Minastirea Cernica, un colt de rai pe pamint
Articol
Text&foto: Sorin PiposCtitorita de vornicul Cernica Stirbei, vechi locas de rugaciune si cultura, Minastirea Cernica este atestata documentar la 1608, prin hrisovul domnesc al lui Radu Voda Serban, urmasul la domnie al lui Mihai Viteazul.Aceasta frumoasa asezare monahala, situata la marginea orasului Bucuresti, este ridicata pe o limba de pamint, inconjurata din trei parti de apa. De jur imprejur se inalta paduri seculare, martori muti ai istoriei zbuciumate a romanilor de la inceputul secolului al XVII–lea.

Ca orice obiectiv turistic, minastirea prezinta in orice anotimp aceeasi atractie, atit pentru cei ce iubesc frumosul, dar mai ales pentru orice om cu frica de Dumnezeu. Intilnim aici doua biserici impunatoare, dar si un muzeu de carte veche si arta bisericeasca, unde sint expuse, pentru ochiul iscoditor si curios al vizitatorului, icoane, obiecte de cult, tesaturi, broderii.

Monahii locuiesc in chilii asezate in jurul bisericii, precum niste ziduri de aparare. Casa Domnului este astfel protejata de impuritatile lumii laice. Trebuie amintite picturile reprezentind scene din Vechiul si Noul Testament, aflate intr–un culoar sub chilii.

Foarte importante pentru toti credinciosii sint moastele Sfintului Calinic de la Cernica, ocrotitorul Bucurestiului. Asezate intr–o racla in partea dreapta, reprezinta punctul terminus al pelerinului, venit de departe pentru a–si gasi echilibrul sufletesc. Interiorul bisericii, pictat cu deosebita maiestrie, este in asa fel realizat, incit ai senzatia ca Dumnezeu este prezent, facind din minastire cu adevarat un loc sacru si un reper important pe harta ortodoxiei romanesti.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona