O civilizatie nealterata de sute de ani
Articol
M aramuresul este o arie culturala cu caracteristici specifice bine conturate care, in structura, se regasesc in ceea ce inseamna "spiritualitate romneasca", continind insa si multe elemente de originalitate, de identitate culturala "zonala" foarte precise. Timp de citeva zile, mai precis intre Ajunul Craciunului si Boboteaza, in Maramuresul istoric, pe locuri de leagan ale neamului romnesc, basmele devin realitate, taranii devin haiduci sau cavaleri, si personajele din povestile auzite la gura sobei devin reale. Aici, ca si in tot nordul tarii, respectiv Bucovina si Oas, costumele traditionale, datinile si ritualul sarbatorilor se afla la mare pret, multe dintre acestea raminind neschimbate de sute de ani. Ca merg la nunti, la petreceri de familie, la biserica sau de sarbatori, oamenii le poarta si se poarta, cu mindrie si respect, in frunte cu intelectualii satului.
Intr-un cadru natural de o frumusete coplesitoare, aceasta noblete a traditiei, care izbucneste cu bucurie la fiecare sarbatoare, este ca un ritual stravechi, fiecare gest, fiecare intimplare avindu-si rostul ei. Toate acestea, alaturi de arhitectura traditionala, au fost create de-a lungul sutelor si sutelor de ani, poate chiar a mileniilor, si constituie astazi o emanatie unica de frumusete care arata ce salasluieste inlauntrul oamenilor de aici. O data ajuns intr-unul din micile sate dispersate in jurul Sighetului Marmatiei, ideal este sa va gasiti o gazda printre tarani. Majoritatea sint dornici de oaspeti, mai ales de sarbatori, cind sint pusi pe petreceri si voie buna.
In ce priveste ospitalitatea maramuresenilor... nici cel mai mic detaliu nu lasa de dorit. Iar asa, instalat confortabil intr-o casuta mica de lemn, la gura sobei, parfumul bradului si al sarbatorilor va fi cu totul altul.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona