"Ne dorim sa transformam Romania intro destinatie turistica de interes" – Interviu cu doamna ministru Elena Udrea
ArticolV&C: Stimata doamna ministru, sinteti la inceput de drum in "industria ospitalitatii", cum o numiti chiar dumneavoastra. Cum vi se pare acest domeniu, in acesti primi pasi, si cit ajutor credeti ca veti primi din partea celor din interiorul acestui sector?

E.U.: Aici se vorbeste cu pasiune, cu dragoste, cu dorinta de a face lucruri extraordinare in turism. Ma bucur ca sintem atit de multi oameni care ne dorim sa transformam Romania intro destinatie turistica de interes, si pentru turistii nostri, dar mai ales pentru turistii straini, si ne dorim ca Romania sa fie macar cea fost odata, cind ponderea vizitatorilor straini in turismul nostru reprezenta mai mult de o treime.

Sigur ca alegerea Bucovinei, pentru mine, ca prima iesire a mea in calitate de ministru, nu a fost intimplatoare, chiar trebuie sa recunosc ca lam rugat pe domnul Flutur in acest sens, si nu a fost nevoie decit de un singur cuvint, pentru ca disponibilitatea dumnealui a fost totala. Alegerea am facuto tocmai din respect fata de potentialul turistic imens pe care Bucovina il are. Bucovina corespunde prioritatilor pe care, la nivelul ministerului, mi leam fixat, incepind din acest mandat. Sigur, noi speram ca aceste prioritati sa fie cit mai rapid atinse, ca sa putem sa parcurgem toate etapele necesare pina la desavirsirea obiectivului general pe care ni lam propus.

V&C: Acestea sint cuvinte marcate de optimism, insa anul care a inceput nu se anunta unul prea usor. Cum va trece turismul prin criza economica si care ar putea fi solutiile nu doar pentru supravietuirea turismului, ci si pentru dezvoltarea lui?

E.U.: Vreau sa spun doar citeva cuvinte legat de criza economica despre care gindim cu totii ca va afecta turismul, si multi dintre dumneavoastra deja stiu asta. In primul rind, masurile pe care Ministerul Turismului si le propune, pe termen foarte scurt, sint tocmai acelea care ar putea sa minimalizeze efectele acestei crize in acest domeniu atit de frumos al turismului, pe care insa il gaseste atit de nepregatit. Stim cu totii ca avem o infrastructura specifica acestei activitati nemodernizata, ca investitiile in turism, acestea care sau facut doar prin mediu privat, au fost realizate in perioade foarte lungi de timp pentru ca nu au avut sprijinul statului, ca ele au fost facute cu resurse putine si fara a intra intro strategie la nivel national. Stim, de asemenea, ca interesul politicienilor pentru turism a existat atita timp cit au existat privatizari, atita timp cit a fost ceva de vindut din patrimoniul statului catre mediul privat, iar dupa aceea a disparut complet. Ne propunem in acest moment, pe care eu il consider al doisprezecelea ceas pentru turism, sa ne aplecam cu toata atentia, cu toata dragostea si cu toata increderea asupra acestei ramuri a economiei, sa ne aplecam asupra turismului si sa incercam sal facem sa devina un contribuitor la bugetul national si mai ales un creator de locuri de munca. Din pacate, astazi avem inca o problema, cea a vectorilor de imagine, a reprezentatilor massmedia, pentru care turismul este fie marginalizat, fie comentat superficial si mai ales prin referiri la cea care sta in fruntea ministerului, fie el este in continuare considerat ca nefiind suficient de important incit sa necesite o structura atit de inalta in administratia centrala. Este pacat ca nu intelegem cu totii cit de important poate deveni turismul romanesc in economia noastra, in special in acest moment in care ne confruntam cu debutul crizei economice, cind el poate combate unele dintre efectele acesteia. Am mai spus, din "fericire" pentru turismul romanesc, el nu poate sa cada de foarte sus, pentru ca nu se afla acolo. Deci, cumva la noi in turism efectele acestea nefericite ale crizei economice le vom resimti mai putin fata de alte ramuri ale economiei, pentru ca in turism nu sa facut foarte mult, si este in primul rind vina statului. Incercam sa reparam aceasta vina si sa incercam sa dam turismului si tarii ceea ce merita, incercam sa fim alaturi de toti actorii din acest sector si sa fim parteneri. Am vazut la toti cei cu care am vorbit pina acum ca tursimul se face cu pasiune, si le transmit tuturor ca vor avea in Ministerul Turismului un partener, ca vom incerca impreuna sa realizam acele lucruri care nu sau facut pina acum.

Ma bucur ca putem sa vorbim despre fondurile europene destinate turismului, si acestea nu sint deloc neglijabile. O sa incercam sa mediatizam posibilitatea de accesare a acestor fonduri de catre toti cei interesati. Vorbim de sume mari, mai mult de un miliard de euro, si acolo unde statul nu poate veni, mai ales in aceasta perioada, cu masuri financiare care sa sustina industria aceasta a ospitalitatii, sa incercam sa prindem aceste fonduri, care ne sint atit de utile si care se afla la dispozitia noastra.

V&C: Care sint primele masuri ce vor fi luate?

E.U.: Vom trece mai departe la elaborarea legii turismului, care sper sa fie realizata in parteneriat cu toata lumea din domeniu, pentru a fi cit mai aproape de ceea ce este nevoie. De asemenea, vom incerca sa realizam un parteneriat cu o banca, pentru ca, acolo unde statul nu poate ajuta financiar, prin acest parteneriat cei interesati in investitii sa poata beneficia de sprjinul de care au nevoie atunci cind doresc sa modernizeze infrastructura, ii vom sprijini in accesarea fondurilor europene, fondurilor structurale care sint destinate activitatilor din turism. Pentru celelalte proiecte este nevoie de sprijinul agentiilor si al hotelierilor, al celor din agroturism, precum in cazul Early Booking, dar si in al legii tichetelor de vacanta. Ambele proiecte vor avea sprijinul Ministerului Turismului, ramine sa mai gasim suportul si din partea celorlalte autoritati si chiar al celor din industria ospitalitatii.

Noi am dezbatut problema tichetelor de vacanta in cadrul intilnirii Consiliului Consultativ al Ministerului. Cred sincer ca acest proiect ar ajuta intradevar dezvoltarea turismului in general, pentru ca, chiar daca, sa spunem, la momentul eliberarii lor, bugetul nu ar mai incasa o anumita suma de bani, pe parcurs veniturile la buget ar creste prin faptul ca turismul la negru ar fi evidentiat. Aceste tichete pot fi folosite doar in structurile de cazare care sint autorizate si clasificate, deci care platesc taxe si impozite. Se vor adauga si cheltuielile pe care turistii lear face in momentul in care ar utiliza aceste tichete si ar fi in vacanta in anumite zone din tara, acestea devenind o alta sursa de venit local. Eu cred in aceste tichete de vacanta, a mai ramas sa primim un punct de vedere al Ministerului Finantelor, pentru ca acest an este unul dificil din perspectiva finantelor, si ministerul isi dramuieste foarte bine orice incasare si orice cheltuiala.

Am inteles ca noi nu avem, noi fiind Ministerul Turismului si partenerii din sectorul turismului, nu avem posibilitatea sa realizam un studiu financiar cu care sa ne argumentam pozitia, astfel ca, in decembrie, cind a fost in sedinta de guvern ordonanta privind tichetele de vacanta, a putut fi usor data la o parte, atunci Ministerul Finantelor motivind ca nu am avut o argumentatie proprie.

De aceea solicitarea ar fi, catre toti cei implicati in turism, sa incercam sa documentam, din punctul de vedere al partii financiare, utilitatea acestor tichete de vacanta, pentru ca, altfel, nu vor putea sa fie prinse in buget pe anul acesta, si abia daca vor fi facute de la anul, adica din 2010. Bine ar fi sa realizam noi aceasta cercetare, acest studiu, pentru ca daca ne asteptam sa o faca Ministerul Finantelor, nu cred ca are vreun interes anul acesta sa ne ajute cu argumentarea in folosul tichetelor de vacanta.

V&C: Un mesaj pentru cei din industria turismului, acum, la inceput de drum.

E.U.: Ma folosesc si de acest prilej, pentru ca sint o persoana insistenta, sa repet mesajul ministrului Turismului catre turistii romani, ca, in masura in care doresc sa isi faca vacanta in acest an, fiind o perioada grea, sa incerce, din solidaritate nationala, sasi petreaca parte a vacantelor in Romania.

De asemenea, ma adresez catre toti prestatorii de servicii din turism, rugamintea mea ar fi catre ei sa incercam sa crestem calitatea serviciilor si produselor turistice si cumva sa avem grija si la preturi, pentru ca o problema pe care o reclama turistii nostri, pe buna dreptate, este discrepanta, adesea, dintre calitatea serviciilor si preturile care se practica. Rolul Ministerului Turismului este si acela de a asigura calitatea serviciilor si produselor turistice, dar inainte de a fi un controlor, ne vrem a fi un partener.

Am constatat ca Romania place mai mult strainilor decit noua, si ei sint cei care vorbesc mai frumos decit noi despre tara noastra. Asta poate si din cauza faptului ca, din pacate, nu sintem in stare sa ne promovam asa cum trebuie. In schimb, ei vin aici si isi dau seama de frumusetile pe care le avem, de valorile de care dispunem, de ceea ce am putea sa realizam noi, romanii, cu toata aceasta bogatie si culturala, si fizica, si istorica pe care o detinem si cu care nu facem ceea ce trebuie. Avem nevoie de mai multe persoane care sa fie la fel ca strainii care ne promoveaza, oameni care sa lupte alaturi de noi in folosul acestui turism pentru care ne chinuim noi acum.A consemnat Marcella Dragan
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona