Castelul Savirsin, intre istorie si turism
Articol

Noua atractie a Vaii Muresului si–a deschis de curind portile marelui public cu o oferta greu de refuzat. Dans in saloane regale, plimbari pe aleile unui parc feeric, pasi pe misterioasele culoare si cina servita in fata semineului sint doar citeva dintre punctele forte ale castelului, devenit, astfel, hotel de lux pentru cei dornici de vacante de vis. Proprietate a familiei regale, castelul a intrat intr–un amplu proces de renovare si promovare care, spera administratorii, sa readuca acest loc la adevarata sa valoare.Situata pe drumul national care leaga Aradul de capitala, la km 86, localitatea Savirsin ne apare cu case insirate pe ambele parti ale drumului. Imediat pe partea stinga ni se infatiseaza si castelul, situat in apropierea Casei Orasului, dupa cum numesc oamenii locului Primaria. O alta cladire veche din aceasta asezare este gara, cladita acum mai bine de o suta de ani in timpul Imperiului Austro–Ungar, gara ce a devenit un nod feroviar principal datorita faptului ca locomotivele cu aburi se alimentau de aici.

Atestata documentar in anul 1479, localitatea Savirsin, situata pe malul drept al Muresului, intre muntii Highis – Drocea, este si obiectiv arheologic. Sapaturile au fost efectuate de specialistii Muzeului Judetean Arad. In planul de sapaturi al anului 1998 s–au localizat situri arheologice foarte complexe, referitoare la civilizatia dacica, perioada daco–romana si civilizatia medievala romaneasca. Aceste cercetari atesta existenta unei impresionante asezari dacice si a unor fortificatii complexe, incepind din secolului IV i.H. Urmele de arsura descoperite in locuinte si la nivelul fundatiilor zidurilor de fortificatie conduc la concluzia ca asezarea dacica a fost distrusa prin incendiere la inceputul secolului II d.H, in contextul razboaielor de aparare purtate de Decebal impotriva romanilor, cind au disparut toate asezarile dacice de pe Valea Muresului. Unii cercetatori afirma ca aici ar fi fost nucleul dacic al zonei, adica Ziridava, mentionata de Ptolemeu.

Pe locul cladirii actuale se gasea in secolul al XVIII–lea castelul familiei nobiliare Forray.

La 9 iunie 1784, de aici a fost rapit vicecomitele Andrei Forray de catre haiducii condusi de Petre Baciu. Seful administratiei comitatului a fost eliberat numai dupa satisfacerea revendicarilor haiducilor de catre Iosif al II–lea, imparatul de la Viena. Nu peste mult timp, la 3 noiembrie1784, au sosit aici cetele lui Horea, Closca si Crisan, carora li s–au alaturat iobagii de pe domeniu, care au refuzat sa se opuna rasculatilor. Acestea ar fi doar unele dintre marturiile istorice ale acestui loc care, printre altele, este foarte laudat pentru bogatia sa in concentratia de oxigen din aer.

Refacuta la inceputul secolului al XIX–lea, in stil neoclasic si prevazuta cu etaj si cu un frumos balcon, cladirea castelului a suferit, in cursul deceniilor, multiple transformari interioare si exterioare.

Intentia actualului administrator al domeniului regal este aceea de a oferi un peisaj natural celor care sint satui de oras si de constructiile din beton, sticla si otel. Fiecare camera este vopsita in alta culoare, iar pozitionarea fiecarui element este aproximativ la fel cu cea de acum 60 de ani, cind a fost renovat de familia regala. De exemplu, "dormitorul cu baie roz" pastreaza, in camera de baie, obiectele sanitare din faianta roz de Florenta. "Camera albastra" este mobilata in stilul Art Nouveau, iar mobilierul este cel comandat de familia regala, exceptie facind doar mobila din apartamentul regal, cel preferat de Nicolae Ceausescu, care este noua. O parte din obiectele care sint acum in camera de primire au apartinut Reginei – Mama, Elena. Acum, castelul este locul preferat de tinerii casatoriti pentru petrecerea lunii de miere.

Inainte de readucerea castelului in circuitul turistic, parcul acestuia, vechi de peste 400 de ani si care se intinde pe o suprafata de opt hectare, a fost transformat, dupa stilul englezesc, salbaticia imbinindu–se perfect cu ordinea. Cel mai mare efort finaciar s–a facut pentru peluza din fata. In mijlocul gazonului actual era un bazin, in jurul caruia erau plantati copaci, fara stil si putin anapoda. Refacerea a dat o fata foarte frumoasa si eleganta vastului domeniu regal si a constat in curatarea parcului, schimbarea pamintului si plantarea ierbii. Aleile din parc, pe care regele nu le–a dorit turnate din beton, au fost amenajate cu zgura si nisip. Scaritele care coboara spre lac sint din lemn, iar cele trei poduri au fost realizate din lemn de mesteacan. Insula din mijlocul lacului este din pamint batut si iarba.

Riul Mures, care strabate comuna de la est la vest, dar si vaile si baltile formate fie natural, fie prin interventia omului, ofera amatorilor de pescuit sportiv posibilitatea petrecerii timpului liber intr–o forma activa, dind sansa acestora sa prinda in cirligele lansetelor pesti precum crapul, somnul, stiuca, bibanul, salaul, platica sau cleanul. In localitatea Caprioara este amenajata o pescarie intr–un cadru natural deosebit, la poalele unui masiv calcaros, in pintecele caruia se gasesc trei pesteri neexploatate inca, printr–una dintre acestea curgind un izvor cu apa deosebit de rece si bogata in saruri minerale.

Pe Valea Troasului se poate pescui pastrav, fiind unul dintre putinele locuri din tara unde acesta se inmulteste in mediul sau natural. Tot la Troas poate fi vizitata o biserica din lemn construita in anul 1784 si restaurata in anul 1999 de catre Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, aceasta facind parte din patrimoniul cultural national.Text&foto: CAtAlin Munteanu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona