Bucurestii – reper turistic la inceput de toamna
Articol

Luna septembrie reprezinta momentul in care Bucurestii se reinventeaza pentru a celebra cei 549 de ani de existenta. Vara calduroasa aproape a trecut, racoarea incepe sa se simta incet–incet pe strazi, iar iesitul din casa nu mai reprezinta un chin cotidian. Odata iesiti, observam totusi ca mai e mult pina ce Capitala se va ridica la prestigiul celorlalte orase din Occident. Ca sa ajungem acolo nu vom sta cu mina in sin, suparati pe colacii de cabluri care ne tulbura vederea, pe parcarile care iau locul spatiilor verzi sau pe imensele bannere care acopera arhitectura orasului, ci vom cauta principalele puncte de atractie din Capitala, modalitatile de iesire din rutina cotidiana, precum si locurile care fac din Bucuresti ceva special.Prima oprire:

cafenele, baruri, terase, cluburiPrincipalele locuri unde ne putem relaxa seara sint reprezentate de cafenelele si barurile din Centrul Vechi, Calea Dorobantilor, zona C.A. Rosetti sau Piata Amzei. Putem lua masa la Caru cu Bere (strada Stavropoleos nr. 5), local cu traditie in Bucuresti, cu o reteta proprie de bere, cu mincaruri alese ("pentru boieri mari") si cu un interior care aduce aminte de Bucurestii de altadata. Nu departe este si Gara Lipscani, mic restaurant aflat pe strada Lipscani nr. 38, unde putem minca preparate cu specific romanesc, admirind interiorul cochet al restaurantului. Un loc special este si Casa Bucatarului (strada Sperantei nr. 4), un restaurant mic, dar primitor.

Din pacate, Centrul Vechi nu este inca gata sa isi primeasca vizitatorii: strazile sint in plina renovare si va mai dura mult timp pina cind bucurestenii se vor putea plimba linistiti pe Gabroveni, Covaci, Selari, Blanari sau Sepcari. Singurele doua strazi care au fost deja restaurate sint Smirdan si Lipscani (partea dintre Calea Victoriei si Smirdan), pline de cafenele si baruri. Recomandam pasajul acoperit Valea Regilor, un loc intim, mai mereu plin, Festival 39 – Cafeneaua Bucurestii de altadata (linga Hanul Manuc, strada Franceza nr. 62–64) si Curtea Berarilor. de pe Selari nr 9, un bar cu terasa interioara, unde putem lua o bere rece, Armada si Cafe Amstersam (strada Soarelui).

Nici cluburile sau pub–urile nu se lasa mai prejos: Club A, S.A.L.T. de pe Blanari, Fire, Backstage sau Offside de pe Gabroveni, Suburbia sau Revenge de pe Selari, Laptaria lui Enache si Terasa La Motoare (din incinta Teatrului National), Green Hours (Calea Victoriei 120), Expirat (proaspat intors de la mare) sau Big Mamou (Splaiul Independentei nr. 2B) reprezinta tot atitea posibilitati de petrecere a unei nopti albe, concertele fiind la ordinea zilei (sau, mai bine zis, a noptii).Ce ne ofera Bucurestii

luna aceasta?Cel mai important eveniment din aceasta luna este reprezentat de Noaptea Alba Europeana in Bucuresti, eveniment desfasurat pe 20–21 septembrie, pentru a celebra cei 549 de ani de la prima atestare documentara a orasului. Organizatorii (Arcub – Centrul pentru proiecte culturale al primariei) au pregatit bucurestenilor ceva special: spectacole de teatru stradal, proiectii si concerte in aer liber, amintind de

B–fit in street, festivalul ce s–a bucurat de un succes deosebit in luna mai. In aceasta noapte, muzeele si diversele expozitii de arta vor avea program, surpriza organizatorilor fiind deschiderea Arcului de Triumf, un eveniment care nu s–a intimplat in ultimii ani.

Muzeele bucurestene au pregatit pentru luna septembrie citeva expozitii: la Muzeul National de Istorie a Romaniei (Calea Victoriei nr. 13) se va desfasura expozitia "Onoarea Natiunilor. Ordine si decoratii", ce va prezenta ordinele si decoratiile romanesti si straine mai putin cunoscute publicului larg, Muzeul National de Arta al Romaniei (Calea Victoriei nr. 49 –53) gazduieste la Galeria de Arta Europeana expozitia "Grigorescu si pictorii–gravori ai Scolii de la Barbizon", ce cuprinde 50 de lucrari, opt ale lui Nicolae Grigorescu si 42 de gravuri apartinind unor maestri francezi ai Scolii de la Barbizon, la Muzeul de Geologie (Sos. Kiseleff nr. 2) este deschisa "Padurea verde, padurea neagra. Cum vrei sa fie planeta ta?", o expozitie care isi propune sa sensibilizeze opinia publica asupra patrimoniului vegetal al planetei, iar Muzeul National Cotroceni (Bd. Geniului nr. 1) prezinta partea a doua a expozitiei din primavara, "Interbelicii si continuatorii", cuprinzind lucrari semnate de pictori din perioada interbelica: Theodor Pallady, Camil Ressu, Dumitru Ghiata sau Gheorghe Petrascu.

Mai putin cunoscute sint muzee precum Muzeul Pompierilor (amenajat in Foisorul de Foc, deschis marti – vineri intre orele 8.00 si 17.00, simbata si duminica, avind acces doar grupurile mari de vizitatori), Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din Parcul Carol (str. General Candiano Popescu nr. 1) sau Muzeul Cailor Ferate Romane (Calea Grivitei nr. 193), care merita vizitate datorita colectiilor originale pe care le adapostesc, la fel de interesante precum cele prezentate la principalele muzee.

Teatrele isi incep stagiunea in septembrie: Nationalul, Odeon sau Nottara, Act sau Bulandra, toate promit spectacole pe masura asteptarilor, care dureaza de vreo doua luni, de la ultima reprezentatie, vara fiind destul de saraca in evenimente de acest fel.

Teatrul National isi incepe stagiunea pe 17 septembrie, avind in program piese precum: Inca–i bine! (de Rodica Popescu Bitanescu), O noapte furtunoasa (I.L. Caragiale), Noiembrie (Ana Maria Bamberger), Simbata, duminica, luni (Eduardo de Filippo), Cu usile inchise (Jean Paul Sartre), Viata mea sexuala (de Cornel George Popa) sau Cinci femei de tranzitie (de Rodica Popescu Bitanescu). La Teatrul Masca stagiunea se deschide cu Indragostitii, spectacol in regia italianului Modesto Michele Casarin, si cu Acul cumetrei Gurton, in regia lui Mihai Malaimare (directorul teatrului), iar la Metropolis se joaca Visul unei nopti de vara de William Shakespeare.

Opera si–a reluat activitatea cu o parada (pe 30 august), pe esplanada din Parcul Operei, primul spectacol din acest an fiind Oedip, cu Stefan Ignat, Horia Sandu si Ionut Pascu in rolurile principale (18–19 septembrie), marcind 50 de ani de la primul spectacol Oedip, din Capitala, in cadrul primului Festival International "George Enescu". Este un eveniment care nu trebuie ratat de catre amatorii de opera.

Ateneul va fi gazda festivalului Vienna Music Film Festival, ce sa va desfasura intre 17 si 21 septembrie si care isi propune sa aduca atmosfera vieneza pe strazile din Capitala. Vom avea parte de muzica de cea mai buna calitate si de o serie de surprize promise de organizatori. Filarmonica "George Enescu" intra pe scena joi, 2 octombrie, ora 19.00, cu Simfonia a III–a de Gustav Mahler, bijuterie a compozitorului austriac, iar pe 9 octombrie se celebreaza 85 de ani de la nasterea lui Ion Voicu, printr–un nou concert. Ateneul va fi, ca de fiecare data, gazda filarmonicii, prilejuind intrarea intr–unul dintre cele mai frumoase monumente din Bucuresti, opera a arhitectului Albert Galleron, la sfirsitul secolului al XIX–lea.

Institutele culturale straine din Bucuresti revin in forta: pe 15 septembrie, Institutul Cultural Polonez are in program proiectia filmului Sarid (2005), un documentar despre Holocaustul din Polonia, eveniment ce se va desfasura la Muzeul Taranului Roman, incepind cu ora 18.00, iar Centrul Ceh prezinta, pe 29 septembrie, Tacerea pietrei (The stone silence), un nou film polonez. Nici Institutul Cultural Roman nu se lasa mai prejos: pe 24 va avea loc avanpremiera scurtmetrajelor Megatron (regia Marian Crisan, care a facut valuri in acest an la Cannes ), Joi (regia Hadrian Marcu) si Bricostory (regia Andreea Paduraru), pe 25 septembrie se va desfasura un nou concert din seria Ultimii rapsozi, sub comanda lui Grigore Lese, invitati fiind, de aceasta data, muzicanti lipoveni nekrasoviti din Sarichioi, judetul Tulcea.

Sa nu uitam de concerte: cel mai important este cel sustinut de Leonard Cohen, artistul canadian concertind pe data de 21 septembrie pe stadionul Arcul de Triumf. La Sala Palatului concerteaza Al di Meola, chitarist de jazz de renume mondial (pe 11 septembrie), iar simbata, 13 septembrie, este petrecere raggae, cu Chezidek, la Arenele Romane. Francezii de la Air promit un concert de zile mari in Parcul Circului (19 septembrie), iar rapperul american Snoop Dog vine la Arenele Romane pe 19 pentru fanii sai romani.

In lumea filmului, notam o avanpremiera de mult asteptata: Boogie, filmul lui Radu Muntean, ce se bucura deja de aprecieri in revistele de specialitate, va fi lansat pe 19 septembrie septembrie intr–o serie de cinematografe din Bucuresti.

Pe unde ne plimbamDupa atita caldura, e timpul ca bucuresteanul sa iasa la plimbare linistit. Pentru o plimbare de seara, recomandam strazile din partea veche a orasului, cu case celebre, pentru a admira frumoasa arhitectura de aproape 200 de ani, sa uite pentru moment de Bucurestii blocurilor si sa se opreasca la o cafenea sa se relaxeze. Dimbovita si–a pus felinare si isi asteapta plimbaretii pe malurile sale, iar parcurile cheama la relaxare: Cismigiul, Icoanei sau Tineretului ies din lenea orientala si isi asteapta vizitatorii. In Herastrau, Teatrul de Opereta "Ion Dacian" isi continua programul inceput in iulie si va pregati spectacolele de duminica seara, incepind

cu ora 20.00.

S–au amenajat numeroase piste pentru biciclete in oras, campusurile se bucura de prezenta centrelor de unde se pot inchiria biciclete pentru o mica "tura" prin oras, iar numarul celor care incep sa se deplaseze pe sei este in crestere. Propunem citeva circuite prin care vom descoperi Bucurestii cu atractiile sale cele mai de seama: putem alege o plimbare pe Dimbovita sau pe Calea Victoriei, o plimbare la Sosea sau un mic periplu pe linga Bucuresti. Pentru vizitatorii care sint atrasi de arhitectura bisericeasca, Bucurestii au ce oferi: micuta Biserica Bucur (legenda spune ca a fost ridicata de catre ciobanul Bucur, intemeietorul orasului, in realitate, o constructie mult mai noua) sau Minastirea Antim Ivireanul, una dintre cele opt biserici mutate de inginerul Eugen Iordachescu, in incercarea de a salva ce mai poate din calea distrugerii comuniste, reprezinta dovezile unei traditii bisericesti de lunga durata pe malurile Dimbovitei.

Alte oaze de verdeata sint reprezentate de Biserica Fundenii Doamnei (ctitorie a Spatarului Mihai Cantacuzino, din 1699, pictura din interior apartinindu–i celebrului zugrav Pirvu Mutu) sau de Biserica Patriahiei, aflata pe Dealul Mitropoliei, construita de Constantin Serban Basarab intre 1654 si 1658, biserica ce adaposteste moastele

Sf. Dimitrie cel Nou (Basarabov). O biserica speciala este Stavropoleos, aflata pe strada cu acelasi nume, la intersectia cu Calea Victoriei (in spatele Muzeului de Istorie). Ridicata la 1724 in stil brincovenesc, biserica este cunoscuta datorita picturii sale exterioare de o frumusete aparte, fiind renovata de curind.

Asadar, nu e prea mult timp de stat in septembrie: Bucurestii asteapta sa fie descoperiti. Fie ca mergem la pas sau cu bicicleta prin oras sau ne relaxam in parcuri si gradini, fie ca alegem sa vizitam muzeele si colectiile sau sa admiram monumentele diverse, turistul de orice fel are ce vedea in Capitala. Depinde doar de el.Text: Razvan Voinea

Foto: Marcella Dragan
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona