Hong Kong, tarimul luxului si al istoriei
ArticolText & foto: Horia ManolacheCindva un paradis al negustorilor si piratilor din zona Marii Chinei de Sud, apoi o comunitate formata din 3.000 de locuitori, majoritatea indeletnicindu–se cu pescuitul, Hong Kong–ul a devenit astazi simbol al spiritului intreprinzator al poporului chinez atunci cind nu este incorsetat de principii comuniste.Insula, situata in partea de sud a regiunii Hong Kong, era doar o comunitate formata din 3.000 de locuitori, majoritatea indeletnicindu–se cu pescuitul, fiind, totodata, si un paradis al negustorilor si piratilor din zona Marii Chinei de Sud, cind, in 1842, in timpul Primului Razboi al Opiumului, Marea Britanie a obtinut de la imparatul Chinei controlul asupra insulei, in scopul construirii unui port pentru navele de comert engleze. Astfel a luat nastere orasul Victoria, nume ales in onoarea reginei. Insula a iesit de sub dominatia engleza abia in 1997, cind a revenit Chinei cu conditia ca locuitorii ei sa nu–si schimbe stilul de viata in urmatorii 50 de ani.

Partea centrala a insulei constituie centrul istoric, politic si economic al Hong Kong–ului, in timp ce coasta de nord a insulei reprezinta tarmul de sud al portului Victoria, in mare parte responsabil pentru dezvoltarea insulei, datorita adincimii apelor ce favorizeaza comertul cu nave mari.

Partea de nord a Hong Kong–ului, impreuna cu peninsula Kowloon, formeaza centrul urbanistic al regiunii Hong Kong. Suprafata celor doua regiuni este de aproximativ 88,3 km patrati, iar populatia numara 3.156.500 locuitori, cu o densitate de 35.700/ kmp, districtul Mong Kok al peninsulei ,avind cea mai mare densitate din lume.

Astazi, Hong Kong este compus din insulele Hong Kong si Lantau, Kowloon si din Noile Teritorii.

Cu toate ca aici clima este foarte calda si umeda, turistul care se aventureaza pe strazile orasului va ramine impresionat de ritmul de viata alert al acestuia, intilnind la tot pasul cladiri moderne si foarte inalte, aici aflindu–se cea mai inalta cladire din Asia. Dar asta nu inseamna ca nu va vedea cladiri construite in stil traditional chinezesc, orasul pastrindu–si farmecul oriental. Acest oras reprezinta cum nu se poate mai bine spiritul intreprinzator al poporului chinez atunci cind nu este incorsetat de principii comuniste.

Ca o nota de inedit in acest oras se afla aeroportul cu cel mai mare trafic din Asia, ale carui piste sint efectiv construite pe mare. Traficul maritim este incredibil de dens, apele golfului nefiind niciodata lipsite de valuri, chiar daca nu adie nici macar o boare de vint.

Hong Kong este o metropola infloritoare, curata si frumoasa ce poate fi vizitata in tot cursul anului, avind un climat blind in perioada septembrie–februarie si temperaturi mai ridicate in perioada mai–septembrie. Este un oras compact, astfel incit turistii nu sint niciodata prea departe de magazine sau de principalele puncte de atractie.

Turistii din majoritatea tarilor pot intra fara viza pentru perioade de la sapte zile la sase luni (in functie de nationalitate). Comunicarea nu este o problema, limba engleza fiind larg intrebuintata.

Transportul se face cu autobuzul, feribotul sau trenul, care acopera zone extinse ale orasului, iar semnele sint atit in chineza, cit si in engleza.

Calatoria de opt minute cu feribotul de–a lungul canalului Victoria, cu plecarea din Kowloon, este de departe cel mai placut mod prin care se ajunge in centrul regiunii unde, pentru majoritatea vizitatorilor, cele mai interesante privelisti sint oferite de ansamblul arhitectural.

Exista si citeva spatii destinate relaxarii in aer liber, cum ar fi parcul Hong Kong. Acesta adaposteste un lac artificial in care exista citeva splendide cascade, gradini amenajate, o gradina in stilul "tai chi", un amfiteatru si un restaurant cu bar.

Inaintind spre centrul orasului, dealul Sheung Wan este jumatatea chineza a vechiului Hong Kong; pe coasta sa se poate urca fie pe jos, fie cu cea mai lunga telecabina din lume ce traverseaza Hollywood Road (vechiul centru de negot cu antichitati, cit si plasamentul vechiului templu Man No).

Hong Kong–ul ofera servicii pentru orice buzunar, dar, ca o masura de siguranta, este recomandat sa se verifice toate aranjamentele si rezervarile inainte de a se urca in avion.

Turistii tineri (studentii) ce calatoresc cu un buget mic pot sta la una din cele sapte pensiuni ale Hong Kong Youth Hostel Association. Acestea se afla in zone relativ izolate, dar sint perfecte pentru persoanele amatoare de drumetii (mai exista si parcuri acvatice).

Desi hotelurile din Hong Kong au reputatia de a fi cam scumpe, sint, de obicei, pozitionate chiar in inima orasului.

La mare cautare sint si casele de oaspeti, majoritatea fiind pozitionate in districtele Causeway Bay si Tsim Sha Tsui, aceasta din urma concurind chiar si cu cele mai cochete hoteluri. Multi turisti prefera insa Mirador sau Chungking Mansions, de pe Nathan Road, pensiuni, de altfel, nu prea spatioase, dar care ofera cazare fara o prealabila rezervare la un pret mic. Atentie la aceasta strada, Nathan Road, pentru ca aici sint foarte multe magazine de elctronice care imbie trecatorii cu preturi mici explicind ca, la ei, nu platesti taxe (celebrele magazine Tax Free), dar care au niste vinzatori atit de priceputi incit, la final, te poti trezi ca ai cumparat un produs cu de trei ori mai multi bani, crezind ca este mult mai bun decit cel pe care voiai sa–l cumperi initial. Majoritatea hotelurilor au acces la internet, dar puteti merge si la cafenele sau chiar la bibliotecile publice din oras, unde accesul este gratuit.

Intr–un restaurant chinezesc, inainte de a comanda, ospatarul aduce gustari, ceai si condimente (ce vor fi trecute pe nota de plata), iar in acest timp bucatarul va prepara delicatesurile chiar in fata dumneavoastra. Desi in restul Chinei in majoritatea restaurantelor ospatarii nu accepta bacsis, simtindu–se ofensati, aici nu veti avea parte de astfel de momente stinjenitoare, aceasta fiind o practica deja inradacinata.

Pe insula Hong Kong se afla cele mai interesante inventii pentru petrecareti: de pe Queenas Road incepe o scara rulanta de 800 metri lungime, care strabate SoHo in panta! In acest fel puteti colinda prin cafenele sau baruri pina la restaurante, sus si jos, unde doriti. Fie ca este chinezesc, japonez sau thailandez, italienesc, grecesc, francez sau mexican, aici vei gasi un local preferat. Atentie la mincarea greceasca, gatita dupa arta Szechuan – este varianta foarte picanta a bucatariei chinezesti: un raport de 2:1 intre chilli si restul ingredientelor! De la SoHo se poate ajunge pe jos in zece minute la Lan Kwai Fong. Triunghiul petrecaretilor format din DaAguilar Street, Wellington Street si Wyndham Street consta in baruri happyhours si cluburi. Majoritatea sint deschise pina la rasaritul soarelui. Destul de nou este Cocktail Cruise cu jonca, ambarcatiune mica cu pinze, "Aqua Luna". Tot de aici ai o priveliste spectaculoasa asupra orasului inundat in lumina (aprox. 18 E/45 min.).

In Hong Kong Island, din Central District pina la Victoria Peak, este si o ruta de funicular ce se intinde pe 1,4 km. Deosebit la acest funicular este ca diferenta de nivel de la plecare pina la destinatie este de 400 de m si in unele portiuni veti merge inclinati la aproximativ 48 de grade. Ruta si funicularul au fost construite acum 120 de ani, dar in 1989 au fost complet schimbate de o companie elvetiana.

Kowloon–ul reprezinta o parte foarte diferita a Hong Kong–ului, din virful careia se intinde una dintre cele mai minunate privelisti asupra insulei Hong Kong. Tsim Sha Tsui, in punctul cel mai sudic a Kowloon–ului, gazduieste cele mai multe muzee si Centrul Cultural.

Numele peninsulei se poate traduce ca "Noua Dragoni", acesta fiind folosit prima data de imparatul Ping, unul dintre cei doi fii ai Dinastiei Sung. Acesta a fost mai tirziu schimbat, cind un curtean ii aminteste imparatului faptul ca acesta, avind singe regesc, se poate declara, de asemenea, "un dragon", locul schimbindu–si numele in "Noua Dragoni".

Insula Lantau (Lantao) este cea mai mare insula a Hong Kong–ului, situata linga izvoarele Pearl River–ului. Cu o suprafata de aproximativ 146 de kmp, aproape de doua ori mai mare decit insula Hong Kong, este in mare parte formata din roci muntoase.

Pe platoul Ngong Ping, se gasesc o uriasa statuie din bronz inchinata lui Buddha (Tian Tan Buddha), cu o inaltime de 25.908 m inaltime, mai multe minastiri si un restaurant pentru vegetarieni. Turistii pot urca spre minastire, intr–o plimbare de doua ore, sau pot ajunge din Tung Chung pe platou cu telecabina.

In apele Hong Kong–ului sint foarte multe ambarcatiuni ce seamana cu niste case in care locuiesc oameni permanent, multi dintre ei nepunind piciorul niciodata pe pamint din cauza credintei ca, pe pamint, sint mereu razboaie si astfel vor muri. Pina in 1995 pe aceste ambarcatiuni se facea si scoala, dar de atunci, tinerii care traiau aici au fost obligati sa studieze la scolile de stat si aceasta traditie a inceput sa fie respectata doar de cei batrini.

Fanii Kung–Fu pot descoperi statuia lui Bruce Lee de pe "Avenue of Stars" (Tsim Sha Tsui). Aleea ofera o priveliste foarte interesanta asupra istoriei cinematografiei din Hong Kong, aici filmindu–se peliculele clasice "In The Mood For Love" si "Chungking Express" de catre regizorul Wong Karwai.

Pe coasta de est a insulei se poate vizita Minastirea Trapista din Tai Shui Hang, ce gazduieste numerosi calugari catolici.

Disneyland–ul Hong Kong–ului se afla in partea de nord–est a insulei, la aproximativ doi km de Discovery Bay, incluzind si doua hoteluri, restaurante si alte posibilitati de agrement, intinzindu–se cu totul pe o suprafata mai mare de 126 kmp, avind chiar si propria sa cale ferata ce leaga Sunny Bay de Yam O.

De pe coasta Lantau se pot admira, de asemenea, delfinii albi, adesea numiti si delfini roz, acestia fiind protejati

intr–un parc acvatic special construit pentru ei.

Dar cel mai important, daca ajungeti in Hong Kong, vizitati neaparat gradina zoologica Bing Tau din Victoria Peak pentru ca este fondata in 1871 si este incarcata de istorie, dar, mai ales, pentru ca aici veti gasi ursuletii panda, rari, gratiosi si deosebit de blinzi.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona