La drum prin Muntii Macin
Articol
In ziua de azi lucrurile deosebite sint pe cit de rare, pe atit de greu de gasit. Uneori insa ele se afla chiar in fata noastra, trebuie doar sa ridicam fruntea si sa deschidem ochii.

Daca am iesi pe strada si am intreba la intimplare pe cineva care sint muntii de la noi din tara, cu siguranta nu ar mentiona nimic despre culmile hercinice din Dobrogea. Toti am crescut cu ideea ca muntii sint cei inalti, doar arcul carpatic din centrul Romaniei fiind demn de o asemenea denumire. Pe de alta parte, daca l–am intreba pe acelasi interlocutor despre muntii Dobrogei, aproape sigur raspunsul ar fi unul foarte evaziv. Pe de–o parte, inclin sa cred ca acesta este un lucru bun. Putini compatrioti stiu despre frumusetile din stepa si doar citiva merg sa le viziteze. Astfel, gunoaiele, masinile si casetofoanele ajung foarte rar sa deranjeze linistea acelor locuri. Daca acum citiva ani credeam ca unica solutie pentru a pastra un loc fara urme de "civilizatie" este sa se interzica accesul semenilor in zona respectiva, astazi stiu ca oamenii trebuie sa invete sa isi exploateze mediul inconjurator, fara a–l degrada. Desi inca suna utopic pentru Romania, in alte tari acest lucru se intimpla deja. Asadar, Muntii Macinului, respectiv, Parcul National Muntii Macinului, reprezinta un areal care in viitor ar putea fi exploatat in acest sens. Ii poate ajuta pe vizitatori sa constientizeze ca peisajele rare, ca si habitatele a zeci de specii trebuie protejate, pentru a se putea bucura de ele si generatiile urmatoare si, totodata, pentru a putea asigura spatiul necesar vietii faunei si florei salbatice.

Muntii sint mult mai bine cunoscuti geologilor, ornitologilor si botanistilor decit turistilor. Din comunitatea iubitorilor de drumetii, cu exceptia unor mici grupuri din Galati, Braila si Tulcea, care merg acolo pentru trasee de escalada, mai nimeni nu strabate potecile acestor locuri. Chiar daca in zilele de sarbatoare, fie ca este Pastele sau Floriile, locurile sint pline de masini, de oameni ce lasa in urma prea multe gunoaie, Parcul National Muntii Macin este un loc unde nu prea des te intilnesti cu cineva plecat, la fel ca tine, in excursie. Asadar, m–am gindit sa prezint acesti munti in speranta ca va veti da seama de importanta lor si ca, daca veti avea norocul sa ii vizitati, trecerea dumneavoastra pe acolo va fi facuta fara a lasa urme.

Asezare si date geografice

Muntii Macinului sint situati in nord–vestul Dobrogei si al judetului Tulcea. Ei reprezinta o parte a horstului dobrogean, cel mai vechi si mai complex tinut muntos al tarii. Parcul national ocupa zona centrala si cea mai reprezentativa a acestui lant muntos, fiind constituit din Culmea Pricopanului, Culmea Greci si Culmea Luncavitei. Punctul cel mai inalt se gaseste in Culmea Greci: virful Greci sau Tutuiatu, cu cei 467 de metri peste nivelul marii. Desi nu au o altitudine spectaculoasa, peisajul, diferenta mare de nivel intre culmi si Lunca Dunarii il fac pe vizitator sa uite ca nu are in fata inaltimi de mii de metri. Tin minte ca prima data cind am ajuns pe platoul Bucegilor, obisnuit fiind cu peisajul din Macin, am crezut ca golul alpin este totuna cu stepa, peisajul fiind aproape identic pentru ochii unui amator. Virfuri ca Sulucu Mare, Piatra Riioasa, Vraju, Serparu, din Culmea Pricopanului, sau Calcatele, Tutuiatu, Ioanesu, din culmea Greci, te duc usor cu gindul la peisajul alpin.

Ape

Dupa cum am invatat la geografie, 95 la suta din apele tarii sint colectate de Dunare. Restul sint citeva riulete dobrogene, care se varsa direct in Marea Neagra. In aceasta descriere se incadreaza si apele din Macin. Unele se varsa in Dunare (Jijila, Cerna), iar altele in mare (Taita). Toate insa au aspectul unor cursuri firave de apa care serpuiesc de mii de ani prin granitul dobrogean. Uimitor la apele de aici este faptul ca, la fel ca in desert, multe dintre ele se pierd in pamint dupa ce parasesc stincile. Sint multe vai, adevarate chei, cu pereti verticali, cu cascade involburate si vegetatie luxurianta, care se termina brusc odata cu aparitia stepei. Culmea Pricopanului este in mare parte acoperita de stepa. Cu alte cuvinte, totul pare uscat si fara viata. Acolo unde apa a izbutit sa strabata fisurile din granitul alb si sa iasa la suprafata, totul este verde, asemeni unei oaze africane. Sint locuri unde animalele se aduna mai ales in lunile de vara, unde iarba este verde tot timpul anului. Locurile cu apa potabila sint partial amenajate pentru turisti, dar e bine de stiut totusi ca uneori, in verile secetoase, ea poate seca. In imediata apropiere, intre culmile muntoase si soseaua Macin Tulcea se afla doua lacuri, care in anii secetosi pot seca si ele: Slatina si Lacul Sarat.

Flora si fauna

Numarul speciilor de plante variaza in aceasta regiune intre 1779 si 1911, functie de referinte. Ele reprezinta peste 19 la suta din flora europeana, si sint comparabile cu flora bogata a insulelor Creta si Corsica, fiind tot atitea argumente importante pentru infiintarea acestui parc. Dintre cele 41 de specii de mamifere inregistrate aici, 11 sint protejate prin conventii internationale. Exista peste 979 de specii de lepidoptere inregistrate, iar cercetarile entomologice recente realizate in Muntii Macinului au scos la iveala inca 14 specii noi pentru Romania si trei specii noi pentru stiinta. Exista sapte specii, strict protejate, de amfibieni, iar toate cele 11 specii de reptile inregistrate in zona Muntilor Macinului sint, de asemenea, protejate prin Conventia Berna. Aceste comunitati si specii nu se gasesc in cadrul altor parcuri sau arii protejate din Europa sau imprejurimi. Lista faunei Muntilor Macin include in jur de 2000 de specii de nevertebrate (aproximativ 1000 de specii de fluturi au fost reconfirmate in anul 2000, ca fiind prezente), sapte specii de amfibieni, 11 specii de reptile si 40 de specii de mamifere. Pentru pasarile rapitoare din Romania, Muntii Macin reprezinta cea mai importanta zona de cuibarit, fiind, de asemenea, un important loc de pasaj pentru cele migratoare. O parte dintre insectele gasite in Muntii Macin sint noi pentru stiinta.

Valoarea internationala a biodiversitatii ecosistemelor din Muntii Macinului este incontestabila. Iata, asadar, ca undeva, linga Dunare, avem o bogatie inestimabila, ce merita cunoscuta si protejata de noi toti. Din pacate, multi asa–zisi iubitori de natura merg in aceste locuri cu scopul de a–si adauga la colectiile proprii noi exemplare rare de reptile sau fluturi. Altii, multi, merg la catarat si deranjeaza fara sa constientizeze cuiburi de pasari rapitoare protejate, aflate in pragul disparitiei.

Pe linga importanta biodiversitatii,

sint si alte puncte de atractie care merita mentionate:l Cariera de caolin din vestul parcului, astazi parasita, este un loc ce nu trebuie ratat.

l Pietrele miresei de linga Greci. Aici a fost omorita o mireasa din sat de catre tatari, si de atunci numele locului aminteste acea intimplare.

l La crucele. In al Doilea Razboi Mondial, un avion s–a prabusit in peretele muntelui, si localnicii le–au pus cruci celor decedati. De atunci, numele s–a numit La cruci, astazi, La Crucele.

l Greci este cel mai mare sat din zona, o comunitate de pietrari ce au prelucrat granitul. Aici inca se mai pot vedea care din lemn, trase de boi. "Doar boii sint suficient de puternici pentru a intra pe drumurile abrupte din munte", mi–a spus un localnic.

l In Pricopan, perioadele lungi in care apa si vintul au erodat granitul au scos la iveala forme comparabile cu cele din Bucegi.

Trebuie sa mentionez ca marcajele de pe traseele de aici sint fie deteriorate, fie facute gresit, asa ca nu va sfatuiesc sa le urmati. O harta buna, alaturi de un ghid, este cea mai recomandata maniera de a vizita aceasta bucatica de Romania.

Info:

l Cai de acces orasul Macin si comunele Greci, Mircea Voda si Cerna dinspre sud–vest, iar dinspre nord, prin localitatea Luncavita.

l Pensiuni nu exista in zona, deoarece turismul nu este foarte dezvoltat. Sint amenajate locuri de campare de catre administratia parcului. Aprinderea focului in zonele neamenajate este strict interzisa.Text & foto: Andrei Parciog
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona