DistracTii de iarnA
ArticolPoate nu sintem printre fruntasi la alte capitole, dar, cu siguranta, la capitolul sporturi de iarna Romania ocupa in Europa unul dintre locurile de seama. Accesul la pirtii sau cabane este inlesnit de sosele si cai feroviare, iar majoritatea statiunilor din tara sint dotate cu mijloace de transport pe cablu, precum telecabina, telescaunul si teleschiul. Numeroasele cabane, pensiuni si hoteluri stau si ele la dispozitia turistilor in orice colt al tarii.Pentru a oferi cit mai multe informatii, la inceput vom trece in revista principalele sporturi de iarna practicate la noi in tara si locurile recomandate pentru acestea. Vom continua cu prezentarea celor mai renumite statiuni si zone de vacanta, iar, la final, vom face citeva recomandari din acelasi domeniu, din zone variate pentru a putea descrie citeva dintre cele mai interesante locuri unde am putea merge in aceasta iarna.

Schiul este considerat regele sporturilor de iarna. Nu se stie exact cind si unde a aparut, fiind folosit ca mijloc de transport in tarile nordice de foarte mult timp. Evolutia schiului, de la schi fond la schi alpin este datorata dezvoltarii mijloacelor de transport care pot duce schiorii la inaltimi din ce in ce mai mari, pentru a putea cobori pe pante din ce in ce mai lungi.

Echipamentul minim necesar practicarii schiului este format din schiuri si clapari. Este recomandat ca acest echipament sa contina in plus bete, ochelari de schi, fes si manusi. Foarte indicata este si imbracamintea speciala pentru schi, care poate fi formata dintr–o piesa sau mai multe. Combinezonul este preferat, in general, dar putem achizitiona separat jacheta si pantalonii.

Ca schior, cistigi incredere atunci cind te aventurezi pe o pirtie mai abrupta, mai lunga si mai rapida. In Europa, dificultatea pirtiilor este data de culori, de la verde, cele mai usoare, urmate de albastru si rosu, cele negre fiind cele mai dificile. Totusi, nu exista o regula peste tot, astfel incit fiecare statiune poate sa isi determine singura modul de marcare a pirtiilor.

Snowboard – varianta rebela, este un sport aparut relativ de curind, la inceputul secolului trecut, sub denumirea "ski board". Si–a cistigat foarte repede multi adepti si, acum, numarul acestor sportivi concureaza cu cel al schiorilor.

Echipamentul necesar practicarii snowboardului este compus din placa si bootsi. Bineinteles si aici este recomandat sa avem ochelari de schi, fes si manusi. Imbracamintea este aceeasi ca la schi.

Putem spune ca schiul este un sport clasic si elegant, in timp ce snowboardul este ceva nou si inovator.

Turismul montan – sport accesibil tuturor, atrage numeroase persoane de toate virstele. In principal, scopul traseelor turistice montane este de a parcurge o zona cu peisaje frumoase si de a ajunge la diferite obiective sau puncte belvedere (puncte din care peisajul este atractiv). Este recomandat sa ne interesam de starea unui traseu inainte sa il parcurgem, mai ales iarna, cind majoritatea traseelor sint interzise din cauza pericolelor care apar din cauza conditiilor meteo.

Echipamentul necesar este compus din bocanci, rucsac si haine calduroase. Pentru turele mai lungi si mai dificile este bine sa avem insotitori experimentati, care sa ne dea sfaturi in legatura cu echipamentul necesar. Totusi, nu trebuie uitat ca echipamentul de munte, care vara ne parea foarte bun, poate sa nu fie la fel de bun iarna, din cauza conditiilor meteo.

Cel mai solicitant dintre sporturile de iarna este, fara indoiala, alpinismul. In practicarea alpinismului este absolut necesara cunoasterea capacitatilor proprii si ale insotitorilor, folosirea perfecta a echipamentului necesar si cunoasterea regulilor si tehnicilor de escalada. Pe linga acestea, foarte importanta este experienta acumulata si puterea de a gindi limpede si eficient in absolut orice conditii.

Cel mai recomandat pentru incepatori este sa se antreneze in cluburile montane care practica acest sport. Intrarea intr–un traseu montan de dificultate ridicata sau intr–un traseu alpin implica asumarea unor riscuri foarte mari. De multe ori se intimpla ca turisti neexperimentati sa incerce anumite trasee care sint interzise iarna, cu toate ca vara pareau accesibile, fara echipamentul si pregatirea necesare parcurgerii acestor trasee. Din pacate, in majoritatea cazurilor, doar cu interventia salvamontului aceste persoane se pot intoarce cu bine acasa. Trebuie retinut ca si la noi in tara, cu toate ca nu avem inaltimi foarte mari, riscurile ce apar din cauza conditiilor meteo sint la fel de ridicate. Avalansele sint prezente pe absolut toti versantii de munte, deci este recomandata prudenta.

Echipamentul necesar in practicarea alpinismului este foarte complex; incepind de la bocanci, rucsac si haine, totul este diferit fata de echipamentul folosit vara. Bocancii sufera cele mai mari schimbari de la vara la iarna. Daca vara este recomandata talpa flexibila, iarna talpa indicata este cea foarte tare, uneori chiar rigida. Hainele trebuie sa fie impermeabile si calduroase. Partea tehnica a echipamentului este formata din coltari si pioleti. De multe ori folosirea hamului, a carabinierelor si a corzii este indicata din cauza dificultatii mari a unor trasee. Ochelarii de schi si alte accesorii sint si ele la fel de importante.

Bineinteles ca nu o sa trecem mai departe inainte sa mentionam saniusul si patinajul, sporturi indragite de toata lumea, mai ales ca practicarea lor se dovedeste mult mai usoara.

Dintre cele mai captivante zone din tara unde putem practica sporturile iernii amintim urmatoarele.

Zona de cel mai mare interes turistic, atit vara, cit si iarna, incepe la Sinaia si continua pe DN1 A pina la Predeal, trecind prin Poiana Tapului, Busteni si Azuga.

Intreaga zona are numeroase si variate posibilitati de cazare si masa, accesul fiind foarte usor atit pe calea ferata, cit si pe sosea.

Pirtii amenajate de schi si snowboard sint in Sinaia – cu lungimea intre 600 si 2.800 de metri, Busteni – 1.500 de metri, Azuga – 1.830 de metri (pirtia Sorica, care este si cea mai frumoasa din tara), Predeal – intre 3.200 si 200 de metri. Pirtiile sint de diferite grade, de la pirtii–scoala pina la pirtii pentru sportivii bine antrenati si cu experienta mare. Toate pirtiile au mijloc de transport pe cablu.

Poiana Brasov – zona de mare interes turistic, cu acces pe sosea din Brasov. Are multe posibilitati de cazare si agrement, numeroase pirtii si mijloace de transport pe cablu.

Straja – statiune aflata in muntii Vilcan. Culmea principala a Muntilor Vilcan se inalta brusc din defileul Jiului (500–550 m) la 1.548 m in Virful Cindetu. Si aici gasim numeroase pirtii de schi, cabane si pensiuni.

Locurile propice practicarii turismului si alpinismului de iarna sint foarte numeroase, o mare parte din judete avind munti si trasee marcate. Totusi, mentionam iarasi Valea Prahovei, care este cel mai important obiectiv turistic pentru sporturi montane, Cabana Bilea Lac, situata in Muntii Fagaras pe Transfagarasan si Brasovul, care poate fi un punct de plecare spre numeroasele trasee din zona.

Citeva dintre traseele care foarte indragite de catre alpinisti sint: Valea Alba, Valea Malaiesti – Vf. Omu in Bucegi, accesibile unui numar destul de mare de alpinisti. Creasta Pietrei Craiului si a Fagarasului sint incercari destinate doar celor mai buni, creasta Muntilor Rodnei este recomandata mai ales schiorilor, care vor avea zeci de kilometri pentru practicarea sportului preferat; pentru schiorii incepatori creasta Muntilor Baiului este cea mai indicata, pe linga platoul Muntilor Bucegi. Pentru cei pasionati de escalada unor cascade sau pereti de gheata, cele mai bune zone se gasesc in Muntii Piatra Mare, la Canionul Sapte Scari si la Cascada Tamina. In Fagaras, in Caldarea Saratii, in apropierea Cabanei Negoiu, se afla unul dintre cei mai spectaculosi pereti de gheata de la noi din tara, destinat doar celor experimentati si bine echipati.Text&foto: CAtAlin Munteanu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona