Cu fotografia in vacanta
Articol
Ne apropiem de vara, si odata cu ea si de concediu si vacanta. Sau poate de escapade de vreo doua zile la sfirsit de saptamina. Un bun motiv de a lua aparatul foto si de a va intoarce cu o sumedenie de amintiri. Si ca totul sa fie bine, atit pozele, cit si concediul, iata citeva lucruri de care ati putea tine cont.Pregatirea de vacanta

In primul rind, in ceea ce priveste pregatirea pentru destinatie, este bine sa va ginditi bine inainte de a o alege, sa va informati cit mai complet despre zona respectiva si sa va stabiliti o schita a unui itinerare, tinind cont si de obiectivele care pot fi vazute si imortalizate pe... cardul de memorie.

Trebuie tinut cont, atunci cind alegeti mijlocul de transport, ca drumul cu autocarul, mai ales in cadrul unui grup organizat, va va limita posibilitatile de a va indeparta pentru a face fotografii, iar cel cu trenul va va constringe la orare fixe si eventual si la alte mijloace de transport. Daca alegeti masina, veti avea libertate, dar si poate un pic de oboseala. In oricare dintre situatiile de mai sus, o buna planificare de acasa va va scuti de multe surprize neplacute.

Un alt punct in documentarea voastra este sa stringeti cit mai multe informatii si despre obiceiurile si traditiile sau evenimentele locului, o buna ocazie pentru portrete, instantanee cu tarani la munca sau alte activitati ale localnicilor.

Odata plecati la drum, transformati–va pentru un timp in scriitori, si tineti un jurnal de calatorie. Va va fi mai usor sa va amintiti numele oamenilor pe care i–ati intilnit, locurile si povestile sau legendele lor. Nu uitati faptul ca pentru a face fotografii cu oameni trebuie mai intii sa dati voi dovada de omenie si sa fiti politicosi, respectindu–le dorinta de a nu fi fotografiati. Puteti insa incerca sa–i convingeti.Ce facem cu lumina

Trecem la lucruri mai practice, si anume folosirea luminii in fotografie. Aici sint foarte multe de spus, insa voi mentiona doar cele mai des intilnite probleme si posibile solutii pentru a le rezolva.

In primul rind, realizarea unui portret cind lumina soarelui este in spate. Pentru acest tip de fotografie, contrejour sau contra luminii soarelui, care este unul destul de dificil, dar spectacular cind este reusit, un sfat simplu: folosirea blitului. Chiar daca este in plina zi. El are rolul de a umple sau de a atenua acele umbre reci si extrem de intunecate date de soarele batind din spatele subiectului sau direct de sus, precum la amiaza. O alta metoda, mai putin recomandata, deoarece se ard spatiile iluminate din fotografie, este realizarea expunerii pe o zona mai intunecata, aflata la aceeasi distanta cu subiectul si recreerea cadrului pentru a fotografia.

Tot legat de lumina este si timpul zilei in care fotografiem. Experimentati mai multe variante de sensibilitate sau de diafragma. Pentru peisaje intr–o zi insorita, setati aparatul la ISO 100.

O mare atentie trebuie acordata pozitiei soarelui si luminii pe care acesta o da, facind referire aici la calitatea ei. De exemplu, la orele prinzului, lumina este foarte puternica si va genera umbre adinci si neplacute, mai ales la portete, unde vor aparea pete negre sub ochi, nas sau barbie. Rasaritul si apusul sint momentele ideale pentru portrete, atunci cind pielea capata tonuri calde, naturale. Peisajele in lumina mai slaba vor necesita un trepied si timpi de expunere mai lungi, deci nu uitati sa il puneti in bagaj.Nisip si apa

Pentru cei care aleg marea ca destinatie de vacanta sint citeva reguli care, respectate, se vor dovedi utile. Nu uitati de filtre, in special filtrul UV si cel de polarizare, care va scoate albastrul cerului in evidenta si va va ajuta atunci cind reflexiile soarelui in apa va vor deranja. De asemenea, atentie la echipamentul foto pe plaja, pentru ca nisipul iti poate zgiria LCD–ul aparatului sau lentilele obiectivelor. Trebuie ferit aparatul si de apa, de aceea cea mai buna solutie este pastrarea lui intr–o geanta profesionala. Pentru cei care vor neaparat sa faca poze in apa, este necesara achizitionarea unei carcase waterproof, rezistenta pina la 30 m adincime. Si un sfat banal, nu lasati geanta sau echipamentul la intimplare, pentru ca vor fi multi tentati de el!De rezerva

Un ultim sfat: odata ajunsi acasa, sortati pozele in foldere pe diverse categorii fotografice sau in functie de locurile in care ati ajuns. Daca ati tinut acel jurnal de vacanta, va va fi mult mai usor. Si inainte de a incepe prelucrarea lor, realizati o serie de copii pe DVD–uri, pentru a evita astfel pierderea imaginilor.

Marcella Dragan
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona