Muzeul Memorial "Octavian Goga" din Ciucea
Articol


Turismul cultural pe urmele unui scriitor iata o veritabila provocare pentru orice iubitor al literaturii si drumetiei.

Un popas prin locurile natale sau la casa memoriala, devenita muzeu, a unei ilustre figuri literare echivaleaza cu o incursiune in epoca si opera acelei personalitati. Un asemenea exemplu a fost vizitarea conacului de la Ciucea domeniul in care a trait Octavian Goga aproape 18 ani, cu intermitente, dat fiind ca "poetul patimirii noastre" a avut la Bucuresti, intre anii 1920 si 1930, o bogata activitate politica (a fost ministru in trei guverne si chiar primministru pe vremea lui Carol al IIlea).Conacul de la Ciucea se afla intre ClujNapoca si Oradea, pe drumul european E 60, in preajma defileului Crisului Repede, intrun vast parc cu brazi si castani falnici, la umbra carora este o adevarata incintare sa stai. Urcind agale aleea pietruita, care face legatura intre drumul european si muzeu, esti mirat de imensitatea domeniului pe care nul banuiai a adaposti, pe linga conacul propriuzis, si citeva cladiri cu anexe, si alte constructii, cum ar fi o biserica de lemn in stil maramuresean, cu turla inalta, adusa din Salaj de catre Veturia Goga, sotia poetului, apoi un mausoleu straniu, care contine mormintele celor doi soti, si doua case Casa Ady Endre si Casa Alba.

Dar care este povestea domeniului si a conacului de la Ciucea? Initial, acestea au apartinut poetului Ady Endre, mai precis sotiei sale, Berta Boncza, descendenta a unui avocat din Huedin, care a inaltat aici o constructie denumita "castelul Boncza". Adeseori, Goga, prieten cu Ady Endre, venea aici sasi petreaca zilele libere, indragind domeniul si imprejurimile.

In 1920, cel care sa nascut in Rasinarii Sibiului (unde se afla casa lui memoriala, ingrijita de nepoata sa, actrita Ilinca Tomoroveanu) a cumparat proprietatea de la vaduva poetului maghiar, contra sumei de 280.000 de coroane, instalinduse temporar la Ciucea, alaturi de Veturia Goga, pina in 1938 anul trecerii sale in eternitate. In acel moment, domeniul cumparat de Goga se compunea din "castelul" propriuzis (o cladire impozanta in stil brincovenesc, adapostind biroul de lucru al poetului, biblioteca, salonul de muzica etc.), Casele Albe (citeva cladiri, printre care Casa Ady Endre, cu doua anexe, astazi fiind casa memoriala, respectiv Casa Alba, in care functioneaza un muzeu etnografic, cu valoroase exponate) si un teren cu suprafata mare pe care au fost inaltate ulterior alte constructii: "Mausoleul iubirii" (o constructie inalta, realizata de arhitectul G.M. Cantacuzino, dupa ce fusese solicitat si Constantin Brancusi), "Casa de pe stinca" (un pavilion de vinatoare ridicat direct pe o stinca deasupra soselei), bisericuta de lemn. Insa domeniul si castelul, fiind paraginite, au suferit modificari si refaceri semnificative pe durata mai multor ani, iar in prezent complexul se afla in plin proces de restaurare, inlocuinduse tocurile de la usi, podelele, lambriurile fiind refacute, grinzile, zidaria exterioara si acoperisul conacului.

Complexul de la Ciucea a fost donat statului roman in 1966, Veturia Goga facind acest gest cu conditia fiintarii aici a unui muzeu memorial care sa poarte numele poetului. Cunoscut si sub numele de Muzeul "Octavian Goga", ansamblul este astazi unul dintre cele mai frumoase si mai valoroase edificii de acest gen din tara. Simpla vizita a conacului lui Goga cu incaperile sale Salonul de primire, Salonul galben, Salonul de muzica, biblioteca, biroul de lucru, chiar baia si dormitoarele si contemplarea obiectelor expuse (scrinuri si obiecte rare de mobilier, tablouri valoroase ale unor autori celebri, precum Grigorescu, Tonitza, Ressu, Luchian, Pallady, Darascu, sculpturi si tapiserii pretioase, instrumente muzicale la care au cintat Enescu si Lipatti etc.) sint de natura a ne impresiona la vederea atitor bogatii culturalartistice. Dar nici celelalte constructii nu sint mai prejos, ele integrinduse armonios, avind, totodata, propria specificitate: Casa Alba, cu muzeul de arta etnografica (continind covoare, icoane pictate pe lemn si sticla, obiecte de mobilier si ceramica populara, costume din diferite zone ale tarii), biserica de lemn (veritabil monument de arhitectura veche romaneasca, inaltat in secolul al XVIlea si adus la Ciucea de pe meleaguri salajene, in 1939, dupa moartea poetului) si, in special, bizarul monument funerar de marmura ridicat pe panta unui deal, la liziera padurii, un turn de opt metri inaltime, cu o baza de patru metri din beton armat, placat cu mozaic de Murano de insasi Veturia Goga, dea lungul a 20 de ani. Intitulat sugestiv "Mausoleul iubirii", acest edificiu contine mormintele celor doi ctitori de la Ciucea, veghind intregul ansamblu ca un reper individualizant.

Domeniul de la Ciucea este o oaza de verdeata in mijlocul unui peisaj de vis. Cei care ajung aici, sedusi de farmecul locului, vor fi, desigur, interesati sa afle cit mai multe lucruri despre cel care a fost presedintele Societatii Scriitorilor din Romania, un poet militant, care a scris versuri patriotice, mobilizatoare, de inspiratie mesianica, desfasurind, totodata, o frenetica activitate politica, incepind cu anul 1920 pina in momentul retragerii sale pe tarimuri clujene. Aceasta este, in fond, si menirea unei destinatii turistice culturale: de a stimula interesul pentru tot ceea ce are legatura cu acel loc, cu istoria si oamenii de acolo, mai ales daca sint personalitati de seama.Text: Gabriel Avram

Foto: Bogdan Baranovschi
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona