Legenda si realitate – Lacul Rosu si Cheile Bicazului
Articol

Daca esti atras de neobisnuit si cauti un loc fascinant, unde sa simti ca traiesti cu adevarat, eliberat de ginduri cotidiene, atunci trebuie sa vezi tinutul Cheilor Bicazului si al Lacului Rosu.Cheile Bicazului vegheaza, din departare, imprejurimile, inclusiv lacul, Piatra Altarului fiind masivul cel mai impunator din peisaj. La trei kilometri distanta de chei, statiunea Lacul Rosu este animata de turistii veniti sa admire minunatiile naturii.

Situate in Carpatii Orientali, in Masivul Hasmas, pe cursul superior al riului Bicaz, Cheile Bicazului reprezinta cel mai atragator defileu din Carpatii Orientali, care strabate de la sud–vest la nord–est muntii alcatuiti din depozite calcaroase. Acestea isi trag denumirea de la riul cu acelasi nume, Bicaz.

Uluiti de frumusetea Cheilor, incercam sa le lasam in urma si ne indreptam spre statiune, unde sintem atrasi de minunatia lacului. Aceste locuri sint pline de legenda. Insasi denumirea acestuia trezeste urme din trecut, el purtind diverse nume de–a lungul timpului: Lacul Pietrei Rosii, Lacul Ucigas, Taul Ghilcos. Denumirea lui este strins legata de muntele Ghilcos (Ucigasul) sau de la piriul Rosu (Verescheu). Insa, din 1936, se numeste oficial Lacul Rosu.

Originea lacului este explicata pornind de la doua legende. Una povesteste despre prabusirea muntelui peste turmele de oi cu ciobani, culoarea lacului provenind din singele vietilor apuse. In urma prabusirii s–a format Lacul Rosu. Cealalta legenda este povestea unei fete frumoase, rapita de un haiduc si dusa in stincile Suhardului Mic. Eliberata de duhul muntelui, fata isi gaseste moartea alaturi de haiducul miniat de eliberarea ei. Au fost omoriti de prabusirea stincilor, care a dus, in final, la formarea lacului.

Dincolo de legenda, Lacul Rosu este un lac de baraj natural, aflat la o altitudine de 980 metri, in forma de L si adinc de 10 metri. Este format relativ recent, in vara anului 1837, datorita ploilor abundente. Molozul stincos de pe versantul nordic al stincii Ucigasului a blocat drumul Piriului Bicajel. Mari suprafete de teren de pe coasta de nord–vest a muntelui Ghilcos s–au prabusit, alunecind pe stratul subtire, inchizind valea Verescheului; trunchii de brazi sint ramasitele padurii inundate de lac.

Geologii sustin ca numele se trage de la gresia rosie tertiara, transportata de piriul Rosu, care a vopsit in rosu imprejurimile pina la lac.Text: Iulia PetraS; Foto: Orlando RoSu
InfoUtil
Turistii dornici de sporturi in aer liber gasesc in aceasta zona posibilitati de relaxare. Lacul le sta la dispozitie, pe malul sau estic gasindu–se barci, care pot fi inchiriate. In imprejurimi se gaseste si o popicarie, iar iarna, turistii iubitor
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona