ElveTia, tarimul de basm
Articol
Elvetia e o tara micuta, cam de cinci ori mai mica decit Romania, insa este un tinut de poveste, care trebuie vizitat iarna, cind totul devine magic. Alpii care par pudrati cu zahar, datorita zapezii, cea mai buna ciocolata din lume, arta orologera de top, sistemul bancar sint doar citeva lucruri care iti vin in minte cind te gindesti la Tara Cantoanelor. Excelenta Sa, Livio Hurzeler, ambasadorul Confederatiei Elvetiene in Romania, ne impartaseste si lucrurile mai putin stiute despre tara sa, pe care voi insa, ca niste adevarati cititori ai revistei "Vacante&calatorii", trebuie sa le cunoasteti.Care sint motivele pentru care ar trebui sa alegem Elvetia ca destinatie de vacanta?

Primul si cel mai important motiv pentru care ar trebui sa mergeti in Elvetia este frumusetea acestei tari. Cred ca exista foarte putine locuri in intreaga lume unde sa gasiti atit de multa frumusete concentrata in teritorii destul de mici. De aceea mi–ar fi si extrem de greu sa va recomand numai anumite locuri. Fiecare, in parte, este unic si special, in felul lui. Un alt motiv pentru care ar trebui sa ajungeti in Elvetia este traditia acestei tari, care a inceput din secolul al XIX–lea, fiind creata de romanticii englezi. Cind au ajuns pentru prima data in Elvetia, ei au fost fascinati de fumusetea acestui tinut si au ajutat la dezvoltarea lui. Este incredibil, dar englezii sint cei care au adus schiul in tara noastra, pentru ca, ulterior, sa ajungem sa ii depasim in traditia si peformanta acestui sport. Apoi, odata ajuns aici, vei descoperi ca serviciile sint de o foarte buna calitate, iar modalitatile de transport exceptionale. Poti merge dintr–un loc in altul fara nici o dificultate, nefiind necesar sa ai o masina personala. Transportul public este excelent in toata tara, exista harti, explicatii in fiecare statie, iar localnicii vorbesc, de regula, mai multe limbi straine, astfel ca va fi imposibil sa nu gasesti o modalitate de a comunica cu ei. Si, nu in ultimul rind, cred ca nici nu mai este nevoie sa mentionez ca statiunile montane elvetiene sint remarcabile. Chiar de curind am studiat ofertele de sarbatori pentru Elvetia si m–am mirat sa descopar ca aceste pachete ajung sa fie mai ieftine decit in Romania. Neincluzind transportul pina acolo, este adevarat, un sejur in Elvetia este mai ieftin decit unul in Romania. Iar in ceea ce priveste costul transportului cu avionul, depinzind de perioada pe care o alegi si cu cit timp inainte achizitionezi biletul, pretul variaza intre 300 si 500 de euro.Povestiti–ne ce vom descoperi in momentul in care ajungem in Elvetia.

Puteti, pentru inceput, sa va indreptati spre orasele mari – care insa nu sint atit de intinse incit sa te ratacesti in ele; poate chiar ar fi recomandabil sa ma refer la acestea ca fiind de marime mijlocie, pentru a va face o imagine mai clara – unde veti descoperi bogatia culturala, expozitii, muzee, concerte, teatre, de cea mai buna calitate, dansuri traditionale. Veti fi cu adevarat impresionati si de modul in care s–a dezvoltat cultura contemporana, de arhitectura moderna, care este spectaculoasa. In aceeasi masura, este fascinant sa mergeti la tara, unde veti descoperi minunatele cintece traditionale. In fiecare sat elevetian exista un astfel de cor, iar fiecare locuitor ia parte, de doua ori pe saptamina, la astfel de manifestari, care, de obicei, au loc la biserica. In ultimii ani se organizeaza chiar destul de multe festivaluri, in care au loc tot felul de competitii intre trupele acestor localitati si sint cu adevarat incintatoare.Ce se intimpla in perioada sarbatorilor de iarna?

Craciunul la elvetieni este mai mult o sarbatoare de familie. Dar, in preajma Noului An, intreaga tara intra in atmosfera de sarbatoare. Toata lumea iese in oras sa se simta bine, sa danseze, iar unii aleg sa mearga la schi. Anul acesta este unul extrem de prielnic pentu schi, zapada acoperind deja majoritatea teritoriului tarii. Spun asta pentru ca in anii trecuti au existat cazuri cind zapada nu a venit decit in luna ianuarie, facindu–i pe oameni sa o astepte cu mare nerabdare. Bineinteles, o experienta speciala este sa profitati de turismul rural. Puteti inchiria cai si trasura si puteti parcurge distantele dintre localitati, care sint destul de mici. Veti descoperi un peisaj absolut superb, iar plimbarea va fi fermecatoare.Ce ar trebui sa stie turistii inainte de calatoria in Elvetia?

Un mare avantaj este faptul ca pentru Elvetia nu ai nevoie de viza, fiind, in acelasi timp, si una dintre cele mai accesibile destinatii. Apoi, discutind despre cazare, este foarte important de stiut ca sintem o tara unde categoriile de hoteluri chiar sint respectate. Bunaoara, daca este un hotel de patru stele, atunci chiar vei fi tratat ca atare, insa daca bugetul nu iti permite sa te cazezi decit la doua sau trei stele, nu trebuie sa iti faci griji, pentru ca si acolo conditiile sint mai mult decit rezonabile si, mai mult decit atit, vei avea parte de servicii de calitate, indiferent de hotelul pe care il vei alege. Asa cum am mai spus, infrastructura este foarte bine dezvoltata, iar in ceea ce priveste transportul public, eu va recomand sa va luati permise valabile atit pe trenuri, autobuze cit si tramvaie, pe o perioada mai indelungata, pentru ca sint mult mai profitabile si va vor oferi posibilitatea de a merge fara grija dintr–o localitate in alta, oricind veti dori. Gastronomia este si ea speciala. In functie de regiunea in care veti merge, veti descoperi si influente de la vecinii nostri fie ele italiene, franceze sau spaniole. In rest, ce v–as mai putea spune... Poate ca un sfat destul de important ar fi acela sa nu va luati echipamentele de schi dupa dumneavoastra, sa va chinuiti sa le transportati si asa mai departe. Nu va va trebui decit imbracamintea, pentru ca restul echipamentului poate fi inchiriat de pe orice pirtie, preturile fiind mai mult decit rezonabile.Spuneti–ne citeva dintre cele mai interesante locuri pe care nu ar trebui sa le ratam.

Probabil ca prima pe lista de prioritati ar trebui sa fie chiar capitala, Berna. Veti fi placut suprinsi de atmosfera medievala, cu magazine aflate in pivnitele caselor si cu o multitudine de muzee, teatre, cafenele si restaurante. Tot aici veti gasi si impresionanta cladire a Parlamentului, aflata in mijlocul orasului vechi. De aici veti putea vizita majoritatea obiectivelor turistice din Elvetia, toate orasele fiind accesibile si la distante rezonabile. Va recomand sa vizitati insa mai intii orasele incarcate de cultura si traditie, pentru ca apoi sa va puteti relaxa si bucura de tot ce va ofera statiunile montane. De aceea, ar fi bine sa va indreptati spre Basel, cel mai vechi oras universitar al Elvetiei. Basel este situat pe riul Rin, foarte aproape de Muntii Jura, la granita cu Franta si Germania. Orasul detine peste 30 de muzee, galerii de arta si teatre, este centrul industriei farmaceutice si locul de desfasurare a numeroase tirguri, dintre care cel mai vechi este Tirgul de Toamna. Ca urmatoare destinatie, bineinteles, Geneva. Un oras cosmopolit, o lume de sine statatoare, o lume pentru oricine, diferita de restul Elvetiei. Si ajungem si in Z•rich, centrul financiar al lumii, centru comercial si industrial, paradisul cumparaturilor si Mecca Europei din punct de vedere cultural. Trebuie sa recunosc, m–ati pus intr–o pozitie foarte dificila, nu va pot spune cit de dificil este sa alegi doar citeva destinatii, fiecare coltisor elvetian putind fi o astfel de destinatie de vacanta. Haideti sa ajungem insa si in Saint Moritz, o statiune eleganta si selecta, cu o atmosfera cosmopolita, situata in partea superioara a vaii Engadine, la altitudinea de 1.856 metri. In afara de schi si snowboard, in statiune exista facilitati pentru calarie, polo, cricket. Va sfatuiesc sa nu va limitati la o astfel de statiune montana, iar daca timpul nu va permite sa faceti o incursiune completa, trebuie macar sa ajungeti in Davos, cea mai mare statiune de schi din Elevetia, care detine si recordul de altitudine in Europa. In locul cabanelor si pensiunilor de lemn la care v–ati astepta intr–o statiune de schi, aici va vor intimpina cladiri destul de mari, blocuri hoteliere. Telecablul Parsennbahn deserveste zona de schi, transportind oaspetii la fiecare 15–20 minute. Este evident ca o vizita in Elvetia ar trebui sa dureze minimum o saptamina.Pentru a fi cu adevarat o vacanta de neuitat, trebuie incercata si gastronomia elvetiana. Ce ne recomandati?

Toata lumea considera ca Elvetia este faimoasa pentru delicioasa ciocolata. Vreau sa va spun insa ca poate si mai fascinante decit ciocolata sint tipurile de brinza pe care le gasesti aici. Probabil, "fondue" este cel mai cunoscut meniu elvetian. Bucatele de piine infipte intr–o tepusa sint inmuiate in brinza topita intr–un vas special, aflat sub o flacara. Secretul consta in topirea mai multor sortimente de brinza. In mod traditional, "fondue" se gateste iarna, dar datorita popularitatii se poate servi in multe restaurante in orice sezon. Printre altele va mai recomand "Z•rcher Eintopf" – ceafa de porc cu legume in stil Z•rich, desertul "Apfelk•chlein" – mar dat prin aluat, prajit si servit cu sos de vanilie si "Basler Leckerli" –prajituri cu miere. Trebuie neaparat sa gustati si vinul elvetian, care are o aroma aparte, el fiind produs in cantitati reduse si nefiind exportat. De aceea nu este atit de cunoscut insa odata degustat veti fi cuceriti.Veti merge acasa de sarbatori?

Am ajuns in Romania de numai doua luni. Am apucat sa vad si citeva orase si sa simt putin din atmosfera de aici, care m–a cucerit instantaneu. Familia mea este si ea alaturi de mine, asa ca anul acesta vom face sarbatorile aici, incercind sa experimentam si sa aflam cit mai multe despre traditiile si cultura romaneasca.Text: Laura Pecie
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona