Arta in farfurii
Articol





Indiferent unde calatoresti, in lumea aceasta larga, ai nevoie de un lucru esential: o mincare buna. Ea poate face diferenta dintre un concediu de vis sau un real esec. Iar acest lucru se vede cel mai bine atunci cind pina si cea mai banala mincare iti este prezentata intr–o maniera inedita. Sau, de ce nu, cind desertul iti zimbeste din farfuriuta

lui cu ochi de cirese si buze de capsuni.



Cum se ajunge la astfel de performante? Bucatarii, barmanii, ospatarii incep de tineri si muncesc o viata pentru a transpune arta in farfurii si in servire. Secretele lor, primii pasi pe care ii fac pe drumul spre performanta, aceste inceputuri au fost dezvaluite lumii la un liceu de specialitate din Bucuresti, ca un semn ca si la noi se poate, si se urmareste o crestere a standardelor in turism. Cea mai evidenta dovada a acestui efort a fost incredibilul joc de culoare si gust din cadrul expozitiei gastronomice cu care si–a incheiat Colegiul Economic "Viilor" serbarile prilejuite de ziua institutiei.

Istoria a inceput in anul 1953, colegiul cistigindu–si relativ repede reputatia de institutie de prestigiu in pregatirea personalului din turism, alimentatie si comert. Motiv pentru care, in 1977, ridicarea noului sediu a urmat modelul scolilor din Franta si Austria, ceea ce presupune integrarea unui hotel si a unui restaurant alaturi de dotarile specifice scolii propriu–zise. Lucru inedit in peisajul bucurestean, dar care a atras clientela chiar de la inceputuri. Situatia este valabila si astazi, terasa restaurantului fiind plina, in special acum, in sezonul de vara. Ideea de a fi servit de elevii care invata aici si care se prezinta intr–o tinuta impecabila, cu un zimbet timid si mult respect este unul din punctele forte in reclama localului. In acelasi timp, ei fac cea mai buna, mai reala si mai serioasa practica, lucrind direct cu clientii, ceea ce se regaseste mai apoi atit in calitatea serviciilor oferite, cit si in multitudinea de premii pe care colegiul le–a cistigat pe plan local si national, la concursurile de profil.

Cum orice manifestare este un bun prilej de a premia elitele, si colegiul din Sos. Viilor i–a recompensat pe cei mai buni dintre cei buni. Din pacate, de la eveniment au lipsit adevaratele "vedete", viitorii bucatari, patiseri si cofetari, care, in loc sa se bucure de aplauze, au preferat sa se ascunda in atelierele scolii sau in sala de expozitie, pentru ultimele retusuri. Sa nu va imaginati insa ca au folosit cine stie ce "materie prima", care sa faca impresie, ci obisnuitele produse de supermaket, transformate, ce–i drept o maniera spectaculoasa. S–a mers pe jocul imaginatiei, multe din platourile prezentate avind un atribut comun: fantezia. Astfel, s–au rasfatat pe masa de concurs "fantezia de primavara", "fantezia in pliculete", "in rulouri", "de peste" si lista fanteziilor continua. Desi, sincer vorbind, consumatorii au cam uitat de nume in armonia de gust, culoare si forme care a conturat "extravaganzza" culinara a elevilor de la Colegiul Economic "Viilor".



Text & foto: Marcella Dragan

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona