Splendorile elvetiene ale Rinului
ArticolSplendorile elvetiene ale acestui riu sunt cascada Rinului, din apropierea orasului Schaffhausen, si oraselul Stein am Rhein din apropierea granitei cu Germania, inclus in patrimoniul UNESCO prin fatadele pictate ale cladirilor, adevarate bijuterii arhitectonice. Intre cele doua obiective naturale nu sunt decit vreo 30 de kilometri si apa turcoaz a Rinului.Cine nu a auzit de valea si cascadele Rinului splendide frumuseti naturale ale legendarului fluviu care strabate Germania, Elvetia, Austria, Franta, pina la varsarea sa in Marea Nordului, pe teritoriul Olandei, la Rotterdam? Izvorind din Elvetia, din masivul Gotthard, Rinul (Rhein, in germana) este la fel de renumit ca Dunarea, fiind navigabil pe aproape trei sferturi din lungimea sa (de la izvoare pina la varsare are o lungime de 1320 kilometri). Lui i se datoreaza si una dintre cele mai frumoase vai asezate de–a lungul unei ape (comparabila doar cu Valea Loirei), datorita oraselelor pitoresti, asezarilor rurale sau peisajelor de o neasemuita frumusete: Valea Rinului.Cascada Rinului

Cine ajunge in cantonul elvetian Schaffhausen o face cu gindul sa vada o cadere de apa tumultuoasa pe care n–o poti uita. La 4 kilometri de orasul Schaffhausen, pornind din suburbia industriala Neuhausen, dai peste una dintre acele splendori care–ti fura ochii si mintile, deopotriva.

Ajunsi in parcarea din apropiere, nu–ti dai seama prea bine unde te afli. Nu vezi Rinul, nu auzi nici caderea lui vijelioasa. Oamenii maninca linistiti si beau bere la terasa, cumpara netulburati suveniruri de la buticuri, se odihnesc pe margine, intr–un dolce far niente occidental. De–abia dupa ce cumperi bilet (2 franci elvetieni) si incepi sa cobori treptele amenajate pina la riu, iti dai seama de importanta locului si de maretia Rinului, care se napusteste cu furie peste stinci, improscind totul in jur. Si totusi, lumea nu se sperie, sta cuminte pe platformele aflate la diverse niveluri si imortalizeaza in filmulete si fotografii trecerea pe acolo. Din multe puncte de belvedere poti admira apele inspaimintate lovind cu salbaticie o stinca din mijlocul riului, improscind stropi mari si albi de spuma. Pe aceasta roca se incumeta cei mai indrazneti turisti adusi aici de un vaporas care acosteaza la baza ei, pentru ca oamenii sa urce in zig–zag pe imensul bloc de piatra. In virf, marcat de inconfundabilul steag elvetian cu cruce alba pe fundal rosu, senzatia este unica, de incintare si de groaza in acelasi timp: esti chiar in toiul viltorii si simti picurii apei udindu–te de–a dreptul. Mai bine sa ramii la adapost, pe margine, si sa admiri toata privelistea din acest areal de–a dreptul mirific, vrajit de apa ireala, foarte limpede, de un albastru turcoaz colorat parca de penelul unui maestru. De altfel, Rinul este de natura sa–i inspire pe poeti si pe artisti, iar cascada, asijderea, dupa cum s–a intimplat cu William Wordsworth, care, in 1821, a imortalizat–o in versuri: "Apele Rinului/ Framintindu–se si inalbindu–se mai aprig, din ce in ce mai aprig ,/ Pina ce nebunia cuprinde intregul Potop./ Transformat intr–un lucru infricosator ale carui nari respira/ Rafale de aburi furtunosi".

De cealalta parte, pe malul opus, se poate ajunge la castelul Worth, care era odinioara un bastion in care functiona vama pentru vasele ce navigau pe Rin. Si de aici te poti lasa sedus de spectacolul caderii de apa care improasca vaporii in toate directiile. S–a spus ca debitul Rinului poate ajunge pina la 1250 metri cubi pe secunda, pravalindu–se peste stinci cu o lungime de 150 de metri. Cascada de aici este una dintre cele mai mari din Europa si este atit de spectaculoasa, incit orasul la marginea caruia se afla mai este cunoscut sub numele de Rheinfallstadt (literal, "Orasul cascadei Rinului").Stein am Rhein

La vreo 30 de kilometri de cascada, prin preajma lacului Bodensee (Konstanz), se afla un giuvaier de arhitectura medievala: localitatea Stein am Rhein (literal, "Piatra de pe Rin"). Oraselul si–a celebrat acum doi ani jubileul (un mileniu de atestare documentara), fiind o ocazie de a pune inca o data in valoare exceptionala sa mostenire arhitecturala, vizibila mai ales in centru sau orasul vechi. Aici sunt cladiri cu picturi exterioare ca niste veritabile opere de arta, pe care le poti "savura" poposind in voie ca intr–un muzeu in aer liber, mai ales ca intreaga zona este pietonala, asa incit nu te tulbura nimeni. Intr–adevar, tot centrul este magnific prin fatadele constructiilor care sunt admirabil restaurate (datorita acestui fapt, orasului i–a fost atribuit, in 1972, premiul Wakker pentru conservarea mostenirii arhitecturale). De pe aceste fresce ilustrind scene biblice, istorice, mitologice si fapte de viata (festivaluri, mestesuguri, povesti hazlii) in culori vii si nuante placute privirii, putem afla multe despre istoricul acestei asezari intemeiate in jurul anului 1000 de regele Heinrich al II–lea. Prin secolul al XIII–lea a fost inaltat castelul–cetate Hohenklingen care domina orasul de pe o colina, o constructie tipica, in zona existind destule alte asemenea fortarete. In veacul al XV–lea, a fost incheiata o alianta intre orase, Stein am Rhein pe atunci oras liber infratindu–se cu Z•rich si Schaffhausen si intrind sub stapinire elvetiana. De atunci, locuitorii asezarii si, mai ales, proprietarii instariti au avut grija constanta de a picta fatadele cladirilor si de a le mentine in buna stare, considerindu–le ca niste ferestre spre trecut mentalitate care persista si astazi la noii proprietari si la autoritatile locale, care traiesc aproape exclusiv de pe urma ofertei turistice a cladirilor medievale.

Noi am cutreierat orasul la pas atit pe artera principala plecind de la Untertor, adica Turnul de Jos, apoi strabatind Understadt (Orasul de Jos), ajungind in preajma pietei primariei (Rathausplatz) sau a pietei bisericii (Chirchofplatz) cit si pe "stradutele" secundare (Undergass, Choligass, Neugass, Obergass, Baregass, Metzggass etc.), lasindu–ne de fiecare data ademeniti de vizualitatea extrema a constructiilor. Am remarcat citeva dintre monumentele locului: casa Weisser Adler ("Vulturul alb"), datind din secolul al XVI–lea, cu picturi in stil renascentist timpuriu; casa Vordere Krone ("Coroana din fata"), un edificiu cu fronton inaltat si un balcon datind din 1707; casa Roter Ochsen ("Boul rosu"), cea mai veche din oras, mentionata inca din 1466, cu fronton si balcon decorate exceptional; casa Steinerner Trauben ("Strugurele pietros"), denumita astfel datorita fatadei pe care este pictat un strugure urias, in compania lui Joshua si Kaleb; casa Sonne ("Soare"), o veche casa de oaspeti datind din veacul al XVI–lea, a carei fatada pictata ii reprezinta pe Diogene si Alexandru cel Mare; casa Schwarzes Horn ("Hornul negru"), mentionata in 1476 etc. Ne–am desprins cu greu din fata lor si a altor edificii bogat decorate cu frontoane, stresini si alte structuri de lemn, ca sa colindam strazile inguste, foarte pitoresti, in cautarea altor monumente arhitectonice. In orasul vechi aproape orice constructie este remarcabila, dar mai cu seama Primaria, Arsenalul, fosta minastire benedictina Sf. Gheorghe, Muzeul "Lindwurm", portile orasului si turnurile sale (Untertor, Obertor). Nici Stadtbrunnen, Fintina orasului, nu este mai prejos, fiind un monument arhitectonic deosebit, datind din veacul al XVI–lea, reprezentind o statueta a unui soldat localnic.

Incursiunea in orasul vechi ne–a intarit impresia ca acest loc isi are echivalentul la noi in frumosul burg transilvan al Sighisoarei, insa la un nivel incomparabil. Centrul sau istoric este inclus, pe merit, in patrimoniul UNESCO, intr–atit de valoros este, constituindu–se, totodata, intr–o oferta culturala de prim rang.

Orasul de azi, care numara doar 3100 de locuitori, este compus din centrul medieval cu turnurile sale, din cartierul vechi Vor der Brugg de pe malul sting al Rinului, dar si din alte cartiere moderne, precum si din doua insulite care, laolalta cu Buch, Hemishofen si Ramsen, formeaza o enclava apartinind asa–numitului "Oberer Canton" (Cantonul de sus). Administrativ vorbind, Stein am Rhein tine de Schaffhausen, punctul de pornire a calatoriei noastre in cautarea splendorilor elvetiene ale Rinului.Text: Adina Baranovschi

Foto: Bogdan Baranovschi

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona