Handel la Karlsruhe
Articol

Dupa Halle si Gottingen, Festivalul "Handel" de la Karlsruhe si–a cistigat in timp o binemeritata faima internationala. An de an, timp de doua saptamini, pe scena de la Badisches Staatstheater si in salile de curs ale Akademiei Handel, maestri si studenti se intilnesc mereu pentru a patrunde tainele si a da viata capodoperelor handeliene.Istoria nu stabileste o legatura concreta intre personalitatea marelui compozitor Georg Friedrich Handel (1685 Halle 1759 Londra) si orasul, pina nu demult "west"–german, Karlsruhe. In 1978 insa, are loc aici prima editie a Zilelor Handel Hndeltage, care, din 1985, se transforma in Handel–Festspiele un festival de opera care acopera o perioada de doua saptamini, la sfirsit de februarie si inceput de martie, si care isi propune prezentarea in interpretari de referinta a lucrarilor scenice si simfonice scrise de compozitorul german. In februarie 2009 se desfasoara cea de a 32–a editie a acestui festival cu adevarat extraordinar. Karlsruhe devine astfel un pandant al orasului Halle, un alt centru german care are sansa de a fi locul de nastere a compozitorului, in care creatia lui Georg Friedrich Handel (1685–1759) este anual readusa in atentia publicului si repusa in discutia specialistilor. Desigur, alaturi de opere (principala preocupare a festivalului), in program isi gasesc locul si concerte vocal–simfonice, si recitaluri camerale sau vocale cu lucrari care poarta amprenta geniului lui Handel. Coordonatorul Festivalului este Badisches Staatstheater, alaturi de care Handel Gesellschaft Karlsruhe (Societatea Hndel din oras) are o contributie substantiala.

De–a lungul anilor, au fost prezentate aici prime auditii absolute si o serie de montari inedite cu distributii noi a numeroase opere si oratorii handeliene, ca si a originalului spectacol "Pasticcio", realizat de cuplul Martinoty/Malgoire pe baza unor fragmente muzicale extrase din 21 de partituri hndeliene. Prin traditie, in fiecare an, un nou titlu o premiera se constituie ca un maxim punct de interes al programului.

Din 1984 a luat fiinta orchestra Deutsche Handel Solisten, care, cu instrumente vechi si folosind o tehnica instrumentala baroca, acompaniaza solistii in sonoritati "de epoca". Din 1986, in paralel cu manifestarile festivalului, au loc, tot pe parcursul celor doua saptamini, cursurile unei Academii Handel, in cadrul careia specialisti de notorietate internationala impartasesc unor tineri sau mai putin tineri muzicieni profesionisti sau amatori "secretele" artei muzicale baroce. In cadrul acestor cursuri, clasa de contra–tenori (cele mai inalte voci barbatesti cu culori cu totul speciale) se bucura de o atentie deosebita. In aceeasi luna februarie, a anului 2009, va avea loc cea de a 24–a editie a Academiei. Sa nu uitam, 2009 este an comemorativ Handel, caci se implinesc 250 de ani de la moartea compozitorului german.

Handel si–a petrecut cinci ani din viata in Italia (1706–1710), unde si–a insusit tehnica operei italiene. Din 1719 si pina in anul mortii a trait la Londra, scriind pentru publicul britanic opere in stil italian. Succesele vor fi insa urmate de esecuri, drept care Handel va parasi genul liric in favoarea oratoriului. Creatia sa lirica este, obiectiv, cunoscuta mai ales prin fragmente disparate arii ce se remarca prin frumusete si inventivitate melodica, prin expresivitate si forta, dar si prin fantasticele dificultati tehnice, de sustinere si ampla respiratie, de interpretare a pasajelor de virtuozitate ce apropie delicata voce umana de performantele unui instrument construit. Handel nu este opinia apartine chiar organizatorilor festivalului si nu va fi niciodata un compozitor de opera de mare si constant succes, prezent permanent pe afise. Libretele astazi ilare, rolurile principale scrise in original pentru contra–tenori si care cel mai adesea solicita in distributiile contemporane mezzo–sopranele in travesti, ca si durata foarte lunga a spectacolelor, sint, din pacate, obstacole greu de depasit. Dar, incontestabil, prin creatia sa, Handel a jucat un mare rol in istoria muzicii universale, iar frumusetea paginilor vocale pe care le–a imaginat nu numai cu mintea, ci si cu sufletul este de neegalat. Prin activitatea sustinuta si mai ales devotata a Societatilor Handel din Gottingen, Halle si Karlsruhe, ca si prin montarile fastuoase, cu parfum de epoca sau cu inovatii moderne extreme, ale spectacolelor din Festivalurile anuale Hndel din cele trei orase, aceasta muzica revine treptat la viata si recucereste din ce in ce mai multi adepti si admiratori. Dupa trei participari la festivalul de la Karlsruhe si una la cel de la Halle, pot afirma cu certitudine ca ma aflu si eu printre acestia.

Premiera celei de a 32–a editii a Festivalului Handel de la Karlsruhe va avea loc la 22 februarie cu opera "Radamisto" (p.a. Londra, 1720). Spectacolul se va relua la 22, 24, 26 si 28 februarie. Sint sigura ca montarea va fi din nou fantastica, si interpretarea, extraordinara. Pentru admiratorii genului liric, o participare la spectacolele Handel de la Karlsruhe poate fi o experienta interesanta. Pentru impatimitii creatiei lirice hndeliene insa, este si va ramine una dintre cele mai placute indatoriri.Karlsruhe este un oras asezat in sud–vestul Germaniei, in landul Baden–W•rttemberg, aproape de granita cu Franta. Metropola s–a cladit si s–a organizat in jurul unei curti princiare si astazi este cunoscuta mai ales datorita celei mai vechi si mai prestigioase Universitati Tehnice germane.

La Karlsruhe se ajunge usor, cu trenul, cu masina sau cu avionul. Sistemul de legaturi pe calea ferata si pe sosele functioneaza perfect. Cu trenul poti ajunge usor si rapid la Frankfurt, Stuttgart/ M•nchen si la Freiburg/Basel. Din luna iunie a anului 2007, datorita conexiunii de foarte mare viteza (TGV), se poate ajunge la Paris doar in trei ore. Cel mai apropiat aeroport se afla la 45 km (Flughafen Karlsruhe/Baden–Baden). Foarte aproape si comode sint aeroporturile din Stuttgart (o ora cu InterCityExpress) si Frankfurt (o ora si jumatate).

Orasul Karlsruhe este vestit prin extraordinara sa retea de tramvaie care fac transportul public placut si eficient. Astfel, din chiar centrul orasului poti ajunge cu tramvaiul in alte localitati din jur, ca Ettlingen, Worth am Rhein, Pforzheim, Bad Wildbad, Bretten, Bruchsal, Heilbronn, Baden–Baden si Freudenstadt din Padurea Neagra.

Mai trebuie sa spunem ca orasul german Karlsruhe este infratit cu orasul romanesc Timisoara.

Ca destinatie turistica si culturala, Karlsruhe este un punct de maxima atractie pentru melomani, datorita in special anualelor Festivaluri Handel si Academiilor de muzica veche.Text: Cristina Bohaciu Sarbu;

Foto: Badisches Staatstheater Karlsruhe
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona