Turismul, promovat la Forumul Regional de Investitii de la Suceava
Articol
Pastrind traditia, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord–Est, impreuna cu Consiliul Judetean Suceava, Primaria Municipiului Suceava si Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, a organizat editia a V–a a Forumului Regional de Investitii, cu tema "Turismul regional, prezent si viitor".La fel ca si la editiile anterioare, organizate la Iasi (2004), Vaslui (2005), Piatra–Neamt (2006) si Bacau (2007), si acum au luat parte reprezentantii organizatiilor publice, centrale si locale, societati comerciale, institutii financiare, ambasade ale unor tari straine in Romania.

Si de aceasta data, subiectul supus discutiilor, respectiv dezvoltarea si promovarea turismului ca sursa de venituri pentru economia regionala, atit pentru agenda autoritatilor publice locale, cit si pentru agentii economici, a generat o serie de manifestari, precum Tirgul de turism dedicat produselor turistice regionale – sau conferinta dedicata abordarii strategice a turismului si a surselor de finantare atribuite proiectelor de investitie in domeniu. Au mai fost organizate intilniri pentru contacte de afaceri, dar si un seminar de bune practici si exemple de succes locale si internationale.

Evenimentul a fost momentul ideal pentru lansarea de catre Consiliul Judetean Suceava a doua proiecte ambitioase, dupa spusele lor, "Turismul religios in Bucovina" si "Bucovina Bioland – produse naturale din Bucovina".

Lista celor prezenti a cuprins reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai autoritatilor publice locale, parteneri straini din Italia, Grecia si Germania, dar si o serie de intreprinzatori din domeniul turismului. Si, tot conform traditiei, manifestarea a fost un bun prilej de voie buna, dar si de prezentare a specificului local, prin demonstratii de mestesuguri si arta traditionala, spectacole de muzica si dansuri populare sau demonstratii de arta culinara. Operatorii de turism au avut parte de un tratament special, prin organizarea unui Info Tour pentru vizitarea celor mai reprezentative locatii turistice din Bucovina si identificarea unor oportunitati concrete de colaborare cu agentii economici din judetul Suceava.Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord–Est

Pentru dezvoltarea si implementarea politicilor regionale, in anul 1999 a fost infiintata Agentia pentru Dezvoltare Regionala

Nord–Est, care are misiunea de a sprijini dezvoltarea economico–sociala a regiunii, cu scopul reducerii dezechilibrelor intra si interregionale pentru cresterea calitatii vietii si atingerea standardelor europene. Initial constituita ca unitate de implementare a proiectelor finantate din fonduri PHARE, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Agentia a primit si responsabilitati de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operational Regional 2007–2013 la nivelul Regiunii Nord–Est.

Pe linga activitatea de asistenta tehnica acordata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord–Est beneficiarilor de proiecte PHARE in punerea in practica a acestora, in preocuparile curente ale agentiei mai sint incluse:l Elaborarea unui plan regional de actiune in turism, activitate care are la baza consultarea unui cadru larg partenerial in scopul identificarii pachetului de masuri si proiecte care ar trebui puse in practica in perioada 2009–2017, in scopul promovarii si dezvoltarii turismului in Regiunea Nord–Est;

l Identificarea unor proiecte in care ADR Nord–Est este promotor sau partener si care au ca obiectiv promovarea instrumentelor moderne de dezvoltare a turismului. Dintre acestea, cele mai importante ar fi:

– Proiectul INTERREG IIIB CADSES, creat la initiativa ADR Nord–Est, care, in colaborare cu Svillupumbria din Regiunea Umbria Italia si ANEM din Regiunea Thesalia Grecia, a dezvoltat un pachet de promovare pentru turismul de spiritualitate. In acest fel au fost legate printr–un fir rosu de vizibilitate minastirile din Nordul Moldovei (Neamt si Suceava), minastirile din Assisi Italia si, respectiv, Meteora, din Grecia. Anul acesta proiectul a fost depus pentru continuare in cadrul Programului de Cooperare Teritoriala Sud–Est European, incluzind si noi tari care se identifica cerintelor produsului turistic creat;

– Proiectul INTERREG IIIB CADSES CARE – Orase accesibile in Europa, care reflecta grija fata de oameni, prin transformarea oraselor in zone accesibile atit pentru locuitorii lor, cit si pentru turistii cu nevoi speciale. In cadrul acestui proiect a fost inclus, alaturi de alte 16 localitati europene, Municipiul Iasi, unde au fost identificate trasee de ospitalitate evaluate conform metodologiei europene acreditate pentru nivelul de accesibilitate a infrastructurilor de utilitate publica.

In acelasi timp, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord–Est este singurul organism permanent cu acoperire regionala capabil sa desfasoare activitati de marketing teritorial. Astfel a fost elaborat, prin resurse atrase prin forte proprii, un portofoliu de materiale de promovare a regiunii, precum un web–site dedicat, brosuri, postere, un film de promovare si mapa de prezentare a judetelor din Regiunea Nord–Est, toate sub brandul Discover NE Romania, lucru care a permis stabilirea de contacte internationale si o promovare si reprezentare interregionala corespunzatoare.

Tot sub semnul promovarii regionale a stat si organizarea unui numar mare de evenimente. Cele mai importante sunt Forumul Regional de Investitii Nord–Est Romania, participarea cu stand la Tirgul International de Turism Fiera Trieste, participarea cu prezentare la reuniunea mondiala WTC de la Istanbul sau organizarea unei expozitii si a unei conferinte dedicate prezentarii Regiunii Nord–Est la World Trade Center Bucuresti.

Planurile pentru viitor sint axate in principal pe perioada 2007–2013, cind Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord–Est va implementa Programul Operational Regional, un program complet descentralizat si activ in acest moment. Justificat de faptul ca turismul creeaza oportunitati de crestere economica regionala si locala, Programul Operational Regional 2007–2013 ofera posibilitati de finantare pentru acest domeniu printr–o axa prioritara dedicata – Axa 5 – "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului". Este de asteptat ca implementarea acestei axe a REGIO, prin imbunatatirea infrastructurii zonelor turistice, a serviciilor de cazare si agrement si printr–o promovare sustinuta a imaginii Romaniei pe plan intern si international, sa determine cresterea calitativa, la standarde europene, a ansamblului conditiilor de practicare a turismului, cu impact direct asupra cresterii cererii de turism pentru Romania, ca destinatie turistica europeana.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona