Valea Costilei
Articol

Muntele Costila se vede din departari, impresionind prin abrupturile sale, fiind usor de recunoscut dupa releul din virful sau. Inaltimea lui este de 2498 de metri, iar releul masoara 80 de metri, de unde rezulta ca se ajunge la o cota de 2578 de metri deasupra nivelului marii, fiind cea mai mare inaltime din Romania.Pentru a trece de la plimbari montane la adevaratele trasee de alpinism, intii trebuie sa ne familiarizam cu inaltimile oferite de muntii nostri. Nu este cale mai buna si mai frumoasa in aceasta trecere de la turism la alpinism decit parcurgerea vailor de abrupt din Bucegi, in special a celor aflate in partea nordica a masivului, iar Valea Costilei este una dintre ele. Cu obirsia pe platoul Bucegilor, valea despica stincosul munte al Costilei pina la limita padurii care inconjoara acest colos de piatra. Pentru a parcurge aceasta vale ne sint necesare temeinice cunostinte de alpinism, orientare si, nu in ultimul rind, un echipament corespunzator. Urmati–ne in aceasta descriere a vaii si poate aceste rinduri va vor indruma pasii spre potecile Costilei!

Pentru cei care vor sa se apuce serios de alpinism, muntele Costila va deveni un fel de a doua casa. Aici se gasesc cele mai dificile si variate trasee de alpinism de la noi din tara. Dificultatea lor este rivalizata doar de alti pereti din partea nordica a Bucegiului, Cheile Bicaz si peretii Pietrei Craiului. Aici se afla traseul "Fisura Albastra", unul dintre cele mai renumite de la noi, pitonat de Emilian Cristea in anii 50, dar care inca este o mare provocare pentru toti alpinistii.

Prezentarea muntelui Costila

Privit din capitala alpinismului national, Busteni, muntele Costila se afla la dreapta Caraimanului, in nordul acestuia. El impresioneaza prin masivitate si in special prin peretele Vaii Albe, care este aproape absolut vertical si inaccesibil.

Ceea ce vazut din Busteni pare virful Costilei este, de fapt, Coltul lui Gelepeanu; in realitate, punctul culminant se afla mai retras, spre vest, si are cu doar 15 metri mai putin decit virful Omu. Aria ocupata de Costila este delimitata la sud, catre Caraiman, de Valea Alba, la nord, catre Morarul cu acele sale, si est, catre Muchia Lunga a Clabucetului Baiului, de Valea Cerbului, care se varsa in riul Prahova in apropierea gurii Vaii Albe. La vest, Costila coboara lin catre platoul Bucegilor; la nord–est, Saua larga a Sugarilor permite trecerea spre muntele Obirsia. Costila face parte din sirul prahovean al culmii principale a Bucegiului.

Cai de acces:

n poteca Busteni/Caminul Alpin Plaiul Munticelului Poiana Costilei;

n Poiana Vaii Cerbului, marcata cu triunghi rosu. Din aceasta poteca se ramifica alte trei trasee, dupa cum urmeaza:

n punctul "La Masuratoarea Ursilor" (cota 1.310) refugiul Valea Alba (La Verdeata), marcaj triunghi galben. Acest marcaj este foarte vechi si de–abia se mai observa;

n spre refugiul Costila, marcaj banda albastra;

n Poiana Vaii Cerbului Valea Cerbului Omul, marcaj banda galbena;

n Poteca Babele Omul, marcaj banda albastra;

n Poteca Babele Monumentul Eroilor Saua Sugarilor, marcaj cruce rosie;

n drumul carosabil Sinaia Saua Dichiului Virful Costila;

n telefericul Busteni Babele.In jurul muntelui Costila exista cabanele Omul si Babele. Iarna, cabana Omul este inchisa, dar se poate ramine peste noapte la statia meteorologica, prin bunavointa meteorologului de serviciu. In caz de pericol se poate innopta si la releul Costila. La limita superioara a padurii exista refugiul Costila, deschis tuturor turistilor, dar care nu beneficiaza de caldura, apa sau electricitate.

Descrierea Vaii Costilei

Alaturi de Valea Galbenelelor, Valea Costilei reprezinta cea mai importanta cale de acces din abruptul Costilei spre platoul Bucegi. Originea ei se afla chiar la marginea platoului, dar partea superioara pina la Brina Mare a Costilei nu este decit un jgheab in forma de horn (exista trei astfel de hornuri, egale ca lungime si de dificultate redusa). Incepind de la Brina Mare, se disting doua fire mai importante firul Hornurilor si cel al Lespezilor care converg in forma de pilnie cu fetele inierbate intre Creasta Vaii Albe si Coama de Piatra (creasta Costila Galbenele). Unindu–se intr–un singur fir, ele dau nastere astfel Vaii Costilei. La baza peretelui Costilei se mai adinceste un vilcel Vilcelul de sub Perete care se varsa in Valea Costilei.

Pentru a escalada aceasta vale, este recomandat sa se plece de la Caminul Alpin din Busteni, popas turistic dezafectat de citiva ani. Aici se ajunge pe strada Valea Alba, care incepe din soseaua principala, la aproximativ 25 de metri de la gara spre dreapta, avind muntele Bucegi in fata. De la Caminul Alpin, poteca se indreapta spre padure, pe traseu marcat cu triunghi rosu. Acest traseu are ca destinatie Pichetul Rosu si, mai departe, cabana Malaiesti. Pentru a ajunge la refugiul Costila, se merge aproximativ o ora, o ora jumatate, pina intr–un loc unde poteca face o curba larga spre dreapta. De aici se merge inainte prin padure, urmind marcajul banda albastra. Dupa inca o jumatate de ora se ajunge la refugiu.

Escalada propriu–zisa incepe de aici. Trebuie sa urmam firul vaii si sa trecem direct toate saritorile intilnite in cale. Unele dintre ele sint destul de inalte si inguste, este foarte recomandat ca din echipament sa nu lipseasca o cordelina sau o semicoarda de minimum 15–20 de metri, citeva carabiniere si bucle de cordelina. Cea mai dificila saritoare de pe vale poate fi totusi evitata prin stinga, revenind apoi in firul vaii printr–o traversare la dreapta. Mai sus se succed la scurte intervale intrarile in traseele din Peretele Costilei, incepind cu Balcoanele si Hornul din Peretele Costilei.

In continuare, sintem tentati sa urcam pe Vilcelul de sub Pietre, caci pentru a urca pe firul principal, trebuie sa ne abatem spre stinga peste lespezi. Dar nici escalada Vilcelului de sub Pietre nu este fara iesire, caci, in final, un horn scurt ne scoate in zona superioara a Vaii Costilei, si ajungem fara dificultate in Brina Mare, de unde ni se ofera mai multe variante, pe care le vom enumera in continuare.

n Iesirea in platoul Bucegilor pe Hornul lui Gelepeanu sau pe unul dintre hornurile ce strabat peretele de deasupra Brinei Mari varianta cea mai usoara si lipsita de dificultati; pina la intrarea in Hornul lui Gelepeanu putem vedea cum Brina Mare intra in cea mai impresionanta parte a sa, traversarea marelui Perete al Vaii Albe. Aici verticala este absoluta. Acest loc se gaseste la aproximativ 800 de metri deasupra locului numit "La Verdeata", care se afla la altitudinea de 1.500 de metri. Privelistea din acest loc este mirifica si va impresiona si pe cei mai experimentati turisti si alpinisti.

n Coborirea in Busteni pe Creasta Vaii Albe si Brina Aeriana varianta dificila, destinata celor foarte bine pregatiti si care cunosc bine zona.

n Coborirea inapoi la refugiul Costila coborirea pe aceasta vale poate fi mai dificila decit urcatul, daca nu avem echipamentul necesar pentru efectuarea unor rapeluri scurte.

Alegind prima varianta vom iesi dupa 15 minute in platou. Tinind mereu directia vest se trece pe sub releul de televiziune, de aici se vede cit de mare si impunatoare este aceasta constructie care uneori este vizibila de la zeci de kilometri distanta, si se ajunge la poteca marcata cu banda galbena ce face legatura intre Babele si virful Omu. Pina la aceasta poteca, se trece pe deasupra partii superioare a Vaii Albe, care ne ofera un minunat spectacol de privelisti asupra unor formatiuni stincoase, minunat daltuite de natura.

Din momentul ajungerii la poteca marcata dintre Babele si Omul se mai fac 40–50 de minute pina la telecabina, pentru a cobori, in Busteni.

Acest traseu este cotat cu grad de dificultate 1B, gradatie oferita vailor de abrupt si hornurilor, cu specificatia ca saritorile de pe parcurs sint uneori dificile si ca in anumite portiuni este necesara asigurarea la coarda. A nu se uita ca acest traseu este destinat turistilor avansati si alpinistilor, care au deja acumulata o experienta in parcurgerea vailor de abrupt.

Timpul necesar parcurgerii vaii de la refugiul Costila (1.690 de metri) pina la iesirea in platou este de trei–patru ore in conditii meteo favorabile, adica fara ceata, ploaie sau viscol. Acestui timp i se vor adauga doua ore necesare ajungerii din Busteni la refugiul Costila si inca o ora pentru a ajunge la cabana Babele de la iesirea in platou sau timpul necesar parcurgerii unui alt traseu turistic pentru coborire, daca nu se doreste a lua telecabina. Se poate cobori, de exemplu, pe traseul alpin Valea Alba sau pe cel marcat Jepii Mici, cu mentiunea ca ambele sint dificile, mai ales in conditii nefavorabile sau noaptea.

Este foarte recomandat ca inainte de a parcurge acest traseu sa ne informam de la persoane care deja au fost pe acolo, sa cunoastem starea vremii, sa avem un echipament corespunzator traseelor alpine si timp suficient.

Recomandari

Daca se va urca vara, echipamentul individual va fi format din bocanci cu talpa aderenta si haine calduroase (temperatura poate scadea brusc sub zero grade chiar si vara). O cordelina sau o semicoarda de minimum 20 de metri este necesara pentru echipa care escaladeaza aceasta vale unele saritori se vor trece cu ajutorul ei, iar la coborire se va folosi pentru rapel; busola si harta sint indispensabile pentru orientare. Pentru incepatori, legarea in ham este obligatorie, iar castile de protectie sint la fel de recomandate pentru toti membrii echipei. Pe traseu nu exista surse de apa, deci fiecare participant va avea cel putin un litru jumatate de apa cu el.

Iarna, valea este acoperita cu zapada, care persista pina la mijlocul verii in locurile umbrite ale vaii. Coltarii si pioletul sint unelte de care nu ne putem lipsi pe acest traseu. Inainte de a folosi acest echipament, este bine sa invatam a umbla cu el in siguranta, deoarece poate fi periculos cind este utilizat de amatori inconstienti.

Nu uitati telefonul mobil cu credit si numarul Salvamontului, acesta va poate salva viata in caz de pericol.

Valea alpina a Costilei nu este una foarte dificila, dar va va solicita muschii la maximum. Vor fi citeva ore de catarare deasupra Vaii Cerbului, iar de sus se va vedea excelent toata Valea Prahovei. Peisajul nu va fi uitat usor de catre cei care ajung la Coltul lui Gelepeanu. Respectul pe care il datoram naturii va face ca toti cei care trec prin aceste locuri sa nu lase decit urma pasilor pe poteca si sa ia doar amintiri vizuale dintre cele mai placute!Text & foto: Catalin Munteanu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona