Bagan, stravechiul tinut al templelor
ArticolText & foto: Dana CeuSescu"Dintr–odata o forma misterioasa si aurita, care nu era nici cupola musulmana, si nici templu hindus, a inceput sa straluceasca in soare Domul aurit a glasuit: Aici e Birmania, o tara care nu seamana cu nimic din ce ai mai vazut" Ruyard Kipling, 1899Pe malul fluviului Irrawaddy se intinde una dintre cele mai spectaculoase asezari medievale de pe Terra – Bagan. Sit unic in lume, oras declarat patrimoniu universal si aflat pe lista monumentelor UNESCO, acest mitic tinut al templelor nu s–a schimbat prea mult in ultima mie de ani. Aici, la Bagan, intr–o cimpie nesfirsita, se intrec in maretie si frumusete aproape doua mii de temple.

Hotelul in care am stat este chiar pe malul fluviului. In fiecare dimineata luam micul dejun la umbra unor copaci seculari. Veverite galagioase se jucau printre ramuri. Prin ceata care plutea misterios deasupra Irrawaddyului abia se intrezarea celalalt mal. Fusesera citeva zile de ploi si chiar daca apele ramineau scazute, era necesara o barca pentru a traversa riul. Myanmar nu este o tara turistica. Localnicii ofera fel de fel de servicii, toate de calitati discutabile, iar "surprizele" sint intotdeauna prezente. Incercarea de a ajunge pe malul estic cu o barca cu motor a fost lovita de insucces. Exact la jumatatea fluviului, motorul s–a oprit si, in ciuda eforturilor celor doi cirmaci, ambarcatiunea a refuzat sa mai porneasca. Unul dintre marinari a scos niste urlete prelungi "interceptate" din fericire de fratele lui care a venit cu o barca cu visle si ne–a adus inapoi de unde am plecat

Am aminat travesarea riului si m–am hotarit sa parcurg cu trasura cimpia nesfirsita a Baganului. In fata hotelului erau oprite citeva atelaje. M–am urcat in primul dintre acestea. Am negociat (prost) un tur de o jumatate de zi pentru echivalentul in kyati a 5 dolari. Satisfacut de pretul obtinut, localnicul a dat un bici naprasnic calului. Calul, nimic! S–a repetat figura cu biciul, o data, de doua ori, dar animalul a ramas in continuare absent. Suparat, birmanul a lovit atit de tare calul, incit acesta, nervos, s–a ridicat in doua picioare si a inceput sa necheze trasura era inclinata la 75 de grade de parca ar fi trebuit sa decolam

m–am gindit ca era si o doza serioasa de adrenalina inclusa in pret Am coborit din "caleasca" si am incercat sa–i explic localnicului ca as vrea sa renunt la turul sitului – foarte putini birmani vorbesc engleza, comunicarea se face de cele mai multe ori doar prin gesturi, semne si interjectii. Speriat, birjarul a inlocuit patrupedul nabadaios cu o mirtoaga atit de slaba si hodorogita incit m–a cuprins mila. Am pornit incet–incet acompaniati de respiratia astmatica a calutului. Mi–am facut mustrari de constiinta pentru kilogramele in plus. Decorata cu flori de plastic si ciucuri rosii, trasura parea o gluma stupida in decorul fascinant al Baganului.

Prima oprire – templul Gaudapalin. Mindru, urias si maiestuos, sanctuarul vegheaza partea de vest a Baganului. Pentru ca s–a aflat in apropiere de epicentrul cutremurului din 1975, templul a suferit distrugeri insemnate. Din fericire, lucrarile de restaurare au refacut integral monumentul vechi de opt secole. Gaudapalin a fost ridicat de marele rege Situ al II–lea, care a domnit intre 1173 si 1210, ca un omagiu pentru inaintasii lui.

Pentru ca in apropiere se afla muzeul de arheologie, am vizitat si acest obiectiv. Aici am fost mai putin interesata de perioadele, inscriptiile, vestigiile referitoare la viata sociala si militara a asezarii si am urmarit cu multa placere o expozitie care prezenta 55 de coafuri diferite, purtate de doamnele de la curtea regala din epoca de aur a provinciei.

Plecam spre alte temple. Calutul inhamat la trasura abia isi mai trage sufletul. Ma dau jos si parcurg alaturi de el cea mai mare parte din drum. Dupa o ora de mers, ajungem la pagoda Dha–ma–ya–zi–ka. Construita in 1196 tot de regele Situ al II lea, acest locas sacru are o structura aproape circulara formata din trei terase in forma de pentagon. Acestea sint ornate cu placi emailate infatisind istoria nasterii lui Buddha. In colturi se afla cite o statuie a "Imparatului universului". Panorama este incredibila, in fata ochilor mei se desfasura intregul Bagan, o constelatie de pagode, temple si minastiri budiste, mii de cupole, unele aurite, altele taiate in piatra.

Urmatoarea zi am dedicat–o cumparaturilor. M–am plimbat printr–o piata superaglomerata, unde, intr–un haos fara fisura, printre tigai uriase in care fierbeau in ulei mincaruri condimentate, se vindeau haine foarte uzate, legume si fructe incredibil de ieftine, peste proaspat si cirnati kilometrici pe care misunau mustele, statuete reprezentind zeitati bagane, apa in pungulite de plastic, oale enorme din lut, carti postale prost imprimate si multe altele. Punctul de maxima atractie il reprezenta un studio foto, unde familii de tarani venite de la sute de kilometri isi faceau fotografii in straie acoperite cu paiete. Exista in oras si citeva magazine de artizanat de o calitate exceptionala. Aici se vind vase "impletite" din bambus sau par de cal si lacuite in straturi suprapuse. La un platou se lucreaza si o luna, dar si preturile sint pe masura. Am cumparat si eu doua cesti de ceai decorate cu elefanti si lacuite, pe care am platit 15 dolari.

Calatoria mea a continuat cu vizitarea celui mai inalt templu din Bagan – Thatbynyu, dedicat lui Buddha Atotstiutorul. Superba mostenire lasata de regele Situ Intiiul, templul are o inaltime de aproape 70 de metri. Templul este facut din caramida si are doua etaje. La nivelul superior se afla mai multe statui. In centru, pe un tron "pazit" de doi gardieni mediteaza Buddha.

In ultima dupa–amiaza petrecuta in Bagan, dupa ce am negociat de ma dureau miinile cu un vislas, m–am plimbat cu piroga pe fluviu. Barca inainta lin, in clipocitul ritmic al vislelor. Vedeam cele doua maluri ale fluviului Irrawaddy: trecutul glorios si prezentul sordid. Timpul de aur al Baganului, anul 1000 reprezentat prin nenumarate temple stralucitoare si, in fata acestora, satul de pescari azi, in 2007, citeva cocioabe din paie care inoatau in mizerie si disperare. Din fericire, apusul soarelui de o frumusete singeroasa, a topit peisajul trist intr–un rosu aprins, sfisietor si aceasta e imaginea finala cu care am ramas de pe apele fluviului Irrawaddy.Myanmar pe scurt

Birmania a fost "cadoul" primit de Craciun de Regina Victoria si, pentru mai bine de un secol, una dintre bijuteriile coroanei britanice (1824 –1937).

Ocupata in timpul celui de–al Doilea Razboi Mondial de japonezi, Birmania si–a cistigat independenta in 1948.

La inceputul anilor a60, in urma unei lovituri de stat, puterea a fost preluata de dictatura militara–comunista. Ulterior, Birmania sau Burma, cum ii spun englezii, a fost rebotezata Myanmar.

Dupa 30 de ani de dictatura, increzatoare in pozitia sa, junta militara a organizat primele alegeri libere. Acestea au fost cistigate de lidera opozitiei Aung San Suu Kyi. Imediat guvernul a ordonat armatei sa–i retina pe liderii formatiunii invingatoare si peste 100 politicieni au fost arestati, exilati sau omoriti. Detentia lui Suu Kyi a devenit cel mai puternic simbol al opresiunii guvernului. In 1991, ea a primit premiul Sakharov pentru libertate si premiul Nobel pentru pace. In prezent, se afla in arest la domiciliu.

Secretarul de stat Condoleezza Rice a etichetat Myanmar ca "ultimul avanpost al tiraniei". CIA afirma ca Birmania este al doilea mare producator de opium din lume, dupa Afganistan.

Cu o suprafata de trei ori mai mare decit a Romaniei si o populatie de 51 de milioane de locuitori, Myanmar este cel mai mare stat din Asia de Sud–Est. Vecini: India si China la nord, Laos la est, Thailanda, Marea Andaman si Golful Bengal la sud si Bangladesh la vest. Capitala tarii este la Yangon, iar sediul guvernului la Nay Pyi Taw, regiunea Pyinmana.

Guvernul militar aflat la putere in Myanmar a anuntat cu mindrie ca anul trecut 500.000 de turisti au vizitat tara aurului, dar cifra seamana mai degraba cu declaratiile comuniste de depasire a planului cincinal. Vecinul din dreapta, Thailanda, primeste anual peste 14 milioane de turisti, cifra reala de aceasta data.
InfoUtil
Bagan mai este ortografiat si Pagan, ambele denumiri fiind acceptate.

In lunile ploioase de la inceputul lui mai si pina la sfirsitul lui iulie, preturile scad atit la cazare, cit si la biletele de avion.

Se ajunge greu la Bagan. Obtinerea vizei dureaza cam o luna. E bine sa apelati la o agentie pentru acest serviciu. Cursele de avion care leaga tarile europene de capitala Birmaniei sint foarte rare. In anumite perioade ale anului, exista un zbor direct Frankfurt – Rangoon, care costa in jur de 700 – 800 de euro. Eu am mers pe ruta Bucuresti – Paris – Bang–Kok – Rangoon. Din capitala Birmaniei exista mai multe variante cu autobuzul, trenul, taxiul sau un zbor intern pina la Bagan. Acesta din urma e cel mai comod, costa in jur de 150 de euro si dureaza cam trei sferturi de ora. Depinde de promotiile si de ofertele agentiilor. Autobuzul este de zece ori mai ieftin, dar drumurile sint proaste si cei 500 de kilometri se parcurg

intr–o zi intreaga. Se poate ajunge si cu trenul, exista o cursa Rangoon – Bagan care costa doar 11 dolari, dar dureaza 14 ore!

Posibilitatile de cazare sint relativ reduse. Exista in Bagan citeva hoteluri de categorie superioara. Se poate innopta si la localnici. Pretul este foarte mic, dar conditiile de igiena sint adesea indoielnice.

Hotel–restaurant Thande, trei stele, situat in Baganul vechi, pe malul fluviului Irrawaddy, imediat dupa muzeul de arheologie. Hotelul are 77 de camere. Preturile variaza de la 60 la 100 de dolari pentru o camera dubla pe noapte, micul dejun este inclus.

Tel.: +95.61.60025, fax: +956160050; www.hotelbaganthande.com

Hotel–restaurant Bagan, trei stele, superior, este situat in Baganul vechi pe malul fluviului Irrawaddy, in spatele templului Gaudapalin. Hotelul are 100 de camere. Preturile variaza de la 80 la 120 de dolari.

Tel.:/fax: +95.61.60316; 61.60317; www.bagan–hotel.com
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona