Graffiti 3D in orasele lumii
Articol
Cele mai multe persoane se gindesc la graffiti ca la opere de arta subversiva, pictate cu un spray, noaptea tirziu, pe zidurile si peretii din orase. Totusi, exista si artisti care sfideaza acest stereotip, pictind si desenind pe trotuare si pereti, ziua in amiaza mare, chiar si in cele mai aglomerate zone ale marilor orase. Creatiile lor nu numai ca au reusit sa amuze si sa uimeasca mii de persoane, dar au izbutit chiar sa obtina recorduri.Picturile stradale isi au originea in secolul al XVI–lea, cind artistii numiti madonnari calatoreau prin tarile lor pentru a picta in locuri publice, lucrarile lor avind scopuri religioase, educative sau festive. In ultimul deceniu, desenele in creta au capatat tot mai multi adepti si au devenit un fenomen la scara mondiala. Atractia nu este numai lucrarea in sine, ci si spectacolul pe care il ofera crearea ei.

Artistii despre care vom vorbi creeaza graffiti 3D, folosind vopsea sau creta, si imbina tehnicile artei renascentiste cu calitatile efemere ale artei stradale. Prin ei, graffiti capata un nou inteles, unul foarte indepartat de sensul conventional al acestei arte, acela de vandalism sub forma de desene. Creatiile lor sint incredibile si atit de uluitoare incit nimeni nu ar putea sa treaca pe linga ele fara sa le admire indelung.Englezul Julian Beever a fost numit "Picasso al trotuarelor". El nu foloseste vopsea, ci... creta. Pozele cu desenele lui au circulat mult pe internet si au fascinat o gramada de internauti. Ca sa nu mai vorbim de cei care au avut sansa sa–i vada lucrarile pe viu. Julian stapineste tehnicile artei anamorfe, pe care le–a perfectionat inca din 1990. Desenele sint distorsionate, astfel incit, privite din anumite unghiuri, sa dea impresia de tridimensional. Lucreaza o zi intreaga la fiecare dintre creatiile sale, care a doua zi nici nu mai exista, dupa ce au fost udate de ploaie sau calcate in picioare, la propriu, de zecile de pietoni. Pe linga arta originala stradala, Julian picteaza si copii dupa lucrari celebre, autoportrete, picturi murale.Kurt Wenner este unul dintre cei mai cunoscuti creatori de arta anamorfica stradala, datorita capacitatii lui de a transforma clasicismul renascentist in graffiti. Kurt a lucrat ca grafician la NASA, si de cind a inceput sa creeze graffiti 3D a aparut in nenumarate documentare, emisiuni TV si articole de ziar. Nici nu e de mirare, avind in vedere cit de uluitoare sint toate desenele lui.

Tracy Lee Stum este unul dintre cei mai buni si mai cunoscuti artisti stradali ai lumii, fiind detinatoarea unui record Guiness, obtinut in 2006, cind a realizat cea mai mare pictura stradala. Lucrarile ei au diverse teme, de la cele biblice la cele exotice sau mondene. A calatorit in intreaga lume si a pictat in zeci de orase, participind la numeroase evenimente si festivaluri de arta. Tracy picteaza de zece ani si se considera o madonarra. "Pictura stradala este una dintre cele mai bune modalitati de expresie pentru mine. Este o suma a lucrurilor care imi plac cel mai mult in meseria mea: imaginatie, desen, culoare, educatie si spectacol. Este o forma de arta care ofera ceva tuturor celor care sint implicati", spune ea.Eduard Relero lucreaza in principal in Spania, dar lucrarile lui sint cunoscute in intreaga lume. Stilul si imaginatia lui debordanta fac ca lucrarile sa arate ca si cum desenele din cartile cu povesti ar prinde viata. Fiecare desen spune o poveste mai mult sau mai putin fantastica.Text: www.flu.ro

poze: http://www.kurtwenner.com/
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona