Destinatiile "Vacante & Calatorii"
Articol
A devenit aproape o regula ca un top sa raspunda intrebarilor noastre legate de cea mai buna locatie pentru a petrece vacanta de iarna. E usor de citit, dar aproape imposibil de realizat. Pe ce criterii faci alegerea statiunilor de pe primele locuri, cui le recomanzi, cit de obiectiv poti fi in decizia luata, iata o serie de intrebari care arata cit de greu poate fi sa multumesti pe toata lumea.

In consecinta renunti la top si alegi cele mai bune locatii fie pentru sporturile de iarna, fie pentru distractie, fie, de ce nu, pentru simpla relaxare. Prima este, inevitabil, Valea Prahovei, care are o oferta completa, putind satisface toate gusturile. In recomandarile noastre vom accentua acele statiuni care isi pot lipi numelui expresia "cea/cel mai", dar vom purcede la drum si prin tara intreaga, trecind prin orase care exceleaza in aceste oferte, in speranta ca vom alege cele mai deosebite destinatii.Valea Prahovei

Valea Prahovei este una dintre cele mai cautate zone ale tarii pentru petrecerea vacantei de iarna. Motiv pentru care pe Valea Prahovei a luat nastere o salba de localitati care ofera o multitudine de posibilitati de petrecere a timpului liber, dar si de practicare a spoturilor albe.Azuga

Este o statiune balneoclimaterica situata la 950 m altitudine si reprezinta un punct de plecare catre cabanele din Bucegi. Azuga este bine cunoscuta in tara atit pentru Complexul de sporturi de iarna, format din Pirtia Sorica (2.100 m), recent dotata cu instalatie de producere a zapezii artificiale, Pirtia Olimpica (3.042 m), precum si telescaun (1.830 m), teleschi (700 m), schilifturi

(200 m), 18 km piste schi fond, cit si pentru traseele turistice montane in muntii Bucegi si Baiului si traseele de alpinism din Bucegi, cu diferite grade de dificultate.Busteni

Statiunea, situata intre Muntii Bucegi si Muntii Baiului, la o altitudine cuprinsa intre 850 si 900 m, se intinde pe o lungime de 7 km de–a lungul vaii, intre Vadul Cerbului si tunelul sapat in pintenul muntelui – Muchia Lunga. Localitatea a luat nastere la inceputul secolului al XIX–lea, pe drumul comercial ce facea legatura intre Muntenia si Transilvania, loc unde, in 1882, fratii Karl si Samuel Schiel au infiintat fabrica de hirtie ce a jucat un rol deosebit in dezvoltarea economica a localitatii. La faima acesteia a contribuit si pozitia sa de la poalele Masivului Caraiman cu ale sale virfuri dintre cele mai impresionante, Busteniul ajungind sa fie considerat ca fiind cea de–a treia perla a Vaii Prahovei, alaturi de Sinaia si Predeal.

Dintre obiectivele turistice cele mai cunoscute, si datorita vizibilitatii, este Crucea Eroilor Neamului, cunoscua si sub numele de Crucea de pe Caraiman, care a fost ridicata intre 1926 si 1928 prin grija Majestatii Sale Regina Maria in cinstea celor cazuti pe cimpurile de lupta de pe Valea Prahovei pentru intregirea neamului in Primul Razboi Mondial. Monumentul este cea mai inalta cruce din Europa, avind o inaltime de 33 m si o latime de 14 m, cu un soclu de beton de 15 m.Predeal

Oras si renumita statiune climaterica, Predealul se situeaza la cumpana apelor dintre bazinele Prahovei si Timisului, in pasul cu acelasi nume. Este orasul romanesc situat la cea mai mare altitudine (intre 1.000 m si 1.600 m). Datorita climei specifice zonelor alpine, cu aer puternic ionizat si o temperatura medie anuala de 5 grade Celsius, statiunea ofera conditii optime de relaxare celor veniti la odihna, tratament sau pentru practicarea sporturilor de iarna.Sinaia

Statiunea Sinaia este asezata pe valea superioara a riului Prahova, la poalele Muntilor Virful cu Dor si Piatra Arsa, altitudinea orasului variind intre 767 m si 860 m.

Ca statiune montana, activitatile de agrement sint orientate in primul rind pe excursii montane usoare, trasee turistice in Muntii Bucegi si Muntii Baiului, trasee de alpinism, sporturi de iarna. In acest sens domeniul schiabil existent este repartizat pe doi dintre versantii muntelui Virful cu Dor (2.030 m). Versantul Vest este echipat cu telescaunul Valea Dorului, completat de doua teleschiuri, dintre care numai unul functioneaza in mod exceptional. Acesta este partea din domeniul schiabil care primeste cel mai mare numar de schiori. Regularitatea pantelor si intinderea lor favorizeaza practicarea unui schi pe scara larga, folosind fie traseul principal, fie pe cel secundar (culoare rosie si albastra).

Versantul Est, cel care domina Sinaia, se intinde de–a lungul liniei telecabinei, unde, de o foarte buna calitate tehnica, pirtia Carp urmareste indeaproape traseul liniei telecabinei, avind pante abrupte, motiv pentru care marcajul este de culoare neagra.

Si schiul fond are partea lui in Sinaia, care ofera numeroase posibilitati de practicare a acestuia. Astfel, pentru cei care prefera plimbarile turistice sau pentru schiorii de fond este recomandata pirtia de pe Platoul Bucegi, cu o lungime de 8.000 m si o diferenta de nivel de 100 m. Pentru practicarea saniusului exista pirtia "Drumul Vechi – Cota 1300", cu o lungime de 300 m, o diferenta de nivel de 60 m, si pista de bob "Furnica–Sinaia", pirtie amenajata pentru competitii, cu o lungime de 1.500 m si o diferenta de nivel de 30 m.

Traditionalele concursuri de bob, sanie si scheleton se desfasoara pe o pirtie speciala, situata in partea de vest a statiunii, spre soseaua ce urca la Hotelul Alpin – Cota 1400. Bobul pentru doua persoane poate atinge o viteza de maximum 110 km/h, iar bobul de patru persoane, 120 km/h.

Unele dintre strazile orasului sint amenajate pentru coboriri cu sania, spre deliciul copiilor.

Pentru cei care incearca acum, pentru prima oara, sa experimenteze senzatiile schiului, scolile de schi locale va vor asigura tot echipamentul necesar, precum si profesori bine pregatiti.Paltinis

Statiunea Paltinis este situata in centrul Romaniei, in judetul Sibiu, pe coasta de nord–est a muntilor Cindrel, Carpatii Meridionali, in mijlocul unor paduri de conifere, sub virful Oncesti, la 90 km de Medias si la 32 km sud–vest de municipiul Sibiu, de care este legat printr–o sosea modernizata, construita initial in 1902.

Paltinisul se mindreste prin faptul ca este cea mai veche statiune din tara, dar si cea mai inalta. A fost infiintata in anul 1894 de catre Siebenburgische Karpathen Verein, adica SKV, iar in romana Societatea Carpatina Transilvaneana. In doar citiva pasi facuti prin centrul actual al statiunii puteti vedea vechiul nucleu al acesteia, vilele care au alcatuit asa–numitul "loc de cura". Dintre acestea, citeva sint conservate si declarate monumente istorice, precum Casa Turistilor, construita in anul 1894, Casa Medicilor, din 1895, si Sala Monaco, din 1898. De atunci si pina acum statiunea a crescut, datorita conditiilor excelente pe care le ofera masivul Cindrel, prin morfologia sa, cu platouri si culmi domoale, pentru practicarea schiului de fond si de tura, dar si a pirtiilor de pe Oncesti. Astfel ca in prezent statiunea detine mai multe hoteluri, numeroase cabane si vile, facilitati de relaxare ca restaurante, club cu teatru si cinema, discoteca, biblioteca, terenuri de volei, tenis si handbal. O parte din aceste hoteluri, care ofera si nivelul cel mai ridicat de lux, apartin unor societati comerciale si sint ridicate un pic mai sus de centrul vechi, la ele ajungindu–se si pe drum, dar si pe niste scari ce merg in zig–zag prin padure.

O plimbare catre baza telescaunului si chiar o simpla urcare cu acesta, si puteti fi martorii unui fenomen meteorologic rar intilnit in zonele joase, dar frecvent la Paltinis, si anume inversiunea temperaturii. In astfel de zile dincolo de marea de nori aflata in depresiune, pot fi vazute virfurile Muntilor Fagaras spre est, ale Muntilor Rodnei spre nord–est, iar spre nord–vest ale Muntilor Apuseni.

Cei nerabdatori sa schieze se pot avinta catre pirtii dis–de– dimineata, trebuie doar sa vina cu multi prieteni, caci telescaunul are ca regula de pornire adunarea a cel putin 10 turisti. Odata adunata lumea, se deschide practic si pirtia Oncesti, iar o urcare te costa cam vreo 7 lei. Daca ai venit neechipat, dar ai vrea sa incerci zapada, atunci poti apela cu incredere la centrele de inchiriere de la baza pirtiei, unde un echipament pentru o zi te costa intre 20 si 35 de lei, in functie de preferinte, schi sau snowboard.

In statiune se ajunge, din Sibiu, cu autobuzul – linia 22 – pe urmatorul traseu: Gara – Coposu – Calea Dumbravii – Rasinari Paltinis. Aceasta ruta poate fi urmata si daca veniti cu masina proprie.

Traseul 22 circula dupa urmatorul program: plecari din Sibiu la orele 7:00, 11:00, 15:30, 19:30 si plecari din Paltinis la orele 9:00, 13:30, 17:30.Bran

Comuna Bran este situata la 24 de kilometri de Brasov pe

DN 73, care uneste Brasovul de Cimpulung–Muscel. Asezat la intrarea in culoarul Bran – Rucar, vechi drum comercial si strategic intre Tara Birsei si Tara Romaneasca, Bran este pretuit pentru frumusetile naturii inconjuratoare, fiind o statiune climaterica in plina dezvoltare, un important centru al turismului rural, ecologic si cultural. In zilele noastre, Branul a inceput sa se dezvolte rapid, datorita Castelului Bran, socotit lacasul vampirilor, locul pe unde a trecut si Vlad Tepes.

Vilele frumoase, cu grija amenajate, casele permanent pregatite pentru oaspeti, asa se prezinta Branul turistilor, pentru a le putea oferi zile de neuitat. Un important punct de atractie o constituie castelul cu acelasi nume, monument arhitectonic de mare valoare istorica.

In zona se pot organiza itinerare etnografice pentru prezentarea mestesugului traditional, prelucrarea lemnului, prelucrarea laptelui la stina, spalarea linii in piua, tesutul la razboi, dar si participarea la sarbatori traditionale care au loc tot timpul anului. La faima regiunii participa si localitatile din zona, precum Simon, Moeciu, Cheia, Fundata, Sirnea, asezari rurale in imediata apropiere si pastratoare de vechi traditii etnografice si folclorice, care ofera, la rindul lor, posibilitatea cunoasterii ospitalitatii poporului roman. Dintre acestea, vedeta pe timp de iarna pentru schi este Fundata, situata intr–o zona cu relief carstic, la poalele Masivelor Piatra Craiului si Bucegi.

Pentru schi va sta la dispozitie pirtia Zanoaga, la 2 km de Castelul Bran, cu o diferenta de nivel de 145 de metri si o lungime totala de 650 metri, fiind recomandata schiorilor de nivel mediu sau incepatorilor. Este dotata cu instalatie de teleschi, cu tunuri de zapada si nocturna. De asemenea, va stau la dispozitie si centre de inchiriere a echipamentelor de schi, inchiriere ATV–uri si un centru de prim ajutor, situat la baza pirtiei.Vatra Dornei

Ocupata tot timpul anului de turisti, statiunea Vatra Dornei este una din cele care se pot lauda cu un sezon turistic permanent, datorat in principal caracterului balneoclimateric al acesteia, bazat pe climatul intramontan–depresionar specific zonei, fiind caracterizat prin vinturi moderate, veri racoroase si ierni un pic mai friguroase si cu multa zapada. Aceasta din urma este principalul punct de atractie in lunile reci ale anului, cind, datorita ei, orasul ofera, pe linga pirtii, si multa buna dispozitie. Pe timp de vara o serie intreaga de distractii sint si ele la indemina, de la simple plimbari, pe jos sau calare, pina la sporturi mai mult sau mai putin extreme, mountain bike, river rafting, alpinism, parte din ele putind fi practicate chiar si in sezonul alb. Orasul Vatra Dornei este punctul de plecare in diferite drumetii sau excursii. De aici se poate pleca, de exemplu, pe masivul Rarau, unde se afla si locuri de cazare la Hotelul Alpin "Rarau". Serviciul de Turism si Salvamont din cadrul primariei poate oferi informatii si sugestii despre traseele din muntii ce inconjoara Depresiunea Dornelor, precum Muntii Giumalau, Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Rodna, Muntii Suhard si Obcina Mestecanis. Agentia de voiaj din localitate organizeaza excursii cu autocarul pe diferite trasee. Unul dintre cele mai interesante trasee este cel care include vizitarea minastirilor din Nordul Moldovei, dindu–va posibilitatea sa va odihniti dupa efortul depus pe pirtii.Text: Marcella Dragan

Foto: Marcella Dragan, http://foto.gm.ro/
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona