Regiunea Centru – sub semnul cuvintului "unic"
Articol


Situata in inima tarii si formata din sase judete (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), Regiunea Centru face parte din Transilvania istorica si este caracterizata de un mozaic de etnii si culturi.Cu o pozitie geografica privilegiata, avind granite cu toate celelalte sase regiuni din Romania, intreaga zona are o infrastructura buna atit in ceea ce priveste soselele, cit si caile ferate, pe aici trecind principalele legaturi intre estul si vestul Europei. In ceea ce priveste relieful, acesta este unul preponderent montan (47%), cu o suprafata mare acoperita de paduri, cu valente recreative si curative. In aceasta zona exista multe arii protejate – parcuri nationale, parcuri naturale, monumente ale naturii si rezervatii (43,3% din suprafata acestora din tara), o bogata fauna cinegetica si piscicola cu o mare varietate botanica. Infrastructura turistica din regiune este bine reprezentanta prin marile statiuni montane si balneoclimaterice de interes national (Poiana Brasov, Predeal, Piriul Rece, Sovata, Paltinis, Covasna sau Tusnad), cu numeroase monumente istorice si de arhitectura medievala de mare valoare, precum cetati, biserici fortificate, castele. Aici pot fi intilnite traditii, obiceiuri folclorice, port popular si arhitectura traditionala bine conservate, dar si o bucatarie diversa (romaneasca, maghiara, saseasca).Valori pastrate aproape integral

Dincolo de datele statistice, regiunea se poate lauda ca poate oferi turistilor unele obiective unice in tara si chiar pe continent. Un prim exemplu ar fi ghetarul de la Scarisoara, cea mai mare pestera cu gheata din Romania si printre putinele din lume situate la aceasta altitudine de 1.165 m, unicat in

sud–vestul Europei. In acelasi timp este si una dintre cele mai importante pesteri din lume cu ghetari statici, in care este permisa vizitarea doar partiala. Situat in Muntii Bihorului, sculptat in calcare de virsta Jurasic superior, Ghetarul de la Scarisoara are 16 m grosime si un volum de circa 75.000 mc, netopindu–se niciodata, desi are in jur de 3.500 de ani. O alta pestera sub semnul "unic" in lume, in rindul celor amenajate pentru turism, Pestera Ursilor, e o aglomerare de formatiuni speologice, dar si gazda unui numar mare de resturi fosile ale ursului de caverna, disparut de aproximativ 15.000 de ani. Intrarea in pestera, aflata la o altitudine de 482 m, se face printr–un pavilion de exploatare turistica, unde sint amenajate o sala de asteptare, un bar si un stand cu produse de artizanat. Lungimea totala este de peste 1.500 m, din care nivelul inferior, cu o lungime de aproximativ 700 m, este rezervatie stiintifica.

Tot natura da si obiective precum Lacul Sf. Ana, situat intr–un crater vulcanic in masivul Ciomatu, singurul din Europa de acest fel, sau Salina Praid, una dintre cele mai mari mine de sare de pe continent, datind din perioada Imperiului Roman. Aerul din salina este puternic ionizat si deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii, pentru care au fost amenajate sali subterane de tratament.

Unul dintre cele mai cunoscute puncte pe harta turistica este orasul Brasov, ale carui origini se pierd in negura istoriei. Insa prima atestare documentara dateaza din anul 1235, sub numele de Corona, moment care marcheaza inceputurile orasului medieval. Cetatea Medievala a Brasovului a fost una dintre cele mai sigure fortificatii din Europa, ansamblul arhitectonic de aparare fiind constituit din ziduri de piatra, 32 de turnuri de aparare, opt bastioane si patru porti fortificate. Pe linga Cetate, si Biserica Neagra, localizata in centrul urbei, atrage un numar mare de turisti. Cel mai mare edificiu religios amplasat intre Viena si Istanbul, biserica este construita in stil gotic transilvanean, fiind prevazuta cu trei clopote, dintre care unul cintareste 6.300 kg, cel mai mare din Romania. Locasul are, de asemenea, cea mai mare orga din Europa si mai fastuoasa, cu 4.000 de tuburi instalate in anul 1839.

Pentru urmatorul sir de atractii, ne reintoarcem in natura, catre Rezervatia Naturala Bucegi, cu Vf. Omu, 2.505 m, care este situata intre 1.000 si 2.505 m in Masivul Bucegi. Rezervatia cuprinde o zona stiintifica de protectie absoluta, in care se pot intilni ripe spectaculoase, vai glaciare, chei intre stinci, poduri interfluviale si alte forme de relief care creeaza o priveliste incintatoare pentru iubitorii muntelui. Pe platoul Bucegilor se pot intilni interesante forme de relief, cum ar fi misterioasele stinci numite Babele sau Sfinxul, care au capatat, datorita eroziunii, forme umane. Un alt "cel mai" se leaga de fauna zonei, care concentreaza, aici dar si in intregul lant al Carpatilor, populatii masive de ursi bruni, (1/2 din populatia ursilor din Europa), lupi (peste 1,3 din cei ai Europei), risi (35% din cei europeni), precum si o serie de animale ocrotite, aflate in pericol de disparitie, cum ar fi capra neagra, vulturul plesuv sau cocosul de munte. Piatra Craiului, alt Parc National cu renume international, se caracterizeaza printr–un relief spectacular, cu cea mai lunga creasta calcaroasa din Romania, cu elemente geologice deosebite, dar si cu o planta unica in lume, garofita Pietrii Craiului.

Un alt loc ce devine an de an destinatie obligatorie este Sighisoara, unul dintre cele mai mari orase medievale care exista in lume la ora actuala. Cetatea Sighisoarei, considerata a fi cea mai frumoasa cetate locuita din Europa (1280), a fost construita la inceputul secolului al XIII–lea si refacuta in secolul al XIV–lea, cind zidurile sale erau strajuite de 14 turnuri, care poarta numele breslelor care le–au ridicat si pazit, si din care azi se mai vad noua. Printre ele si mindria orasului, Turnul cu ceas, cel mai monumental dintre ele, simbol al orasului, ce are un ceas realizat in Elvetia, cu figurine care reprezinta zilele saptaminii.

Un ultim reper al acestei prezentari, Viscri, sat dintre cele mai vechi ale Europei, unde timpul parca s–a impotmolit la cumpana Evului Mediu, si unde se pastreaza, bine conservata, o pitoreasca si monumentala, in ciuda dimensiunii reduse, cetate taraneasca saseasca, ce cuprinde intre zidurile sale una dintre putinele biserici–sala romanice ale secolului al XIII–lea. Cuprins in patrimoniul cultural mondial UNESCO, satul Viscri a stirnit si atentia Printului Charles de Wales, mostenitorul coroanei britanice, care a finantat restaurarea satului si a bisericii.Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru (ADR Centru) reprezinta singura institutie cu reprezentare regionala, din Regiunea Centru, care gestioneaza fondurile structurale pentru dezvoltarea durabila a regiunii.

In cei zece ani de activitate a agentiei, institutia a derulat numeroase fonduri prin programele PHARE si, in prezent, prin Programul Operational Regional (POR) destinate reducerii diferentelor dintre regiunile tarii si cele ale Europei.In prezent, pentru dezvoltarea turistica a Regiunii Centru, ADR Centru deruleaza un buget de 61.630.341,17 euro aproximativ 219.077.373,75 RON, bani disponibili prin Axa prioritara 5, prin domeniile majore de interventie 5.1 si 5.2 din cadrul Programului Operational Regional.Domeniul major de interventie 5.1 este destinat restaurarii si valorificarii durabile a patrimoniului cultural, precum si pentru crearea/modernizarea infrastructurilor conexe. Acest domeniu a fost lansat in 14 martie 2008.

Domeniul major de interventie 5.2 finanteaza crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice. Cererea deschisa de proiecte pentru domeniul 5.2 a fost lansata pe data de 29 aprilie 2008.Domeniul major de interventie 5.3 prevede promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica. Acest domeniu a fost lansat in 11 septembrie 2008. Pentru acest domeniu, alocarea financiara este distribuita la nivel national, iar organismul intermediar, ce se ocupa de derularea bugetului alocat, este Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona