Piatra Neamt, poveste de iarna
ArticolIncarcat de istorie, "orasul de la poalele Pietricicai", asa cum mai este el numit, a cunoscut un important avint in ultimii ani prin dezvoltarea rapida a serviciilor turistice: pirtia de schi si telegondola de pe muntele Cozla au devenit branduri ale orasului, iar autoritatile promit ca nu se vor opri aici.Istoria orasului incepe in acte in anul 1431, cind domnitorul Alexandru cel Bun daruieste Manastirii Bistrita "o casa a lui Craciun din Piatra", asezarea cunoscind o dezvoltare rapida in timpul domniei lui Stefan cel Mare, cind se construiesc pe rind Curtea Domneasca, Turnul Clopotnita si Biserica Sfintul Ioan. Ruinele vechii cetati se mai vad si astazi, Curtea Domneasca fiind un obiectiv obligatoriu pentru toti cei care doresc sa viziteze si sa cunoasca Piatra Neamt. Pivnitele domnesti adapostesc o expozitie cu materiale arheologice si documentare, iar zidurile batrine ale cetatii ne rapesc citeva minute bune. Insemnatatea lor este uriasa, iar, "daca pietrele ar putea vorbi", povestile pe care acestea le–ar spune ar scoate la lumina istorii vii, pe cit de simple, pe atit de valoroase, lumi noi in intimitatea carora am intra si dezvaluiri pe care cartile ni le tin ascunse. Biserica, intr–un stil pe care il intilnim in toata Moldova epocii lui Stefan, a fost construita in numai doi ani (1497 si 1498).

De la inaltimea celor 19 metri ai sai, Turnul Clopotnita ne priveste ca pe niste intrusi. A fost martor al atitor evenimente, a cunoscut cei mai importanti domnitori, invaziile turcesti sau rusesti, a luat parte la scrierea istoriei. Acum nu face decit sa stea nemiscat in fata numerosilor fotografi care vin sa fure o parte din istoria orasului, zilele in care a fost in centrul atentiei apunind de mult.

De altfel, intregul oras este o lectie de istorie. Pe o lista obligatorie a atractiilor turistice se afla ruinele cetatii dacice de la Petrodava, Muzeul Calistrat Hogas, Minastirea Bistrita sau Muzeul de Istorie, care ni se vor dezvalui incet–incet. Lectia de istorie pe care orasul ne–o preda trebuie invatata fara graba.

Ar fi totusi o eroare sa ne raportam la Piatra numai analizindu–i trecutul. Orasul, a carui populatie depaseste 100.000 de locuitori, a cunoscut, ca si celelalte zone urbane ale tarii, o dezvoltare fortata dupa Al Doilea Razboi Mondial. Numeroase cladiri moderne au luat locul celor vechi, centrul civic s–a schimbat, iar cartierele marginase au preluat afluxul de populatie venita din zona rurala. Dupa 1990, populatia a scazut, insa acest motiv nu a insemnat un declin. Din contra, proiectele se deruleaza cu repeziciune, iar viitorul suna din ce in ce mai bine. Unul dintre cele mai ambitioase a fost renovarea stadionului Ceahlaul, care poate gazdui acum meciuri internationale la cel mai inalt nivel (fiind dotat, printre altele, cu instalatie de nocturna), tribunele sale adapostind pina la 17.500 de spectatori.

Alte investitii majore au fost facute in pirtia de schi si in atractia numarul 1 din ultimii ani, telegondola. Pornind din apropierea garii, traseul pe care aceasta il urmeaza este de 2150 m, traversind centrul orasului si zona sa istorica pentru a ajunge pe Muntele Cozla, 632 m, unul dintre locurile ideale de a privi intreg orasul.

Multe ar mai fi de spus despre Piatra Neamt. Ma voi opri doar la Rezervatia Muntele Cozla, precum si la una dintre cele mai importante personalitati ale orasului, Calistrat Hogas.Natura si Cultura

Muntele Cozla

Desi nu foarte inalt (altitudinea nu depaseste 700 m), muntele Cozla este unul dintre cele mai placute locuri de promenada pentru turisti si pentru locuitorii din Piatra Neamt. Plimbarea incepe obligatoriu in parcul amenajat pe terasele surpate ale muntelui (prabusire ce a avut loc in 1897) si continua spre Gradina Zoologica, ce adaposteste specii ale faunei locale: lupi, ursi, caprioare si vulpi, dar si un frumos leu ce constituie una dintre podoabele locului. Printre vestigiile scoase la iveala de prabusirea muntelui s–au numarat de podoabe si obiecte apartinind culturii dacice, fapt ce a intarit presupunerea ca aici a fost o cetate a dacilor.Calistrat Hogas

Profesor din 1869 in Piatra Neamt, Calistrat Hogas a reprezentat o figura emblematica a literaturii romane. Atasat de locurile Moldovei, scriitorul lasa in urma descrieri unice ale muntilor pe care i–a colindat, insa este nevoit sa isi petreaca o parte din viata departe de locurile dragi. Abia in 1915, cu doi ani inainte de moarte, se restabileste la Piatra Neamt, unde sustine o importanta activitate pedagogica, in conditiile tragice ale razboiului mondial. Fiica sa, Sidonia, este cea care are grija sa deschida publicului usile casei memoriale, amenajind muzeul ce poarta numele scriitorului in 1939, din 1967 donind casa statului. Aceasta poate fi vizitata, aflindu–se pe strada Calistrat Hogas nr. 1, de marti pina duminica, intre orele 9 si 17.

Text: Razvan Voinea

Foto: www.piatra–neamt.net
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona