Ciocolata si dragoste
Articol

Text&foto: Horia ManolacheMilioane de oameni iubesc ciocolata fara sa stie ce istorie are. Boabele mici de cacao au colindat lumea in lung si in lat pina au devenit ceea ce sint azi, delicioasa ciocolata. Totul a inceput in America de Sud, unde indienii maya si aztecii transformau boabele intr–o bautura calda, iar arborele de cacao era considerat divin, deoarece se spunea ca bautura calda si amaruie este bautura zeilor.Acest arbore infloreste in tot cursul anului, iar inaltimea lui poate ajunge la 8 metri in 12 ani. Fructele acestui arbore au fost aduse in Spania in anul 1502 de Cristofor Columb. Spaniolii au adaugat trestie de zahar si scortisoara pentru a–i imbogati aroma, dar nu au vrut sa dezvaluie restului Europei secretul acestei bauturi timp de un secol. Calugarii spanioli au fost cei care au facut public modul de preparare a acestui produs dulce–amarui. In curind, aristocratia Frantei si cea Marii Britanii au apreciat aceasta bautura miraculoasa. Ciocolata are un loc privilegiat in civilizatiile moderne, deoarece, in limba incasa, inseamna "cadoul gradinarului paradisului catre primii oameni". Pe linga gustul sau special, avea si darul de a alunga oboseala. Din anul 1800, odata cu revolutia industriala, procesul de producere a ciocolatei a suferit schimbari majore. Citiva ani mai tirziu, o companie engleza a creat un proces tehnologic de solidificare a ciocolatei. In prezent, ciocolata este produsa in milioane de forme si sortimente. Bautura amara folosita de mayasi si azteci a ajuns, datorita tehnologiei, cel mai dulce dar, despre care se spune ca are efecte afrodiziace. Aceste efecte ale ciocolatei sint datorate unui compus chimic care este eliberat si de organism atunci cind ne indragostim. Ca si ciocolata, dragostea are o aroma dulce, delicata si, uneori, amaruie. Pentru a sarbatori cel mai frumos sentiment, dragostea, in fiecare an, pe 14 februarie, indragostitii din intreaga lume isi fac daruri si isi declara dragostea. Si ce dar mai dulce ar putea exista decit ciocolata. O putem darui sub forma de inimioare mai mari sau mai mici, aromate, glazurate, toate avind acelasi rol, rolul de a demonstra in aceasta zi dragostea ce–o purtam celui iubit. Ca orice sarbatoare si aceasta are istoria ei.

Se spune ca in Roma Antica, luna februarie era inceputul oficial al primaverii si era considerata perioada de purificare. Pe 15 februarie, in Roma era sarbatorita Lupercalia, considerat un festival al fertilitatii inchinat lui Faunus, zeu al naturii salbatice si al fertilitatii. Se crede ca biserica a decis sa sarbatoreasca la mijlocul lui februarie o zi a fertilitatii pentru a crestiniza festivalul pagin Lupercalia. Mai tirziu, in Franta si Anglia se credea ca 14 februarie era inceputul sezonului de imperechere a pasarilor, ceea ce a dus la ideea ca mijlocul lui februarie trebuie sa fie o zi romantica. Cel mai vechi "valentine", care mai exista si azi, este un poem scris de Charles, duce de Orleans, pentru sotia sa.

In Marea Britanie, Valentineas Day a inceput sa fie populara in jurul secolului al XVII–lea, cind iubitii obisnuiau sa faca schimb de mici atentii sau de scrisori. Pe la sfirsitul secolului al XVIII–lea, felicitarile imprimate au inceput sa inlocuiasca scrisorile, din cauza imbunatatirii tehnologiei imprimarii. In anul 1840, Esther A. Howland a inceput sa vinda primele "valentine" produse in masa in America. Cea mai veche urare de Valentineas Day este expusa la British Museum. Daca ne aflam in New York de Valentineas Day, putem face o vizita la magazinul Jacques Torres, unde vom savura o delicioasa ciocolata calda si o piine proaspata cu ciocolata. Prin geamurile mari din interiorul magazinului, stind confortabil la una dintre cele trei masute de cafea, poti vedea fabrica unde boabele de ciocolata se transforma in produse atragatoare. Aici, Jacques foloseste echipamente clasice, datind de la inceputul secolului XX, ce au fost reconditionate. Daca America este prea departe pentru noi, putem incerca magazinele Godiva din Bruxelles. In Londra, in magazinul renumit "The Chocolate Society", indata ce veti intra, impresia va fi ca ati murit si ati ajuns in Rai. Acest incintator magazin are, pe linga oferta bogata de ciocolata, praline in ciocolata, trufe si fondante. Sigur veti gasi intr–unul dintre aceste magazine inima dulce pe care vreti sa o daruiti de Valentineas Day.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona