Litoral 2008 – ultima suta
Articol
E iunie, si capul de afis il tine in mod firesc sezonul estival. La prima vedere, nimic nou sub soare. Pe Litoral, totul pare sa se desfasoare dupa un program bine stabilit. Tocmai s–au vopsit garduri, s–au amplasat banci, s–au curatat peluze si plaje, s–au mai varuit niste semne de circulatie, s–au toaletat arbustii – sau palmierii, ca putina importanta mai are. Si acum, se cauta personal – in hoteluri, in restaurante, in baruri. Se tinjeste dupa bucatari, cameriste, animatori, receptioneri, mai toti profesionistii fiind plecati de mult in Vest, pentru niste oferte ceva mai "imbucuratoare". Dar, cu toata criza, se merge inainte, pentru ca e musai sa vina turisti. Si mai mult ca sigur ca or sa vina, ca de aia am lansat pachetele de vacanta inca din iarna. Nu conteaza unde le–am lansat, cum le–am lansat, nici cine vine si de ce vine. Conteaza doar sa vina. Si ce vor face ei, odata veniti pe Litoral, iar nu intereseaza pe nimeni.

Problema grava e insa alta. Ca pe valul integrarii, Litoralul romanesc se cam ineaca. A luat deja ceva apa la bord, cu Bulgaria in spate. S–a redresat putin odata cu retragerea germanilor de la Nisipurile de Aur si balcanizarea serviciilor hoteliere din tara vecina, dar sanse sa se salveze complet in sezonul actual nu prea are. Poate sa se ridice putin din viltoare la Mamaia si Mangalia, pentru ca acestea au inghitit milioane de euro pentru modernizare, dar ce ne facem cu restul, avind in vedere ca la capitolul imagine sintem cu un picior in groapa. Cel mai bun exemplu de perceptie a Litoralului romanesc in Vest, in lumea "civilizata", ni–l ofera "The Guardian". In numarul din 3 mai 2008, publicatia britanica aseza Vama Veche pe locul trei in topul plajelor est–europene, dupa KaZantip (Crimeea) si Nessebar (Bulgaria), ceea ce poate parea imbucurator la prima vedere. La a doua, este ingrijorator. Iar la a treia, chiar trist. Si asta pentru ca, orbiti de ideea ca intram si noi intr–un top, in sfirsit, nu observam un alt articol, semnat Malcolm Carruthers si publicat in numarul de simbata, 7 mai 2008, sub titlul "Romanian Seaside" (Litoralul romanesc), in care sintem stampilati drept prafuiti, plictisitori, de destinatie numai de tip "laid back" (relaxare). Nu observam nici macar ca Neptunul si Olimpul sint stigmatizate pentru aspectul lor inca socialist, in timp ce statiunilor Vama Veche si 2 Mai li se fura pina si atributul de hippy, cu care se mindreau odinioara. Nici hotelurile nu scapa de "gardian". Se pare ca avem mai multe stele decit meritam, iar oferta culinara este ieftina si de tip industrial. Cam asa ne–ar privi Vestul, pentru ca opinia celor de la "The Guardian" pare sa fie impartasita din ce in ce mai mult de turistii straini.

Nu putem condamna insa publicatia britanica. Vina ne apartine, pentru ca lasam totul pe ultima suta de metri. Uitam ca proverbul "Pe afara–i vopsit gardul, si–nauntru–i leopardul" a ajuns sa capete faima europeana si ca prietenii nostri din UE ne cam privesc peste gard. Dar cum romanul s–a nascut poet si este ospitalier din fire, n–ar fi rau sa gaseasca o cale sa–i invite in "ograda" si sa le arate specificul local, care este departe de a fi plictisitor.

Dincolo de reinventarea rotii, cu care se vine la promovarea programelor integrate Delta–Litoral, drept noutatea secolului, am putea gasi undeva o farima de originalitate. Mai mult ca sigur ca nu vom aduce turisti straini pe Litoral plimbindu–i cu autobuzul etajat, pentru ca daca si–ar dori acest lucru ar ramine bine–mersi la ei acasa, unde au parcuri intregi de autobuze. Dar am putea sa folosim in avantajul nostru afirmatia lui "The Guardian". Si am putea capitaliza ideea de destinatie "laid back", atragindu–i pe pensionarii Europei. Tratamente balneare de mare tinuta avem, expeditii de pescuit in mare si Delta se organizeaza, traditii locale exista, desi nu tocmai bine reflectate, daca am mai lucra putin la yachting si boating, s–ar putea sa–i facem pe vestici sa cada pe spate, ca tot ii fascineaza "laid back"–ul. Problema este, insa, cum scapam de... ultima suta de metri.Anne–Mary Nechita
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona