Paris, o lume de basm
Articol

Text&foto: Sorin PipoSO lume de basm, o lume din albume se deschide in fata noastra pe masura ce traversam fiecare tara in drumul spre patria lui Napoleon. Trecem pe rind prin Ungaria, Austria, Germania, ajungind, in cele din urma, in Franta.Parca sintem intr–o alta dimensiune: totul este aranjat

intr–o ordine fireasca, de o parte si de alta a autostrazii se desfasoara intinse si bogate recolte, bine intretinute si parca desenate pe hectare intregi.

Ajungem pe seara in "Orasul Luminilor", Paris, unde ne asteapta alte surprize. Ne incepem insa turul orasului a doua zi, vizitind Bazilica Sacr–Coeur, un impunator locas de cult, ridicat la 1875, sub indrumarea lui Paul Abadie, in stil romano–bizantin. Situata in Piata St. Pierre, pe colina Montmartre, bazilica Sacr–Coeur reprezinta un important loc de pelerinaj atit pentru credinciosii din Franta, cit si pentru cei din alte tari catolice.

De aici ne indreptam spre simbolul capitalei franceze – Tour Eiffel, un colos din otel ce masoara 320 m in inaltime, construit la 1889 de Gustave Eiffel. Oferind o priveliste halucinanta asupra orasului de la toate cele trei etaje ale sale, Tour Eiffel este o adevarata "recompensa" pentru cei care–l viziteaza in fiecare zi, fiind luminat de la lasarea intunericului pina la ora 3 dimineata si bucurind privirile in primele 10 minute ale fiecarei ore cu scintilatii.

Orasul de pe Sena se lasa descoperit la fiecare pas, cu o dezinvoltura asemanatoare celei a unei femei de moravuri usoare. Pornim acum pe malul sting al fluviului, spre Muzeul Armelor – Domul Invalizilor, locul unde este inmormintat Napoleon Bonaparte. Construit la 1670, la initiativa lui Ludovic al XIV–lea, monumentul are cupola poleita cu aur, reusind sa atraga atentia oricarui turist.

Paris, cel mai mare oras al Frantei, te incinta cu strazile sale strajuite de arbori frumos si atent ingrijiti, cu podurile fabuloase, total diferite unul de altul, a caror arhitectura imbina stilul clasic cu cel modern, unind malurile Senei. In centrul orasului predomina cladiri de maximum cinci–sase niveluri, zgirie–norii fiind caracteristica periferiei.

Unul dintre ele, Tour Montparnasse, avind o inaltime de 210 metri, se afla insa mai aproape de centru. Este o cladire de birouri, care ofera, la ultimul etaj, al 56–lea, o panorama 360 a capitalei franceze. Acesta este, de altfel, singurul loc de unde se poate vedea Turnul Eiffel in toata splendoarea sa, dominind parca orasul iubirii.

O zi ploioasa (a doua la Paris) poate fi petrecuta admirind Muzeul Luvru, cel mai mare muzeu parizian si unul dintre cele mai cunoscute din lume. Cladirea este fostul Palat Regal (Palais Royal – Muse du Louvre, fiind denumirea completa) situat in inima orasului Paris, intre malul drept al riului Sena si Rue de Rivoli. Este unul dintre cele mai vechi si mai mari muzee din lume, cu o lunga istorie in pastrarea patrimoniului artistic al Frantei, de la regii capetieni si pina in timpul Imperiului lui Napoleon.

Luvrul detine unul dintre cele mai cunoscute tablouri din lume, Gioconda lui Leonardo da Vinci. A fost deschis prima oara pentru public in 1793, de atunci fiind imbogatit in permanenta. Muzeul are trei aripi: Denon, Sully si Richelieu.

In a treia zi am ales o locatie speciala, atit prin arhitectura, dar mai ales prin simbolistica ei: Notre Dame de Paris. Catedrala arhiepiscopiei catolice de Paris, una dintre cele mai vechi catedrale gotice din Franta, este situata in Ile de la Cit, prima caramida din fundatia ei fiind pusa in anul 1163, in prezenta Papei Alexandre al III–lea. In 1182, episcopul Maurice de Sully a sfintit altarul, dar constructia catedralei a durat din 1163 pina in 1250. Fatada dantelata si cele doua turnuri patrulatere, de cite 69 metri fiecare, radiaza echilibru. Intrarea in catedrala se face prin trei porti bogat ornamentate, care evoca simbolurile goticului tirziu. Impresia spatiala din interiorul bisericii este coplesitoare. Construita intr–un stil ce impune respect si pietate, indiferent de religia vizitatorului, cu statuete si vitralii superbe, catedrala Notre Dame impresioneaza si prin proportii: 130 m lungime si 35 m inaltime.

Pentru cumparaturi, va recomandam Galeriile Lafayette, complex situat pe bulevardul Haussmann. Arhitectura acestui centru comercial va va impresiona, cu siguranta, amintind, mai degraba, de un palat decit de un mall.

Champs–lyses, bulevardul celebru prin maretia sa, se intinde din Place de la Concorde pina la Arcul de Triumf din Place de laEtoile, pe o distanta de 2.2 km, fiind strajuit, de o parte si de alta, de o multime de magazine si cafenele.

Arcul de Triumf a fost comandat in 1806, la dorinta lui Napoleon, pentru a sarbatori victoriile sale. Monumentul are 50 de metri inaltime si 45m latime, iar scenele de pe basoreliefuri sint inspirate din antichitate.

Daca ajungeti in Paris, nu ratati o croaziera pe Sena, mai ales una "comentata", in care vi se prezinta obiectivele turistice pe care le observati pe laturile fluviului.

Ultima zi este si cea mai incarcata de emotii. Vom vizita Chateau de Versailles, resedinta regala, un loc plin de istorie pentru francezi. Inceput in timpul lui Ludovic al XIII–lea, in 1623, castelul a fost desavirsit de Ludovic al XVI–lea, care si–a impus stilul propriu. Marele apartament regal, dormitorul reginei sau Sala Oglinzilor sint cele mai cunoscute camere ale castelului. Alte locuri interesante sint salile tematice, capela si opera regala, incaperile dedicate marilor razboaie purtate de catre francezi sau Revolutiei franceze. Ceea ce impresioneaza este imensul domeniul regal, cu gradini si lacuri, fintini si arbori frumos ordonati, dar si o retea de 200 de kilometri de apeducte si fose ce exista inca in imprejurimile Versailles–ului.

Tot aici se afla si Marele si Micul Trianon, alte doua castele mai mici insa ca Versailles. Micul Trianon este cunoscut ca resedinta reginei Maria Antoaneta, care si–a impus propriul sau stil in decorarea si amenajarea castelului.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona