Fotografia de sport
Articol

Lupta si incrincenare, agonie si extaz, antrenamente epuizante

si risipa de adrenalina... mirajul podiumului si dorinta omului de

a–si depasi semenii si, nu in ultimul rind, propriile–i limite.

Destule motive pentru a considera sportul un subiect fotografic mai mult decit atractiv.Fotografia de sport difera destul de mult de celelalte subiecte fografice. In primul rind, nu sta nimeni sa–ti pozeze. Cu alte cuvinte, trebuie sa surprinzi, sa fii pregatit pentru a declansa la momentul oportun. Intuitia fotografului are un rol foarte important in fotografia de sport, pentru a surprinde un cadru de exceptie.Ce ar trebui sa fotografiem?

Cu siguranta ca daca vom fotografia portarul stind pe linia portii cu miinile–n sold nu va exulta nimeni la acea imagine. Sportul este, in sine, o lupta, asadar, cautati lupta. Viteza, incrincenarea si expresivitatea combatantilor sint elementele ce vor "condimenta" o fotografie reusita. Un alt factor foarte important in fotografia de sport este locul din care declansam. Cautati unghiul cel mai avantajos si apropiati–va cit de mult posibil de combatanti. Daca va aflati in tribuna, atunci apare, din start, o problema: veti fi prea departe. Incercati sa va apropiati cit mai mult de marginea terenului. Singura solutie pentru a rezolva aceasta problema este un teleobiectiv cu o distanta focala de peste 200 mm.Daale tehnicii

Sportul inseamna, in cele mai multe cazuri, miscare, iar, pentru a o surprinde corect, trebuie sa tinem seama de anumiti factori tehnici. Daca dorim sa obtinem o imagine "inghetata", atunci, cu siguranta, vom avea nevoie de un timp de expunere foarte scurt. Problema este ca toate teleobiectivele mai accesibile la pret de pe piata au diafragme destul de mici, fapt ce duce, obligatoriu, la un timp de expunere mai lung. Cam acestea ar fi considerentele pentru care, la competitiile sportive, isi fac aparitia acele trupe de artilerie si tunurile lor. Acele obiective au distante focale foarte mari (chiar si 600 de mm), dar, in acelasi timp, sint si foarte luminoase. Singura problema este ca la fel de urias este si pretul lor (in general, peste 3.000 de dolari). Asadar, singura solutie pentru a depasi aceasta problema este compromisul: folosind un ISO mai mare vom obtine un timp de expunere mai scurt, desi vom pierde la capitolul calitate.La vinat...

Un alt sfat extrem de util pe care vi–l pot da este sa nu tineti aparatul pe loc: urmariti subiectul precum vinatorii prada si declansati din miscare. Acest lucru va ajuta foarte mult in cazul in care nu puteti obtine un timp de expunere mai scurt. Subiectul din imaginea rezultata va iesi destul de clar si, in plus, va fi bine izolat de fundal, care, bineinteles, va iesi miscat. Efectul obtinut astfel este foarte placut ochiului, oferind senzatia de miscare. Aceasta tehnica a urmaririi nu este chiar simpla, dar, pe masura ce veti exersa, o sa capatati indeminare.

Cam acestea ar fi, in mare, principalele lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre fotografia de sport, restul va veni din talentul si imaginatia voastra.

Luati, asadar, de pe Internet calendarul competitional al ramurilor sportive ce vi se par atractive si puteti incepe "vinatoarea".

S–aveti spor!TEXT&FOTO: ORLANDO ROSU
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona