Cel mai lung defileu din Europa
ArticolIn ceea ce priveste originea Defileului "Portile de Fier", se presupune ca provine dintr–o veche strimtoare marina, care facea legatura intre Lacul Panonic, din vest, si Lacul Pontic, ce ocupa actualul spatiu al Cimpiei Romane. Cu timpul, apele fluviului au sapat in sisturile cristaline, granite si calcare cel mai spectaculos defileu european. Conform unei alte ipoteze, defileul s–ar fi format prin captarea de catre un riu, ce curgea spre Lacul Pontic, a unei Dunari vechi, ce–si ducea apele spre Lacul Panonic. Este cel mai lung din Europa, avind 140 km, si mi–a facut o deosebita placere sa–l parcurg in intregime. Chiar daca am facut–o cu masina, incintarea a fost pe masura, pentru ca prima panorama asupra Dunarii mi s–a deschis in dreptul localitatii Velico Gradiste. Acolo, pe malul sirbesc, am avut in fata acelasi peisaj pe care l–a descoperit Traian, acum 2000 de ani.Primul popas l–am facut undeva, sus, mult deasupra apelor Istrului, si am aflat legendele defileului de la un batrinel sirb, imbracat intr–o haina deosebita, parca o uniforma militara, care s–a oprit linga noi cu motoreta lui veche, pentru a ne da binete si a ne intreba de sanatate. "Acest tarim este plin de povesti. Multe s–au petrecut pe aici, fie la voi acolo, peste Dunare, fie la noi, aici. Din apele involburate ale fluviului tisneste stinca Babacai, folosita in trecut de cei care vamuiau vasele aflate in trecere prin defileu. In jurul acestei stinci s–au tesut multe legende. Una dintre ele spune ca un voievod sirb si–ar fi legat de aceasta stinca sotia necredincioasa, spunindu–i "babo kaise" ("Caieste–te, nevasta!"), dupa care ar fi parasit–o in voia valurilor. "Aceasta si–a sfirsit zilele in chinuri, rugind vintul sa sufle cu putere, pentru a le aminti tuturor nelegiuirea savirsita de sotul ei", deapana amicul nostru. Pare un sol al Dunarii trimis noua, calatori curiosi si dornici sa afle cit mai multe. Tot pe malul sirbesc se ridica deasupra unei stinci vechea cetate Golubac, mentionata in cronici, inca din secolul al XIV–lea, sub diverse denumiri: Golumbat, Golubaci, Cetatea Dracului etc. In aval de stinca Babacai, in peretele de calcar al malului romanesc, se deschide gura unei pesteri, Gaura cu Musca. Aceasta prezinta baraje de travertin, in spatele carora se acumuleaza "laptele de piatra", odontolite si stalactite. In abruptul din strimtura Pescari – Alibeg se deschide pestera Gaura Chindiei II, rezervatie arheologica unde au fost descoperite urme de arta rupestra ce apartin paleoliticului si neoliticului, dar si urme din perioada de locuire protodacica si dacica.

Trecind dincolo de zona cu praguri, apele fluviului patrund in bazinetul Sichevita – Liubcova, unde–si are gura de varsare piriul Oravita. Aici se afla localitatea Berzasca, in vatra satului inaltindu–se biserica purtind hramul "Sf. Arhangheli", monument de arhitectura construit in stil baroc, la 1836, si totodata cea mai veche biserica romaneasca din Clisura Dunarii.

In aval de localitatea Cozia, Dunarea intra in al doilea sector calcaros din lungul defileului, cu cataracte ramase astazi pe fundul lacului de acumulare. Stincile si vegetatia forestiera imprima peisajului o imagine ce incinta privirea turistilor. Pe malul sirbesc sint sculptate doua tabule – Tabula lui Tiberiu (33–34 d.H.) si Tabula lui Domitian (75–80 d.H.), care atesta legatura dintre fortificatiile construite de romani la granita de rasarit a imperiului, printr–un drum strategic ce lega gurile de varsare ale Dunarii cu Panonia. In aval, din apele Dunarii se ridica un pinten calcaros – Grebenul – alcatuit din roci stratificate de virsta mezozoica. Aici defileul prezinta latimi ce nu depasesc 400 m, ca urmare a apropierii peretilor Grebenului sirbesc si Cerna–virf. In continuare, fluviul intra in bazinetul Svinita, cu o latime de pina la 2 km. Localitatea Svinita a fost stramutata pe un nou amplasament la sfirsitul deceniului sapte, pe coasta Muntelui Veligan, vechiul amplasament fiind acoperit de apele lacului de acumulare. Aici se vad iesind din apa turnurile cetatii Tri Cule (Tri Kule sau Triculi), ridicata in secolul al XVII–lea, pentru a opri expansiunea otomana.

Dupa confluenta cu piriul Plavisevita, Dunarea intra in cel de–al treilea sector de ingustare, Cazanele Mari, flancat de abrupturile calcaroase ale Ciucarului Mare (316 m) si ale vecinului sau sirbesc, Veliki Strbac (768 m). Peretii Cazanelor Mari au inaltimi de peste 200 m, iar latimea medie a albiei este de 150 m. In peretii Ciucarului Mare se deschid mai multe guri de pestera, dintre care doua sint mai importante, Gura Ponicovei si Veterani. Pestera Gura Ponicovei prezinta mai multe niveluri de galerii, cele inferioare fiind active. Dintre galeriile fosile, cele mai spectaculoase sint Galeria Concretionara, precum si Sala Coloanelor. Aici, apa si timpul au creat stalactite si stalagmite de forme si marimi diferite, domuri si coloane, podeaua de calcita alba, gururi, perle de caverna, draperii etc. Tot in aceasta pestera au fost gasite oase de urs si de hiena de pestera, precum si de cultura halstattiana. Pestera Veterani este cunoscuta din timpuri stravechi, fiind consacrata de daci drept sanctuar al zeului Zamolxis. Pe masura ce te straduiesti sa cercetezi mai mult, iti dai seama ca stii tot mai putine despre acest loc. Numarul pesterilor si al rezervatiilor te copleseste, pur si simplu.

Pornim iarasi in viteza cu masina si, dupa ce strabatem citeva tuneluri, dupa ce ne indepartam si pierdem, pret de citeva minute, Dunarea, descoperim o parcare, chiar in dreptul statuii lul Decebal, inalta de 55 m si lata de 25 m. Ea a fost sculptata dupa modelul celei din stinca Muntelui Rushmore si este cea mai mare statuie din Europa: are cu doar sase metri mai putin decit Statuia Libertatii, cu opt mai mult decit monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, dar cu aproximativ 10 metri mai mult decit inaltimea legendarului Colos din Rhodos. Ideea construirii acestei statui i–a apartinut omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, un controversat istoric amator, si a durat zece ani (1994–2004) pina cind cei 12 sculptori–alpinisti au terminat–o, realizarea ei costindu–l pe Dragan, in final, peste un milion de dolari. Sub fata lui Decebal se gaseste o inscriptie in latina: "DECEBAL REX – DRAGAN FECIT" ("Regele Decebal – facuta de Dragan"). Prin construirea acestei statui modelate in munte, Iosif Constantin Dragan a dorit sa demonstreze intiietatea romanilor in formarea culturii europene, pornind de la premisa ca identitatea culturala a poporului nostru poate fi definita, in primul rind, prin componenta ei daco–traca. In apropierea statuii se afla "Minastirea de sub Ape", schitul Miraconia.

In fata noastra, soarele incepe sa se ascunda dupa munte, pe Dunare urca o barja, iar valea este cuprinsa de sunetul toacei de la minastire. Raminem si noi fara glas. A inceput slujba si ne cuprinde un fior: fluviul ne aduce aminte ca toate acestea sint creatia lui Dumnezeu.Text & foto: Andrei Parciog
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona