Romania turistica, intre urgente si dezvoltarea durabila
ArticolRevista Vacante & Calatorii, impreuna cu Consiliul Judetean Suceava si cu sprijinul Ministerului Turismului, a organizat la Gura Humorului, la mijlocul lunii ianuarie, Seminarul National de Turism: "Romania turistica, intre urgente si dezvoltarea durabila".
Evenimentul a adunat nume marcante din domeniul turismului, si nu numai, luind parte reprezentanti de la cel mai inalt nivel, precum doamna ministru Elena Udrea, aflata la prima iesire in teritoriu, invitat fiind pentru citeva ore si domnul Theodor Paleologu, ministrul Culturii si Cultelor. Gazda a seminarului a fost dl presedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, el fiind si cel care, prin cuvintul de deschidere, a salutat prezenta oaspetilor la Gura Humorului.

Deschiderea evenimentului a fost prilej pentru domnul Paleologu de a enumera lucrurile care lau incintat pe meleagurile bucuvinene, unde "nu vezi nimic urit, nimic care sa fie discordant" cu peisajul. In cuvintele sale a fost mentionata si nevoia de a conserva patrimoniul din zona, nu doar pe cel fizic, ci si pe cel spiritual, evidentiind si initiativele pe care le are in vedere pentru a promova cultura si, prin aceasta, turismul cultural.

Doamna Udrea, pe langa multumirile aduse celor de fata, aflati in numar foarte mare la eveniment, a tinut sa precizeze ca tocmai aceasta prezenta constituie confirmarea pozitiei corecte a actualului guvern "atunci cind sa gindit ca turismul trebuie sa fie reprezentat la cel mai inalt nivel in administratia centrala a Romaniei". Un alt aspect care a fost subliniat de catre doamna ministru a fost cel al avantajelor pe care le are zona care a gazduit manifestarea si care poate fi folosita ca exemplu, accentuind si nevoia de a crea o legatura si o colaborare cit mai bune intre cei din industria turismului si autoritatile de la toate nivelurile.

Lectorii invitati au adus la cunostinta ministrului, dar si a participantilor, prin discursurile tinute, principalele problemele cu care se confrunta turismul romanesc, prezentind si o serie de solutii practice care ar putea veni in sprijinul diferitelor componente ale intregului sistem turistic. Astfel, domnul Corneliu Bucur, directorul Muzeului ASTRA din Sibiu, a accentuat rolul pe care turismul cultural ar trebui sa il aiba in ponderea actuala a politicilor ministerului, precizind ca trebuie promovate adevaratele valori spirituale romanesti, care ne singularizeaza intre popoarele Europei. O serie de aspecte problematice din domeniul turismului balnear au fost prezentate de catre domnul Nicu Radulescu, presedintele OPTBR. Acesta a precizat ca turismul balnear reprezinta o sansa deosebita pentru turismul romanesc, insa starea slaba a infrastructurii majore constituie un impediment greu de depasit in calea dezvoltarii sectorului.

Domnul Gheorghe Fodoreanu, chairman Invitation Romania Travel, a precizat masurile urgente care ar trebui luate pentru dezvoltarea rapida a turismului intern: legea tichetelor de vacanta, imbunatatirea conceptului de prezentare a tarii la tirgurile de profil, prin promovarea agresiva in cadrul lor, cu accent catre utilizatorul final.

In ceea ce priveste turismul montan, domnul Ion Vasilescu, reprezentantul Primariei Busteni, a punctat problemele cu care se confrunta in incercarea de promovare a statiunii, lansind doua intrebari la care autoritatile trebuie sa raspunda. In primul rind, daca "vom avea in urmatoarea perioada un concept al unei strategii de dezvoltare a zonei montane la nivel national, sau vor fi autoritatile locale nevoite sa se descurce fiecare cum poate?", a doua intrebare vizind nevoia unei strategii de dezvoltare nationala sau a uneia regionale. Linia principala a prezentarii a fost axata pe identificarea solutiilor privind armonizarea cadrului legislativ in care poate fi dezvoltat turismul montan.

Domnul Stefan Scorus, din partea Eximbank, a prezentat posibilitatile de finantare pe care institutia financiara pe care o reprezinta le pune la dispozitia clientilor interesati, iar cuvintul de incheiere a apartinut domnului Gheorghe Flutur, care a prezentat Bucovina si masurile luate de catre Consiliul Judetean pe care il conduce in vederea promovarii acesteia.

Pauza de masa a fost un bun motiv pentru a vedea o mica parte din acele frumuseti despre care sa vorbit in timpul primei sesiuni de lucrari, deoarece prinzul cimpenesc din Poiana Voronet, la care sa ajuns cu saniile trase de cai, a fost deschis de o vizita la Minastirea Voronet. In a doua parte a seminarului sau punctat concluziile intilnirii, dar au fost si discutii libere, pentru a putea atinge, foarte pe scurt, si acele aspecte care nu au putut fi tratate pe larg in prima serie de interventii.

La final, pe linga multumirile aduse, doamna ministru Udrea a tinut sa mentioneze ca toate ideile dezbatute vor fi tratate si in cadrul grupului de lucru creat la minister, facind in acelasi timp apel ca si cei prezenti sa treaca la actiune, astfel incit la urmatoarea intilnire sa se poata inregistra si primele rezultate.

Evenimentul, la care au participat aproximativ 150 de invitati, sa incheiat cu decernarea premiilor Superlativele Turismului Romanesc, care au oferit recunoasterea celor care au depus cele mai mari eforturi si au avut cele mai bune rezultate in domeniu, pe parcursul anului 2008.Text & foto: Marcella Dragan
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona