O cabana polivalenta din Fagaras
Articol


Text&foto: Andrei ParciogUndeva intre munti, strabate Carpatii Meridionali cel mai cunoscut drum din Romania. Este faimos pentru frumusetea peisajului si pentru numarul de serpentine. Invatam despre el la geografie cind sintem mici si apoi visam sa il strabatem macar o data in viata.Transfagarasanul sau DN7C este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Romania. Drumul leaga Transilvania de Muntenia, porneste de linga Cirtisoara, urca spre Bilea Cascada, apoi Bilea Lac, la o altitudine de aproape 2.000 de metri, trece prin cel mai lung tunel din tara (aproximativ 1.000 de metri), parasind judetul Sibiu, apoi incepe sa coboare in Arges, pe linga Refugiul Salvamont, ajunge la Cabana Capra, apoi Cabana Piscul Negru, insoteste Lacul Vidraru, traverseaza barajul, saluta cetatea lui Vlad Tepes de la Poenari, cocotata deasupra celor 1.480 de trepte, si coboara catre Curtea de Arges, unde Manole a ingropat–o pe Ana in zidul minastirii. Desi, din cauza serpentinelor si drumului in rampa, viteza de rulare este de 40 km/h, desi drumul este inchis de la sfirsitul lunii octombrie pina in luna Iunie, deoarece zapada acopera carosabilul, un numar mare de turisti vin sa il parcurga anual. Catre acest loc am pornit si eu si am descoperit, dupa ce am lasat in urma lacul Vidraru, undeva pe partea dreapta, complexul turistic de la Capra. Prima data cind am trecut pe acolo nu m–am oprit, zona nu m–a atras in mod special, era doar o cabana. Parea mult mai spectaculos sa merg la Bilea Lac. Acum, insa, am facut dreapta si m–am oprit in parcarea strajuita de replica in gheata a cetatii de la Poenari. Complexul turistic, modernizat in toamna anului 2006, este situat la 75 kilometri de Curtea de Arges, la limita golului alpin, la o altitudine de 1.585 metri.

Parcam, scoatem bagajele, ne cazam, exploram, mincam, ne dam cu placa, urcam, facem poze, tragem cu arcul, mincam, dormim, ne trezim, urcam putin, ne cataram, facem rapel, iar mincam, iar ne dam, ba chiar si sarim putin si ne pregatim de plecare. Cam asa suna, pe scurt, un weekend petrecut intre brazi. Din Bucuresti pina la Capra faci cam trei ore si jumatate, asa ca e bine sa pleci simbata de dimineata ca sa ai destul timp sa te relaxezi apoi. Cel mai mult faci pe serpentine, dar macar drumul nu plictisitor. Ajunsi la cabana, descoperim camerele noastre ca fiind intr–un contrast izbitor cu salbaticia de afara. Drumul te face sa te simti departe de civilizatie, dar interiorul camerelor iti da impresia ca esti in centrul unui mare oras. Ai tot ce iti trebuie, plus o priveliste minunata, indiferent de camera sau etajul unde stai. Catre sud observi valea, cu piriul Capra si tunelurile Transfagarasanului, iar mai aproape pirtia de schi si snowpark–ul fresh–meat. Inspre nord, Caldarea Caprei iti va relaxa privirea, iar crestele cu zapada ce tine pina primavara tirziu te fac sa crezi ca esti undeva, in Alpi, la 3.000 de metri altitudine. Undeva in stinga, cum privesti catre Caldare, se vede Cascada Caprei, ce curge chiar pe marginea drumului. Acolo este un loc spectaculos pentru rapel, imi povestesc cei de la cabana, chiar pe sub cascada. Bineinteles ca este obligatoriu costumul de neopren, apa fiind mereu rece. Lasam peisajul pentru o clipa, umplem plaminii inca o data cu aer curat pe balconul camerei noastre si, cu zimbetul pe buze, coborim sa mincam. Bunatatile traditionale sint un lucru obisnuit aici. Fiind la munte, unde temperaturile sint mai scazute decit in restul tarii si facind efort fizic mai mult decit acasa in oras, corpul consuma mai multe calorii, asa ca recomand o masa imbelsugata. Dupa masa ce e de facut? Pai s–a inaugurat freshpark, adica un parc special de freestyle pentru schiori si snowboarderi. Linga el este si o mica pirtie de schi, mica dar suficient de lunga cit sa inveti cum sa te dai. Din luna februarie pina la inchiderea parcului, aici vor fi instructorii freshmeat, care ii vor invata pe doritori sa se dea. Intii, nou–venitul invata sa mearga pe pirtie, apoi, incet–incet in parc, la diferite elemente. Sint trei kickere, doua C rails, un rainbow rail, un straight rail si un box, adica de toate pentru toti. Care ar fi avantajele unui astfel de parc asa departe de pirtii? In primul rind, nu este aglomerat si nu este nimeni care sa ii deranjeze pe incepatori. Parcul are si nocturna, asa ca se poate exersa pina dimineata. Echipa freshmeat care a construit parcul este foarte mindra de el si spera ca, pina la terminarea sezonului si inchiderea parcului, cit mai multi tineri sa invete trickuri noi aici. Scopul principal al freshpark–ului este de a dezvolta sportul acesta in Romania. De asemenea, cei care se plictisesc in parc se pot da pe pantele din jur unde sint unele dintre cele mai cautate linii de freeride din tara.

Parasim parcul si ne ducem sa aflam mai multe despre Vlad Tepes. Desi nu trebuie urcate sute de trepte pentru a o vizita, replica in gheata a cetatii de la Poenari nu este mai putin spectaculoasa. Ziduri de gheata, arme medievale, scuturi de lemn sint peste tot. La Capra, constructorii au pastrat pe cit de mult posibil planul cetatii originale, iar unde nu au putut respecta originalul au completat neajunsurile cu ospitalitate si voie buna. In cetatea de gheata poti sa inveti sa tragi cu arcul, sa minuiesti sabia sau sa faci poze pe tronul de gheata.

Se face seara, asa ca ne intoarcem in cabana. La cina schimbam impresii cu ceilalti turisti. Unii au fost in traseu pe creasta, altii au traversat muntele si au venit de la Bilea, altii s–au dat in parc si au mai invatat ceva nou. Sint plini de vinatai, dar veseli. La inceput cazi destul de mult, nimic grav insa. Echipa salvamontistilor e linga noi si ii ajuta pe cei ce au nevoie cu sfaturi sau o aspirina. Observ o atmosfera calda, un loc unde toti se simt ca acasa. Parca e o cabana de pe Valea Pahovei, dar lipsesc fitele de acolo, lipseste atitudinea aceea a omenilor care te face sa nu vorbesti cu nimeni din jur. Aici toti sint legati de distanta pina la cel mai apropiat oras, de intimplarile de peste zi, de crestele albe si pajistile cu brinduse mov.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona