Vizita in Alaska
ArticolDesi cel mai mare stat al SUA, Alaska este o enclava. E situata in partea de nord a continentului american, Canada despartind–o de restul statelor. In vest, Strimtoarea Bering o desparte de Rusia.Cind te gindesti la Alaska, iti imaginezi o intindere alba, pustie si inghetata. Asta si este, in mare parte. Dar Alaska inseamna mai mult de atit. In ciuda temperaturilor scazute, regiunile locuite mustesc de viata. Cu o cultura bogata, o viata de noapte activa si frumoase peisaje urbane, Alaska ramine totusi un tarim salbatic, unde elanii ies la plimbare pe marile bulevarde, spre incintarea turistilor.Cum a ajuns un stat american sa fie despartit de restul tarii? Alaska este pamint american din 1867, cind a fost cumparata de la Rusia. Cele doua mari puteri planuiau construirea unei linii de telegraf care ar fi plecat din California, ar fi traversat Canada si strimtoarea Bering pentru a ajunge la Moscova, unde urma sa fie unita cu reteaua europeana. Insa lucrarile au incetat cind in SUA a ajuns cablul de telegraf transatlantic. Pentru ca rusii nu au vrut sa finanteze lucrarile la linia SUA–Rusia, au oferit Alaska la schimb. Veniti sa cerceteze pamintul abia cumparat, americanii au gasit aici o populatie indigena, deloc numeroasa. Lucrurile s–au scchimbat insa citiva ani mai tirziu, cind a inceput febra aurului. Multi cautatori s–au stabilit in Alaska, iar populatia a crescut treptat.

Astazi, populatia statului a ajuns la aproximativ 700.000, jumatate fiind concentrata in zona metropolitana Anchorage.

Anchorage este cel mai mare oras al Alaskai, capitala sa culturala si comerciala, un oras modern, un centru al artelor, divertismentului si sportului. Cu toate acestea, a ramas destul de salbatic pentru a fi presarat cu semne care avertizeaza "Atentie! Elani!". Indiferent de anotimp, o vizita in Anchorage este unica si de neuitat. Asezat chiar pe malul golfului Cook si la poalele muntilor Chucach, Anchorage este orasul unde gasesti de toate, apa si munte, viata de noapte si salbaticie, modernism si traditionalism. Destinatie turistica in sine, orasul este si cartierul general al celor care viziteaza imprejurimile salbatice. In orice directie ai porni, vei gasi cu siguranta ceva de vizitat, de facut sau de observat. Turistii fac drumetii in munti, practica sporturi de iarna, urmaresc balenele, admira aurora boreala. Experientele posibile sint diverse si numeroase intr–un oras ca Anchorage.

Dar, in ciuda dimensiunilor si a populatiei sale, Anchorage nu este capitala administrativa a statului. Capitala este Juneau, un oras pe cit de mic, pe atit de frumos. Unii spun chiar ca ar avea cele mai frumoase peisaje de pe continent. Orasul este asezat la malul canalului Gastineau, la poalele muntelui Juneau si este strabatut de stradute inguste, care trec printre blocuri moderne si cladiri vechi. Acestea din urma amintesc de febra aurului, careia i se si datoreaza, in mare parte, existenta orasului. In anii 1800, Juneau era punctul de plecare pentru cautatorii de aur, iar unul dintre ei, Joe Juneau, a ajuns sa denumeasca orasul capitala a Alaskai. Astazi, Juneau este un punct de plecare pentru turisti. In apropiere, se gasesc muntii Juneau si Roberts, Parcul national Golful Ghetarilor si insula Admirality.

Golful ghetarilor este parc national si face parte din patrimoniul universal. Este un loc salbatic, indepartat si, evident, rece, un loc al inspiratiei, al meditatiei, al stiintei si al culturii. Golful "colectioneaza" ghetarii care vin din munti, formind un peisaj unic. Din pacate, ghetarii se retrag cu viteza, ca si in alte parti ale lumii, dar pentru localnici Golful ghetarilor este si un loc al sperantei speranta ca vom avea intelepciunea sa protejam aceasta minune a naturii.

La fel de singuratic si salbatic este monumentul national Insula Admirality. Nativii din tribul Tlingit o numesc "cetatea usilor", pentru ca aici se gaseste cea mai densa populatie de ursi bruni din lume. Pe aceasta insula traiesc mai multi ursi decit in toate cele 48 de state ale SUA, la un loc. Dar ea are mult mai multe de oferit: peisaje superbe cu lacuri intinse si riuri reci, partide de pescuit, drumetii. Nu este de neglijat nici bogatia culturala a insulei Admirality.

Singura asezare permanenta este Angoon, un sat al nativilor Tinglit. Cei aproape 500 de locuitori impart insula cu peste 1500 de ursi bruni, care sint respectati de fiecare persoana, ca si cum ar face parte din familie. Nativii Tinglit pun mare pret pe familie si rudenie, insa respecta la fel de mult natura si toate fiintele ei, cu care traiesc in armonie perfecta.

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona