La inceputurile lumii
Articol
Natura. Mister. Coca. Sau cealalta parte a inceputului. America de Sud: Peru, Bolivia, Ecuador. Fascinatia unei lumi unde civilizatia nu se simte bine. Citeva trasee urcate in premiera pe muntii lumii i-au asezat numele in rindul alpinistilor. Putini stiu, insa, ca David este inainte de alpinist, un pasionat calator vesnic descoperitor de trasee inedite. Ultima expeditie la care a participat: America de Sud. A fost acolo impreuna cu Amedeo Rucareanu, Serban Georgescu si Gigi Parnescu. Ce urmeaza ? Himalaya. "Privit din avion, locul are forma de kaiman. Un fel de crocodil. In jurul lacului s-a format leaganul civilizatiei imperiului inkas" povesteste David Neacsu despre Titicaca, lacul situat la cea mai mare altitudine din lume : 3800 m.
"In jurul lacului s-a format una dintre cele mai controversate civilizatii". De ce controversata ? intreaba reporterul. Vine raspunsul: "Pentru ca a lasat in urma multe semne pe care nu le intelegem. Multe. Inkasii n-au cunoscut roata dar au construit barci cu care s-a traversat Atlanticul, in Africa. Oamenii care traiesc in jurul lacului sint extrem de saraci. Am vazut saracia la ea acasa". David continua: "Am plecat din zona Altiplana, de la 4000 m, am traversat cu feribotul si, de acolo, am ajuns in partea peruana, in insulele Uros. Am stat doua zile in Amantani. Erau acolo doua temple, Paco Mama si Paco Tata, doua sanctuare inchinate mamei pamint si tatalui pamint. Odata pe an vin aici samani (vraci); dintre ei se aleg samanii albi si samanii negri, adica pozitivi si negativi. E atita mister acolo incit nu poti sa-l percepi. Pe insula am intilnit pe tanti Monica, veche de cind lumea. Nici nu sti citi ani are. 100, 200 ? Copiii se uitau cu jind la noi cind mincam orez, cartofi si oua ochiuri. Asta era cina lor de Revelion. Ni s-a facut mila de ei. Le-am dat mincarea. Amintirile lor vor fi legate de gestul nostru si nu de jucarii. Am fost la discoteca, un amestec de bal, hora si saracie. Trei baieti cu naiuri, tobe si repetabila saracie. Habar n-aveam cum arata asta la ea acasa. Locuiesc in cocioabe de pamint, terenul este un amestec de praf si bolovani, bastinasii sint desculti. Dorm si umla imbracati la fel. Apa ? Atit cit sa reziste. Dar ei simt ca au sufletul spalat. Sint curati sufleteste." "In ce categorie sa-i incadram ?" suna intrebarea reporterului.
"Este important sa nu-i privesti ca pe ultimii oameni, ca nu sint".
Performantele lui David Neacsu: Virful Kilimanjaro 5896 m - Africa, 1994 Mont Kenya 5199 m - Africa, 1994 Aconcagua 7000 m - America de Sud, 1996 Mc Kinley 6193 m - America de Nord - Alaska, 1997 Illimani 6478 m - America de Sud, 2000 Virful Cotopaxi 6000 m - Ecuador, 2000
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona