Minastirea Braditel
Articol
Comuna Bodesti, compusa din satele Bodesti, Bodestii de Jos, Oslobeni si Corni, este o mare si frumoasa asezare, cu gospodarii intemeiate si bine ingrijite, aflata la o distanta de 20 km fata de municipiul Piatra Neamt. Din punct de vedere al asezarii geografice, comuna face parte din depresiunea Cracau–Bistrita, aceasta fiind o subdiviziune a Subcarpatilor Moldovei.

Economia acestei regiuni este dominata de agricultura, cele mai multe procente fiind detinute de cresterea animalelor. Industria este si ea destul de importanta, un accent pronuntat punindu–se pe prelucrarea lemnului, in aceasta zona existind si o fabrica de mobilier, dar si numeroase gatere. O alta ramura economica ce a inregistrat un progres vizibil este cea a turismului, indeosebi cel cultural, aceasta zona prezentind o densitate a minastirilor si bisericilor foarte mare.Un simbol ce impodobeste acest tinut al Neamtului este minastirea Braditel. Numele sau deriva de la omonimul culmii pe care este amplasata la o altitudine de 578 m, culme ce separa cele doua depresiuni subcarpatice: a Ozanei, la nord, si a Cracaului, la sud. Asezata intr–o minunata poiana, inconjurata de padure de fag, prezinta mai degraba asemanarea unei cetati ce a cautat loc de aparare, de refugiu. Prin pozitia sa, minastirea este situata lateral fata de principalul drum, DN 15C Piatra Neamt – Tirgul Neamt, distanta dintre centrul municipiului Piatra Neamt si sfintul locas fiind de 30 km. Aici trebuie avute in vedere drumurile de acces laterale care se desprind din drumul national si patrund pina in curtea minastirii. Posibilitatile cele mai bune le ofera drumul ce se desprinde din centrul comunei Bodesti, traverseaza riul Cracau si se angajeaza intr–un urcus lent pe versantul sting al vaii, pina in cumpana. De aici el se orienteaza spre nord–vest pina la minastire. Drumul masoara o lungime de 10 km, este pietruit si poate fi folosit de automobilisti.

Istoria minastirii Braditel Neamt a mers paralel cu cea a Bisericii Ortodoxe Romane de Rasarit, iar periodizarea ei se poate subdiviza in trei intervale: 1927–1947, 1948–1988 si 1989–2009.

Primul interval este marcat de anul 1927, atunci cind minastirea Braditel a fost intemeiata, in urma introducerii calendarului gregorian in uzul bisericesc din anul 1924 de catre Patriarhia Romana. Atunci multi preoti, calugari si calugarite au fost nevoiti sa–si paraseasca minastirea de metanie si sa se retraga in pustie.

Fiind unul dintre locasurile de cult cu un trecut foarte zbuciumat, el pastreaza – cu darul lui Dumnezeu si acoperamintul Maicii Domnului – invataturile Sfintei Scripturi si Sfinta Traditie intemeiata pe propovaduirea Sfintilor Apostoli si a Sfintilor Parinti de la cele 7 Sinoade Ecumenice.

Pe data de 6 decembrie 1990 Dumnezeu a incredintat sarcina de a conduce mai departe corabia in portul mintuirii staretei Varvara Blaga, in virsta de 44 de ani, aleasa prin vot majoritar de intreaga obste. Slujba de hirotenie a fost oficiata de mitropolitul Silvestru – duhovnicul minastirii la acea data.

Biserica actuala are forma de cruce, cu fundatie din piatra si beton, cu arce si bolti din caramida. Este construita din caramida, cu o singura turla pe Sfintul Altar si doua mai mici pe pridvor, avind lungimea totala de 27 m, latimea de 7 m, iar inaltimea pe axul turlei de 28 m. Peretii au o grosime de 0,5 m, iar ferestrele sint dreptunghiulare si inguste. Fatada exterioara a bisericii este realizata in praf de piatra, ceea ce ajuta la conturarea stilului constructiei, el fiind unul moldovenesc. Privita din exterior, biserica are un aspect impunator, dominind prin silueta ei poiana si padurile din jur. Biserica, impodobita cu toate cele necesare exercitarii cultului, detine particele din Sfintele Moaste ale Sfintului Mucenic Haralambie, Sfintului Mucenic Pantelimon, Sfintei Mucenice Cuvioasa Paraschiva, Sfintului Mare Mucenic Gheorghe, Sfintului Ierarh Glicherie Marturisitorul.

In incinta minastirii, la intrare, actuala clopotnita are fatada sculptata in praf de piatra, bogat ornamentata cu chipuri de sfinti si motive geometrice si florale. Structurata pe doua nivele, cu o inaltime de 20 m, este dotata cu cinci clopote, bine armonizate si actionate manual, care vestesc orele de rugaciune pentru vietuitorii minastirii. Soborul Sfintei Minastiri Braditel numara in prezent 124 de maici si surori, care se straduiesc sa se supuna regulii de aur a nonahismului rasaritean ortodox: "Roaga–te si munceste!". Obstea se conduce dupa rinduielile si Canoanele Sfintilor Parinti si dupa Tipicul Sfintului Sava.

In ansasmblul ei, minastirea Braditel se arata astazi o mireasa a lui Hristos. Asezarea pitoreasca da prilej de rugaciune si pace sufletului ostenit pe calea ispitelor. Aici este un loc de popas, de inviorare a fortelor sufletesti, precum si a puterii de munca pentru toti cei ce viziteaza cu gind bun acest asezamint. Imbogatiti sufleteste de cele vazute in aceasta sfinta minastire, credinciosii inchinatori parasesc locul cu dorinta de a reveni, avind vie imaginea minunilor savirsite de Maica Domnului in acest sfint lacas. Insasi existenta acestei minastiri este o minune a Maicii Domnului.

Dupa cum am mai spus, minastirea Braditel este un simbol al acestui tinut dominat de portaluri catre spiritualitatea crestinismului, dar, spre bucuria turistilor, nu este singurul. Comuna Bodesti mai ofera acestora posibilitatea de a vizita si biserica Sfintii Voievozi Mihail si Gavril, aflata in satul Bodestii de Jos, dar si biserica crestin–ortodoxa din satul Corni si biserica crestin–adventista de ziua a saptea. Alte obiective turistice culturale mai sint reprezentate de biserica Filadelfia–Uniunea bisericilor crestine dupa evanghelie, minastirea Sfintul Vasile cel Mare si minastirea Dumbravele.Text: Alex Filip

Foto: Primaria Bodesti
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona