"O masa intr–o farfurie"
ArticolLa Rucar, a avut loc prima editie a festivalului culinar "O masa intr–o farfurie", o buna oportunitate de a vizita partea de nord a judetului Arges. Proprietarii pensiunilor din zona au venit pregatiti sa arate tot ce stiu intr–ale bucatariei. Au convins arbitrii si au obtinut medalii, iar pe vizitatori i–au cucerit! Toti cei prezenti la eveniment au marturisit ca vor sa mai revina in zona.Pe mese, in farfurii, maestrii culinari au prezentat numeroase produse de post, al caror gust era la fel de bun si asemanator celor facute cu carne. Pe linga acestea, au mai expus faimoasele brinzeturi de Rucar, preparate din carne specifice zonei, dulciuri pe cit de aratoase, pe atit de gustoase, iar la capitolul bauturi... tuica fiarta adusa in vas de lut si cu dop de cocean de porumb si vestitele vinuri argesene. Bunatatile traditionale rucarene au fost mai intii analizate vizual, apoi degustate, iar la final premiate. Soriciul porcului taiat in zori a fost servit proaspat cu o tuica fiarta, brinza cu ceapa de apa, iar cind si mielul a fost dat jos de pe protap, s–a trecut la masa. Asa se petrece la Rucar, fiecare vacanta inseamna o mica sarbatoare, atit pentru localnicii care au unitati de cazare, cit si pentru turisti.

Totul a fost organizat pe o culme inalta a drumului national 73 E 574 Cimpulung Muscel Dragoslavele Rucar Risnov Brasov.

O zona superba, cu peisaje incintatoare, care te obliga sa opresti masina din kilometru in kilometru pentru a imortaliza in fotografii ceea ce vezi.

Rucar este o comuna de pe valea Dimbovitei, situata in partea de nord–est a judetului Arges, la vechea granita cu Ardealul, actuala limita a judetului Brasov. Localitatea s–a dezvoltat la confluenta dintre Riusor si Dimbovita. Rucarul are acum 6.000 de locuitori, iar istoria sa este adinc infipta in timp.

Aici mai functioneaza singura viltoare din Muntenia Si pentru ca a venit vorba despre ape, reteaua hidrografica a comunei Rucar este variata. Toate riurile sint tributare Dimbovitei sau Riusorului, acesta din urma, la rindu–i, se varsa si el, la Rucar, in Dimbovita. Riusor izvoraste de sub virful Papusa, are o lungime de 16 km si in cursul sau strabate depresiunea Riusor situata intre vaile Strimbului si Oarzanii, iar riurile ce le strabat sint afluenti de dreapta ai Riusorului.

In imediata apropiere se afla, la mai putin de 15 minute de mers pe jos, rezervatia Piatra Craiului.

In imprejurimi se afla Muntii Iezer–Papusa, Muntii Fagaras, Muntii Piatra Craiului, Muntii Leaota si Culoarul Bran–Rucar–Dragoslavele. Intre culmile vestice ale Muntilor Iezer–Papusa si Culoarul Bran–Rucar–Dragoslavele s–a dezvoltat o depresiune eroziva, care este strabatuta de Riusor. Cazarea in zona se face la citeva unitati de 4 stele, dar si la pensiuni mai mici. Preturile variaza intre 60 si 150 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus.

Rucarul nu trebuie vizitat de somnorosi! Eu m–am trezit in fiecare dimineata pe la

66.30, sa vad rasaritul soarelui si cum incepe lumina sa se reverse peste crestele albe ale muntilor incarcati de omat, iar apoi adormeam spre miezul noptii, dupa ce stateam ore in sir sa admir puzderia de stele de pe cer, care par atit de aproape incit crezi ca pot fi prinse cu mina.

Reuniunea s–a incheiat, la fel si mica vacanta. Pe drumul catre Bucuresti, nu am rezistat tentatiei si am mai oprit de citeva ori pentru a fotografia. Ma bucur sa va pot arata citeva imagini, dar, va avertizez, nicio camera foto nu poate surprinde frumusetea zonei in toata splendoarea ei Ar mai trebui pe linga imagine sa inregistreze sunetele naturii, sa pastreze gustul bunatatilor servite si, ceea ce numai noi, calatorii, putem, sa–si "umple plaminii" cu aerul curat!

Text & foto: Mugur Mihaita
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona