Piatra Neamt, un oras cu atitudine
ArticolText: Anca Marinescu; foto: Ionel Vilcan

"In ultimii ani, Piatra–Neamt a devenit un oras cu atitudine, de avangarda, un oras incarcat atit de trecut, cit si de modern. Veti intra in contact cu trecutul orasului Piatra Neamt inca din momentul in care veti cobori pe peronul garii, pe care Francis Ford Coppola a transformat–o in decor pentru unul dintre filmele sale, iar, dupa citiva metri, veti lua contact cu partea actuala a orasului, prin constructia moderna a statiei de plecare a telegondolei.Strazi mici, insa nu aglomerate, constructii moderne, o liniste provinciala, cladiri cochete si relaxante". Prezentarea facuta orasului de la poalele Ceahlaului chiar de primarul Gheorghe Stefan suna provocator. Propun in redactie o "documentare la fata locului" si a doua zi, dis–de–dimineata, sintem deja pe drum.

La prima vedere, Piatra–Neamt se remarca prin arhitectura moderna a cladirilor, armonios integrata in peisajul natural. O plimbare cu telegondola, care porneste din zona garii si isi continua drumul pe deasupra centrului si a zonei istorice a orasului pe un traseu de 2.150 de metri, avind sosirea pe muntele Cozla, te convinge repede de ce orasului i–a fost atribuit supranumele de "Perla Moldovei". Oferind o priveliste panoramica a orasului, telegondola face transportul catre pirtiile de schi, dar si catre celelalte puncte de atractie de pe muntele Cozla. Statia de baza a telegondolei este situata la cota 323, iar cea din virf se afla la 632 de metri inaltime. Traseul este parcurs de 22 de telecabine a cite opt locuri fiecare.

Orasul constituie un punct de plecare fie pentru rutele montane ce duc spre Durau, la poalele muntelui Ceahlau sau spre Cheile Bicazului, fie spre Tirgu Neamt, pe drumul minastirilor. Cele mai vechi marturii arheologice provin din epoca de piatra, iar, mai apoi, multe dovezi despre istoria acestei zone se refera la civilizatia geto–dacica (Cetatea Bitca Doamnei). Prima atestare intr–un document intern dateaza de la 31 iulie 1431, cind Alexandru cel Bun daruieste Minastirii Bistrita "...o casa a lui Craciun din Piatra". Asezarea cunoaste o importanta dezvoltare in timpul lui Stefan cel Mare, cind au fost construite Curtea Domneasca, Biserica "Sf. Ioan" si Turnul–Clopotnita.

De altfel, iubitorii de istorie pot vizita Ansamblul Arhitectural "Curtea Domneasca", numeroasele muzee si biserici vechi din Piatra Neamt sau pot parcurge traseul de drumetie de pe muntele Bitca Doamnei, unde se afla ruinele cetatii dacice "Petrodava".

Din Curtea Domneasca s–a mai pastrat doar o parte din pivnitele casei domnesti (unde se afla acum o expozitie muzeala ce cuprinde materiale tridimensionale arheologice si documentare descoperite in zona Curtii Domnesti, dar si in alte puncte din zona orasului Piatra Neamt) si portiuni din zidul de incinta. Biserica zidita intre 1497 si 1498, monumentala si eleganta, este caracteristica stilului arhitectural moldovenesc din acea perioada. Turnul, construit in 1499 din piatra bruta si intarit cu patru contraforturi ce–i subliniaza profilul zvelt, are 19 metri inaltime. Foisorul de paza a fost adaugat in epoca moderna. Punerea in valoare a acestei zone de referinta a municipiului se va concretiza intr–un proiect de restaurare a Curtii Domnesti ce va consta in executarea unor lucrari de restaurare, consolidare, protectie si conservare a vestigiilor istorice din aria vizata de proiect, precum si realizarea unor lucrari de refacere si amenajare a cailor de acces (atit a celor pietonale, cit si a celor carosabile catre obiectivele reabilitate).

Iarna, orasul se transforma intr–un adevarat paradis al pasionatilor sporturilor de iarna, datorita pirtiei de schi pentru avansati (in proiect fiind constructia altor doua, pentru incepatori si de dificultate medie) si a pirtiei de tubing pentru copii, de pe muntele Cozla, ambele fiind deservite de telescaunul cu o capacitate maxima de 826 de persoane pe ora.

Pe timpul verii, Strandul Tineretului de la poalele muntelui Cernegura, cel mai mare si mai modern din regiunea de nord–est, primeste zeci de mii de vizitatori. Complet reamenajat in urma unei investitii de peste patru milioane de euro, complexul este dotat cu doua bazine in aer liber, terenuri de tenis si fotbal cu gazon artificial, terenuri de volei pe nisip si baschet, piste de skateboard si role, spatii de joaca pentru copii, teren de paintball, terase, cluburi si discoteci. Cei care doresc pot alege sa petreaca o perioada mai lunga aici intr–una dintre cele 30 de casute de vacanta sau la una dintre cabanele cu mai multe apartamente. Baza hipica din vecinatatea strandului este amenajata pentru a oferi lectii de echitatie, deplasare calare pe carari de munte sau plimbare cu trasura prin centrul orasului.

Si daca domnii pot urmari un meci de fotbal pe Stadionul Municipal, reabilitat conform standardelor UEFA, a carui capacitate a fost marita la 17.500 de locuri, fiind dotat cu nocturna, iar terenul de antrenament acoperit cu gazon sintetic si incalzit electric, pentru doamne exista o alternativa perfecta, mai ales in zilele mohorite, "Centrul de sanatate si intretinere AnaSpa". Atractia principala a centrului este sauna, cea care a adus renume orasului, datorita pietrei de riu folosite. Unicat este si camera de sare, care atrage prin puritatea aerului, sarea fiind adusa special de la Praid, oferind astfel conditiile unei saline naturale. Hammam–ul (baia turceasca traditionala), piscina si jacuzzi sint alte optiuni oferite de centrul de sanatate.Ce mai vizitam

Casa Lalu

A fost construita in 1912 de constructorul Carol Zane. Acum gazduieste Clubul Copiilor.Muzeul de Istorie

Adresa: str. M. Eminescu nr. 10

A fost infiintat in 1934 de preotul Constantin Matasa. Detine importante colectii arheologice, din epoca bronzului si geto–dacice.Muzeul de arta eneolitica Cucuteni

Deschis in iunie 2005, muzeul detine cea mai variata si bogata colectie Precucuteni–Cucuteni. Cladirea a fost ridicata intre anii 1928 si 1930 de constructorul Carol Zane si ornamentata de sculptorul Vincenzo Puschiasis.Muzeul de Arta

Adresa: Piata Libertatii nr. 1

A fost organizat in 1980. Detine colectii de pictura, grafica, sculptura si tapiserie, semnate de artisti plastici locali sau de renume national: Ion Tuculescu, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba.Muzeul Memorial "Calistrat Hogas"

A fost amenajat in 1969 in casa in care a locuit scriitorul (construita in secolul al XIX–lea). Cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originala, obiecte personale ale scriitorului.Minastirea Bistrita

Situata in comuna Alexandru cel Bun, la opt kilometri vest de Piatra–Neamt, minastirea a fost ctitorita de Alexandru cel Bun (1402), Stefan cel Mare (1498), Petru Rares (1546) si Alexandru Lapusneanu (1554).

Monument istoric si de arhitectura religioasa, adevarata catedrala din piatra, cu ziduri groase de peste un metru, minastirea de calugari cu hramul Adormirea Maicii Domnului si Izvorul Tamaduirii detine o colectie de arta (icoane si obiecte de cult), cel mai pretios odor fiind icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana. In pronaos se afla lespezile funerare ale lui Alexandru cel Bun, sotiei sale, doamna Ana , Alexandru, fiul lui Stefan cel Mare si sotiei domnitorului Stefan Lacusta. Minastirea cuprinde si doua paraclise, Turnul–Clopotnita, o Casa Domneasca, corpuri de chilii si ziduri intarite.Teatrul Tineretului

A fost construit de arhitectul Carol Zane in 1958 si functioneaza din 1961 ca institutie de sine statatoare.
InfoUtil
Proiecte turistice

Traseul turistic pe Muntele Pietricica si Instalatia de Transport pe cablu intre Pietricica si Cozla vor transforma, cu siguranta, orasul Piatra Neamt intr–un mic paradis turistic.

Traseul turistic pe Mun
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona