Londra, vibratii cosmopolite
Articol


Text&foto: Ramona CazacuNu e usor sa intocmesti topuri si statistici, dar, probabil, englezii au dreptate atunci cind se mindresc cu Londra, considerind–o cea mai mare capitala a lumii.Orasul atrage peste 15 milioane de vizitatori anual, veniti pentru monumente de prima clasa, pentru shopping, restaurante, teatre, fotbal sau cine stie pentru cite alte lucruri. Statistic, Londra ofera vizitatorilor 3.800 de puburi, 6.100 de restaurante si 40.000 de magazine. Toate dupa gust si dupa buget!Cine nu isi doreste un weekend la Londra? Sau shopping pe Oxford Street? Ori o fotografie cu garda de la Buckingham? Sau cu Big Ben?

Nimic mai usor, acum cind a trecut mai bine de un an de cind nu mai e nevoie de viza pentru Marea Britanie si cind, pe linga Tarom si British Airways, exista inca trei zboruri low–cost care sa te duca in lumea buna englezeasca.

Este totusi greu sa surprinzi (intr–o scurta vizita) lumea buna englezeasca. Londra este un oras cosmopolit si greu intilnesti englezi pe strada, ba dimpotriva, este foarte probabil sa auzi toate limbile pamintului. Din cei peste sapte milioane de locuitori, 40% sint minoritati etnice. Si daca ne gindim ca in Londra se vorbesc peste 300 de limbi atunci tragem concluzia ca acolo este un fel de turn Babel in versiune moderna.

Ca intindere, Londra are peste 50 de kilometri patrati, dar aici sint incluse cele sase zone ale capitalei, in timp ce orasul istoric este doar zona 1 – zona cea mai vizitata, zona turistica si zona in care platesti aproape opt lire ca sa treci cu masina. Noroc ca reteaua de transport in comun a Londrei este foarte bine pusa la punct, desi mijloacele de transport sint cam aglomerate la orele de virf.

Si amintind de reteaua de transport, gindul ne fuge direct la renumitele Route Master, autobuzele rosii supraetajate si fara usa, care au servit strazile Londrei vreme de peste 50 de ani. Astazi au fost inlocuite cu altele mai noi (spre dezamagirea unora) insa au fost pastrate doua linii, spre deliciul turistilor: 9 si 15. Sint destul de cautate de turisti, caci trec prin apropierea a numeroase monumente. 9 pleaca din Trafalgar Square si trece prin Piccadilly Circus, Knightsbridge si pe linga faimosul magazin Harrods, continuind catre Royal Albert Hall. Routemaster 15 vine pe linga Turnul Londrei, Catedrala Saint Paul si continua, prin Trafalgar Square, catre Piccadilly Circus, Regent Street, Oxford Street si Marble Arch. Pretul pentru o calatorie cu aceste autobuze nu difera cu nimic de oricare alta.

Punctul zero al Londrei este Trafalgar Square sau inima Londrei. Aici se tin toate festivitatile importante: marsuri, celebrari, Anul Nou, chiar si Anul Nou chinezesc, toate incep de aici.

In mijloc se afla columna lui Nelson, ridicata in cinstea victoriei sale de la Trafalgar in lupta cu Napoleon. Amiralul se uita catre sud–vest, mai exact catre marea artera The Mall, ce duce la Palatul Buckingham. Acesta se poate vizita pentru 10 lire din august pina in octombrie, cind regina isi petrece vacanta la resedinta de vara. Linga Palat, tot pe timpul verii, la ora 11:30 in zilele impare, se poate asista la schimbarea garzii, un ritual ce se cere obligatoriu vazut in timpul calatoriei la Londra.

Revenind la Piata Trafalgar, e aproape obligatoriu de mers in cripta bisericii Saint Martin–in–the–Fields (biserica se afla in plin proces de restaurare). Aici exista o cafenea cu autoservire, unde se maninca bine si la preturi rezonabile feluri principale si deserturi autohtone englezesti (placinte cu carne, supe–crema sau deserturi cu mere – apple crumble). In cripta este si un magazin de suveniruri de calitate, iar in incinta bisericii veti vedea si o mica piata de suveniruri (postere, esarfe, bijuterii). Nu departe este Covent Garden, cea mai renumita piata londoneza de suveniruri, mereu aglomerata si plina de turisti. Simbata si duminica, Covent Garden primeste negutatorii de artizanat, lunea pe cei de antichitati, iar, in restul saptaminii, piata generala.

Si iar ne–am lasat purtati de val in mareata Londra! Insa, din nou, in Piata Trafalgar sa nu uitam de Galeria Nationala (The National Gallery), una dintre cele mai mari galerii de arta ale lumii, cu peste 2.100 de picturi si lucrari de arta, aranjate in ordine cronologica, din secolul al XIII–lea pina la inceputul secolului XX. Intrarea la expozitiile permanente este gratuita (se plateste doar pentru expozitiile cu o anumita tematica, lucru valabil pentru majoritatea muzeelor si galeriilor de arta din Londra). Magazinul galeriei de arta este unul dintre cele mai bune in domeniu, cu numeroase reproduceri si suveniruri cu tematica.

Pe linga turisti, la fel de prezenti in piata sint porumbeii, obraznicii boemi incurajati de firimiturile trecatorilor sau atrasi de prinzul frugal luat pe scarile galeriei!

Din piata se zareste deja, la capatul marelui bulevard Whitehall, Big Benul, Turnul cu Ceas, denumit astfel de Benjamin Hall, care a comisionat lucrarile turnului in 1858. Big Benul este ceasul care a anuntat ora noului mileniu, via BBC, in intreaga lume.

In apropierea Palatului Parlamentului este abatia Westminster, cea mai vizitata biserica crestina din lume si locul de incoronare a suveranilor englezi (cu exceptia lui Eduard al V–lea si al VIII–lea). In septembrie 1997, interiorul a fost vazut pe micile ecrane din intreaga lume, in timpul funeraliilor printesei Diana. De atunci, numarul vizitatorilor a crescut cu 300%, iar turul este restrictionat in anumite locuri, pentru a proteja monumentul.

Cea mai buna vedere catre Big Ben este de pe pod, din partea estica, pe unde mai apoi se ajunge lesne la London Eye, marea inovatie a noului mileniu, care ofera o panorama superba asupra Londrei (bineinteles, in zilele senine). O tura cu roata costa 15 lire si dureaza 20 de minute, miscarea acesteia abia fiind perceptibila. Sus ti se taie rasuflarea in fata acestei panorame inedite si ramii coplesit de amalgamul de stiluri arhitecturale care ti se intind sub ochi. Abia acolo sus, cind observi puzderia de cladiri moderne cu fatade din sticla, alaturi de vechile case sau biserici, iti dai seama ca Londra e mai mult decit istorie, e trecut si viitor laolalta.Si daca tot sintem pe Tamisa si amintim de marile simboluri ale Londrei ca Big Ben si London Eye, atunci este necesar sa mergem catre Tower Bridge. Insa, intre acestea este o distanta destul de mare, numai bine cit sa luam un vapor sau sa ne inscriem intr–una dintre numeroasele croaziere propuse pe Tamisa. Croazierele turistice au explicatii pentru toate monumentele pe linga care se trece de–a lungul riului, dar sint si unele linii considerate transport in comun (la care exista o reducere de o treime in cazul prezentarii unui abonament zilnic valabil – travelcard).

Tower Bridge, simbolul supercunoscut al Londrei, se intinde peste Tamisa din 1894 si este, probabil, cel mai usor de recunoscut pod din lume. Proiect dezbatut timp de peste 70 de ani si finalmente construit in opt ani, podul face legatura intre Turnul Londrei si promenada sudica a riului. In interiorul turnurilor neogotice functioneaza un muzeu despre istoria constructiei podului si un muzeu al motoarelor pe aburi.Daca vi se pare ca un tur in Londra turistica poate fi obositor, asteptati sa experimentati cursa cumparaturilor. Cea mai faimoasa artera pentru cumparaturi este Oxford Street, strada cea mai aglomerata din Londra, unde iti trebuie nervi de otel si mare vointa doar ca sa inaintezi. Toate firmele si reprezentantele isi au sediul si magazinele aici sau pe Regent Street, la capatul acesteia catre Piccadilly Circus. Acestea sint, prin excelenta, locurile cele mai vinate pentru cumparaturi.

Picadilly Circus, altadata colorat de florarese, este, astazi, cam incolor si neinteresant. Mult mai cunoscut acum pentru firmele publicitare luminoase agatate pe cladiri sau bun loc de intilnire la picioarele lui Cupidon, in mijlocul piatetei. Insa strazile ce pleaca din Picadilly Circus duc toate catre puncte–cheie in centrul Londrei (Leicester Square, Hyde Park Corner, Oxford Circus sau Soho). Soho este cel mai animat loc al Londrei. Pe vremuri, doar un cartier decadent plin de cluburi de noapte si dansatoare, Soho pastreaza inca in interiorul labirintului sau cluburi deocheate, baruri si restaurante in mare voga.Deja in drum spre Londra? Atunci ar fi bine sa nu va uitati aparatul de fotografiat, umbrela, pantofii confortabili si, poate cel mai important, multe lire sterline!
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona