Canionul Tolmin, farima din salbaticia Sloveniei
Articol

Pentru foarte multi dintre noi, Slovenia reprezinta doar o zona de tranzit catre celelalte destinatii turistice din vestul Europei. Daca totusi va veti decide sa petreceti aici vacanta, veti fi uimiti de diversitatea atractiilor pe care le are de oferit aceasta tara: veti gasi orase medievale, castele si biserici din secolele trecute, dealuri cu coame molcome si vita–de–vie cit vezi cu ochii, plaja, soare, dar si piscuri ascutite, zapada si canioane, prin care apele de smarald si–au croit drum de–a lungul anilor.Tolmin este orasul cel mai mare din bazinul superior al riului Soca si el a dat numele intregii regiuni. Istoria acestei zone este destul de zbuciumata: a fost locuita de triburile ilirice, iar mai apoi de romani. In secolul al VI–lea se stabilesc aici slavii. Au urmat apoi dominatia Republicii Venetiene si cea a Imperiului Habsburgic. Evul Mediu aduce o serie de framintari si rascoale. Tolmin este apoi baza militara principala pentru trupele victorioase pe frontul Soca, in Primul Razboi Mondial.

Acum este un oras frumos si linistit, unde puteti vizita centrul vechi si muzeul. Este destinatia multor artisti, dar si a multor turisti: face parte din Parcul National Triglav. Acesta din urma si–a luat numele dupa cel al virfului Triglav, care, cu o altitudine maxima de 2864 m, este cel mai inalt virf din Alpii Iulieni si este situat chiar in mijlocul Parcului National. Din limba slovena, cuvintul "triglav" s–ar traduce prin "trei Capete"; de fapt asa arata acest masiv muntos cu care slovenii se mindresc, virful Triglav fiind prezent pe steagul Sloveniei, ridicat la rangul de simbol national.

Incepind cu anul 1908 s–au facut numeroase propuneri de conservare a acestui areal, lucru ce s–a realizat abia in 1924. Suprafata protejata era de numai 14 km patrati, si reprezenta Parcul Alpin Protejat. In anul 1961, dupa numeroase eforturi, protectia asupra acestei zone a fost reinnoita, iar arealul a fost largit la 20 km patrati. Incepind din acest moment poarta oficial numele de Parcul National Triglav. Douazeci de ani mai tirziu, in 1981, a fost realizat un plan mai amanuntit si mai bine pus la punct pentru protejarea zonei: suprafata s–a stabilit la 838 km patrati, si s–a pastrat pina in ziua de azi.

In citeva cuvinte, canionul Tolmin ar putea fi descris ca fiind locul unde ape vijelioase rod stinci de inaltimi ametitoare. Aici natura capata cele mai salbatice forme: virtejuri inspumate ce se zbat intre pietrele ce le tin captive si le ingreuneaza drumul catre riul cel mare. In canionul Tolmin este cel mai jos punct din Parcul National Triglav, reprezentat de caderea de apa de pe riul Tolminka. Aceasta din urma este cea mai adinca si mai lunga cadere de apa din Slovenia: are o lungime de aproximativ 200 m si o latime cuprinsa intre 5 si 10 m. Un alt fenomen unicat este confluenta celor doua canioane: cel al riului Tolminka si al riului Zadlascica.

La capatul potecii care serpuieste de–a lungul riului Tolmika este un izvor cu apa termala, fenomen care este foarte rar, si cu atit mai spectaculos si mai interesant. Intilnim si fenomene carstice, printre care cea mai cunoscuta este Pestera lui Dante; gasim si formatiuni ciudate, create de natura, cum ar fi Capul de Urs. Vegetatia si flora sint spectaculoase: umezeala este agreata de vegetatia luxurianta, mediteraneeana.

Canionul Tolmin se afla in Parcul National Triglav, in partea de nord–vest a Sloveniei, accesul facindu–se din orasul Tolmin. Pentru a parcurge canionul, trebuie sa achizitionati bilete de la punctul de informare ce marcheaza inceputul traseului montan. Aici exista si o parcare unde va puteti lasa masina in siguranta, precum si un mic restaurant unde veti avea ocazia sa beti o cafea sau un ceai cald inainte de a porni la drum. Tot de la punctul de informare turistica puteti achizitiona citeva suveniruri si carti postale.

In momentul cumpararii biletelor, veti primi o harta a canionului, ce cuprinde si explicatii in limba engleza a principalelor puncte de atractie ale traseului. Vi se va explica faptul ca drumul are portiuni abrupte, motiv pentru care nu este recomandat copiilor sau persoanelor ce nu trebuie sa faca efort fizic.

La inceput, traseul coboara destul de aproape de albia riului. Pentru a ajunge pe versantul celalalt al muntelui, se traverseaza Podul Dracului. Denumirea este impresionanta, peisajul ce se desfasoara in fata ochilor, pe masura, insa totul este facut in deplina siguranta. Oricum, veti constata ca in Slovenia majoritatea podurilor ce traverseaza peste valea unui riu sau peste prapastia unui canion poarta denumirea de Podul Dracului.

Acest pod, impreuna cu drumul care duce catre satul Zadlaz–Cadrag, a fost concesionat de primarul orasului Tolmin in anul 1907. Satenii si muncitorii de la calea ferata Bohinj au construit drumul, la inceputul secolului al XX–lea. Inainte de a exista acesta, doar o poteca abrupta ce cobora pe versantii riului facea legatura cu satul. Podul a fost construit initial din lemn, fiind inlocuit cu un altul, din metal, sub guvernarea italiana. Inca din acele vremuri purta numele de Podul Dracului. Singura legatura intre Cadrag si urmatorul sat era un drum pentru cai. In anul 1966 satenii l–au largit, facindu–l accesibil si pentru carute si masini: in data de 15 noiembrie 1966 in sat a intrat prima masina, un Fiat de moda veche.

Drumul continua serpuit pina in dreptul izvorului de apa termala. Temperatura acestuia este cuprinsa intre 18,8 si 20,8 grade Celsius, in vreme ce apa riului Tolmika este de aproximativ 5–9 grade Celsius. Izvorul vine din adincuri, incalzindu–se dupa contactul cu energia geotermala; iese apoi la suprafata, printre crevase si crapaturi. Se observa cel mai bine cind apele riului Tolmika sint destul de scazute: aburii pe care ii veti zari va vor ajuta sa identificati locul in care apa calda iese la suprafata. Acest izvor este un fenomen unic in Alpii Iulieni, desi izvoare termale se intilnesc si in alte zone din Slovenia.

Cel mai adinc punct al canionului Tolmin si din intregul Parc National Triglav este la confluenta riurilor Tolminka si Zadlascica, caderea de apa avind aici o altitudine de aproximativ 180 m deasupra nivelului marii. Croindu–si drum printre stincile calcaroase, riul Tolminka si–a creat un canion specific, cu imbinari surprinzatoare ale stincilor; peretii de piatra se desfac in fata ochilor ca un evantai si lasa privitorul uimit de culoarea ca smaraldul a apelor repezi. Catre est, riul Zadlascica a ros si el adinc stinca, facindu–si propriul canion, nu mai putin spectaculos decit celalalt. Imediat ce albiile inguste ale celor doua riuri se largesc putin, apele lor se unesc, aceasta confluenta putind fi admirata dintr–un loc destul de deschis si larg. Vuietul apei este asurzitor, iar privelistea oferita este de–a dreptul spectaculoasa: este singurul loc din Slovenia unde veti vedea intilnirea a doua canioane.

Ramineti citeva minute si admirati unicitatea peisajului, dupa care puteti afla informatii interesante despre fauna din zona: pe panourile din jurul acestui punct belvedere sint detalii despre una dintre speciile de pesti ce populeaza apele repezi de munte: pastravul marmorat. Se remarca prin culoarea asemanatoare marmurei, prin absenta petelor rosii la exemplarele adulte si printr–un genotip arhaic specific. Era amenintat de disparitie, mai ales dupa introducerea artificiala a unei alte specii, pastravul comun. Acesta din urma insa nu a reusit sa populeze apele intr–un mod natural: cascadele repezi ce si–au format propriile bazine au fost o adevarata bariera in calea inmultirii pastravului comun, protejind astfel pastravul marmorat.

Versantii abrupti ai celor doua canioane sint acoperiti cu plante caracteristice mediului alpin, dar si sud–mediteraneean, astfel incit zona este acoperita cu vegetatie ce se adapteaza usor unui mediu umed sau uscat, rece sau cald. Intilnim aici specii de copaci precum tisa, dar si pin negru si pilcuri de plopi. Flora este si ea bogata, pietrele umede fiind acoperite cu flori mici de saxifraga roz.

Unul dintre punctele de atractie ale traseului, bine semnalat pe harta la rindul sau, este Capul de Urs (Medvedova Glava, in limba slavona). Acest mic si ingust pod natural a luat nastere dupa ce o piatra uriasa a ramas blocata intre zidurile canionului riului Zadlascica, cine stie cu citi ani in urma. Piatra are o forma triunghiulara, cu unul dintre virfuri indreptat in jos. De–a lungul anilor, datorita climei umede, a fost acoperita cu un strat gros de muschi ce ii da aspectul unui urias cap de urs. Piatra cu forma ciudata sta si astazi deasupra apelor involburate; locul este foarte bine amenajat, balustrada si podul de lemn permitind o excelenta vedere catre Capul de Urs. Oricum, peisajul din jur este de o rara frumusete. Aerul este mult mai umed aici, intre versantii abrupti, iar vegetatia bogata pare sa sufoce orice alta forma de viata.

Orice pas pe care il veti face pe potecile ce serpuiesc printre stinci va va fi insotit de vuietul impresionant al apei ce isi sparge valurile printre pietrele colturoase. Inca de la inceput va va impresiona albastrul acestor doua riuri, culoare pe care o veti intilni la toate apele curgatoare din Slovenia.

Traseul se incheie cu pestera Zadlaska, numita astfel dupa satul Zadlaz. Este formata de apele ghetarului Soca; are lungimea de 1.140 m, adincimea de 41 m si este formata din trei sali. Ea mai este cunoscuta si sub denumirea de Pestera lui Dante. Se spune ca la inceputul secolului al XIV–lea patriarhul Pagano della Torre l–a avut ca oaspete la Tolmin pe Dante Alligheri; acesta din urma ar fi vizitat pestera in perioada respectiva si s–a inspirat pentru descrierea "Iadului" din Divina Comedie. Mai tirziu, pestera a fost numita dupa renumitul scriitor.

Pestera a fost explorata si cartografiata pentru prima data de catre membri ai Asociatiei de Turism Krpelj. Au fost amenajate si facilitati pentru a o face accesibila publicului: scarile au fost daltuite in peretii pesterii, iar pasajele au fost largite si nivelate. In anul 1977 intreaga pestera a fost explorata de catre membrii sectiei de speologie din cadrul Societatii de Alpinism din Tolmin.

Este o pestera greu accesibila turistilor; de aceea este nevoie sa fiti insotiti de un ghid experimentat si sa aveti echipament adecvat in cazul in care va decideti sa o vizitati.

Fara sa va dati seama, timpul a trecut: la sfirsitul celor aproape doua ore cit dureaza parcurgerea intregului traseu, va veti simti cuprinsi de relaxarea si bucuria pe care o da natura. Impresionant e cit de bine este amenajat totul, pentru a oferi siguranta deplina. Este recomandabil sa aveti incaltaminte adecvata, chiar daca traseul nu are un grad de dificultate ridicat. De asemenea, trebuie sa respectati toate regulile de conduita ce se impun atunci cind faceti o excursie in natura, cu atit mai mult intr–un parc national: pastrati linistea, nu aruncati pe jos resturile de care nu mai aveti nevoie, nu rupeti plantele, nu deranjati fauna si mai ales respectati traseele marcate atit prin balustrada protectoare, cit si indicate pe harta ce v–a fost inminata la inceputul drumetiei.

Vizitarea canionului Tolmin va fi un prim contact cu Alpii Iulieni: drumuri de munte si natura virgina. Dupa ce veti cunoaste aceasta zona a Alpilor, va veti putea bucura de traseele montane, destul de diferite, incit sa multumeasca toti vizitatorii, indiferent de virsta si de pregatire fizica. De asemenea, iubitorii de ciclism montan vor gasi aici destule poteci care sa le potoleasca setea de aventura: terenul pe alocuri accidentat, multimea de drumuri forestiere si potecile de munte sint o invitatie de nerefuzat pentru iubitorii acestui sport. Adrenalina va fi pompata la maximum daca va veti decide sa participati la excursii ce au ca principala tinta apele repezi ale riului Soca: aici se pot practica raftingul, dar si canotajul. Cei care apreciaza mai mult o zi linistita, fara foarte mult efort, dar care totusi sa presupuna contactul direct cu natura, pot merge la pescuit in apele repezi de munte. Fiecare riu este unic si are caracteristici interesante, pescuitul putindu–se practica indiferent de vreme.

Acesta este unul dintre locurile unde veti intilni peisaje spectaculoase, este tarimul apelor vii. Si aici am povestit doar despre citeva dintre surprizele placute pe care Slovenia le pastreaza pentru cei care ii vor strabate potecile.Informatii utile

Canionul Tolmin:

l program de functionare:

22 martie 31 martie: 09.00 17.00

1 aprilie 30 aprilie: 09.00 18.00

1 mai 31 mai: 09.00 19.00

1 iunie 31 august: 09.00 19.30

1 septembrie 14 septembrie: 09.00 18.30

15 septembrie 30 septembrie: 09.00 17.30

1 octombrie 9 noiembrie: 09.00 16.30

l taxa de intrare:

adulti: 3 euro; copii sub 14 ani: 1.50 euro; copii sub 7 ani: gratis;

grup de adulti: 2.40 euro / persoana; grup de copii: 1.20 euro / persoana;

l biroul de informare turistica: LTO Sotocje Tolmin

Petra Skalarja 4; +386 (0) 5 380 04 80

info@lto–sotocje.si; http://www.lto–sotocje.si

l cazare:

Hotel Krn 3*, incepind cu 35 euro/noapte/pers.;

Mestni trg 3, 5220 Tolmin. Tel.: +386 (0) 5 382 11 00

Fax: +386 (0) 5 382 11 28. Site: www.hotel–krn.com

e–mail: hotel.krn@siol.net

Pensiunea Kobala 3*, incepind cu 25 euro/noapte/pers.;

Poljubinj 6A, 5220 Tolmin

Tel.: +386 (0) 5 388 18 73; Fax: +386 (0) 5 388 18 73

Site: www.penzion–kobala.si; e–mail: penzion.kobala@siol.net

Pensiunea Rutar 4*, incepind cu 30 euro/noapte/ pers.;

Mestni trg 1, 5220 Tolmin

Tel.: +386 (0) 5 380 05 00; Fax: +386 (0) 5 381 17 01

Site: www.penzion–rutar.si ; e–mail: info@penzion–rutar.si

l Informatii suplimentare si rezervari:

www.slovenia.info

booking@slovenia.info; Tel.: + 386 4 280 30 30Pentru cei care vor calatori din Romania cu masina: vigneta este obligatorie; ea costa 35 de euro pentru sase luni, sau 70 de euro pentru un an. Nu sint perioade mai mici sau mai mari de valabilitate a acesteia.l Cai de acces: Tolmin Nova Gorica: 40 km (pe drum national 103)

Tolmin Ljubljana: 102 km (pe autostrada A1, apoi drum national 102)Text & foto:Cristina Dumitru
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona