Gradina Botanica Dimitrie Brindza
ArticolGradina Botanica reprezinta in fiecare oras o oaza de verdeata, o modalitate confortabila de a petrece citeva ore

intr–un loc primitor si racoros. Un asemenea spatiu este si Gradina Botanica Dimitrie Brindza, situata intre Splaiul Independentei, Soseaua Cotroceni, Soseaua Grozavesti si str. D Brindza. Initial amplasata in curtea Minastirii Cotroceni si apoi in fata Universitatii, Gradina Botanica isi gaseste locul definitiv gratie celui care a reorganizat–o intre 1884 si 1885, prof dr. Dimitrie Brindza. Gradina isi propune sa conserve biodiversitatea si sa educe publicul iubitor de natura prin actiuni sau prin publicarea de volume.

In interior se gasesc Muzeul Gradinii Botanice, Institutul Botanic si Serele.

Muzeul Botanic – situat intr–o cladire construita in stil romanesc – are nu mai putin de 20 de incaperi si reuneste exponate din flora de pe teritoriul Romaniei (Delta Dunarii, Carpati etc.), plante exotice, precum si o serie de aparate folosite in cercetare de–a lungul timpului.

Serele au fost inaugurate in anul 1976, cuprinzind 2.100 mp, si adapostesc 3.500 de specii de plante exotice: ferigi, orhidee (36 specii), palmieri (40 specii), cactusi, toate aduse din diferite parti ale lumii: China, Indochina, Africa etc.

Gradina propriu–zisa ofera vizitatorului posibilitatea de a vedea specii rare de plante, grupate in functie de mediul in care traiesc: intilnim plante din zona Dobrogei, zona muntilor Carpati, zona mediteraneana, alegindu–se cele care pot supravietui in climatul de cimpie. Gradina Italiana, unul dintre colturile special amenajate, adaposteste un bazin cu specii acvatice, strajuit de o alee cu castani, iar in sectorul Rosarium gasim o importanta colectie de trandafiri.

Institutul Botanic al Universitatii Bucuresti a fost inugurat in anii a60. Aici functioneaza disciplinele botanice (Microbiologia si Genetica), precum si Herbarul General.Gradina Zoologica

Aflata in partea de nord a orasului, la intrarea in Padurea Baneasa (perimetrul delimitat de str. Vadu Moldovei, Aleea Privighetorilor si Drumul Cimpul Pipera, intrarea prin str. Vadu Moldovei), Gradina Zoologica a fost infiintata in anul 1955, initial fiind raspindita in diferite parcuri ale Capitalei. Abia in 1959 s–a grupat pe actualul amplasament, infiintindu–se o structura stabila, cu un dublu scop: de a conserva speciile pe cale de disparitie si de a instrui si educa publicul vizitator.

Se intinde pe o suprafata de 5,85 ha, detine aproape 1.000 de exemplare din toate regnurile animale: reptile, pasari, pesti, mamifere, atit indigene, cit si exotice. Atractia o reprezinta calaritul poneilor si plimbatul cu trasura.Text & foto: Razvan Voinea / Madalin Focsa

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona