Oradea, un oras la rascruce de drumuri
Articol
Oradea. Este greu sa vorbesti despre orasul in care locuiesti. Uneori il strabati atit de grabit/a, alergind sa rezolvi treburile zilnice, incit nici nu il mai observi. Dar se intimpla uneori, intr–o dupa–amiaza tirzie, in timp ce mergi fara graba spre casa dupa ce ai zabovit cu o prietena la o cana de ceai, sa iti dai seama, pentru a nu stiu cita oara, ca orasul tau este fermecator. S–ar putea chiar sa iti doresti sa hoinaresti iar pe strazile lui, cunoscute sau necunoscute inca, fara nicio tinta, doar pentru a–l mai descoperi o data.Oradea un oras transilvan

Oradea sau orasul de pe malul Crisului Repede se afla in nord–vestul tarii, aproape de granita cu Ungaria. Probabil tocmai acest fapt, de a se afla mereu la o rascurce de drumuri, i–a dat un caracter deschis, tolerant. Recensamintul din 2002 arata ca din cei aproximativ 206.000 de locuitori ai Oradiei circa 70% sint romani, 28% maghiari si 2% alte nationalitati. In trecut au trait aici si numerosi evrei, sa amintim ca in 1920 ei reprezentau 26% din totalul populatiei, numarul acestora reducindu–se azi la circa 0,3%. Despre prezenta lor aici amintesc mai mult cele trei sinagogi, care au ramas pina azi. Diversitatea etnica, dar si religioasa, este o caracteristica a Oradei, pe care o regasim, de altfel, si la celelalte orase ale Transilvaniei, precum Cluj, Arad, Sibiu, Brasov.

Cetatea Oradea

Farmecul acestui oras il simti de indata ce incepi sa il strabati incercind sa ii gasesti punctele forte. Vei ajunge cu siguranta la Cetate, simbol al orasului, care se regaseste si in emblema acestuia. Povestea Cetatii incepe in secolul al XI–lea, cind regele Ladislau I (1077–1095) inalta aici o minastire, inchinata Fecioarei Maria. Pentru prima oara Cetatea este mentionata in 1241, anul in care ea este cucerita de tatari. Calugarul Ruggero di Puglia, cunoscut sub numele de Rogerius, relateaza in poemul sau "Carmen miserabile" acest eveniment. In zilele noastre, unul dintre cele mai mari cartiere ale orasului se numeste Rogerius, dupa numele calugarului, devenit episcop in 1249. Pe ruinele acestei cetati se ridica in secolul al XIV–lea o fortificatie care va lua o forma pentagonala. Un obstacol in calea cuceririi cetatii erau santurile care o inconjurau, umplute cu apa termala din piriul Peta. O imagine despre istoria Cetatii ne–o dau evenimentele in care ea a fost implicata, personalitatile care i–ai calcat pragul, importanta pe care ea a avut–o nu numai la nivel local, ci si european (daca ne gindim de exemplu ca in 1401 catedrala din Cetate devine loc de pelerinaj european dupa ce Papa Bonifaciu al IX–lea o ridica la rangul bisericilor San Marco din Venetia si Santa Maria Portiuncula din Assisi). Dar bogata istorie a Cetatii Oradea ar cere cu siguranta un articol separat. Daca ajungeti la Cetate, recomand si o plimbare prin Parcul Dendrologic, situat in santul Cetatii. Parcul, inaugurat de curind, este un loc minunat de plimbare si recreere. Au fost plantate aici diverse specii de plante, ierburi, arbusti si arbori, care pot fi cunoscute prin intermediul placutelor informative. Se gasesc, de asemenea, panouri informative despre Cetate.

Un mijloc rapid de a ajunge la Cetate este... internetul: accesarea site–ului Cetatii (http://www.cetateaoradea.ro) va da posibilitatea sa faceti un tur virtual al ei si sa va familiarizati cu fiecare coltisor.

Complexul baroc

Un alt obiectiv important, situat la doar citeva minute de Gara Centrala, este Complexul baroc, care cuprinde Palatul baroc, Bazilica romano–catolica si Sirul Canonicilor. Cele trei edificii au fost construite in a doua jumatate a secolului al XVIII–lea si formeaza impreuna cel mai mare complex baroc din Romania. Palatul baroc sau Palatul Episcopiei romano–catolice este foarte asemanator cu Palatul Belvedere din Viena, a fost construit in forma literei "U" si are 365 de ferestre, tot atitea cite zile are anul. In 1963, Episcopia romano–catolica a cedat statului dreptul de folosinta asupra proprietatii, iar din anul 1971 Palatul a gazduit Muzeul Tarii Crisurilor. In urma unui indelungat proces (1996–2004), Palatul a revenit fostului proprietar. Muzeul, cu cele patru sectii ale sale (istorie, etnografie, stiintele naturii si arta), se pregateste acum de mutarea in noul sediu, pe str. Armatei Romane nr. 1 A, acesta fiind motivul pentru care este acum inchis. Chiar linga Palat se afla bazilica romano–catolica "Sfinta Maria Mare", una dintre cele mai frumoase din Europa. Aici sint adapostite moastele Sfintului Ladislau (este vorba regele Ladislau, intemeietorul Cetatii Oradea, sanctificat in anul 1192 de catre Papa Celestinus al III–lea). Sirul Canonicilor este format din zece cladiri construite una linga alta pe parcursul a mai bine de o suta de ani (1750–1875), cladiri care sint unite intre ele prin arcade, rezultind astfel un coridor lung de 250 m.

Muzee care va asteapta

In Oradea sint patru muzee care isi asteapta vizitatorii: Muzeul Memorial Iosif Vulcan, Muzeul Memorial Ady Endre, Muzeul Memorial Aurel Lazar si Muzeul Militar National Filiala Oradea.

Iosif Vulcan (1841–1907), cunoscut scriitor, publicicist si om de cultura roman din a doua jumatate a secolului al XIX–lea, a ramas in istorie mai ales ca intemeietor al revistei "Familia", pe care a si condus–o timp de peste 40 de ani. Incepind cu 1880, revista a aparut la Oradea. In "Familia", una dintre cele mai citite publicatii romanesti ale acelui timp, va debuta, in 1866, Mihai Eminescu (avea pe atunci doar 16 ani!) cu poezia "De–as avea". Muzeul Iosif Vulcan a fost inaugurat in 1965, cu prilejul aniversarii unui secol de la aparitia revistei. Cladirea muzeului a gazduit in perioada 1896–1906 locuinta lui Iosif Vulcan si redactia revistei "Familia". Pentru cei care nu pot ajunge prea curind la Oradea, le va fi poate utila vizitarea site–ul dedicat lui Iosif Vulcan (http://www.iosifvulcan.ro) sau cel al revistei "Familia", publicatie care apare si azi la Oradea (http://www.revistafamilia.ro).

Ady Endre (1877–1919), unul dintre cei mai mari poeti ai literaturii maghiare, a petrecut la Oradea citiva ani. Ca aceasta a fost o perioada bogata, atit pe plan profesional, cit si personal, se poate vedea vizitind muzeul dedicat lui. Expozitia prezinta perioada oradeana a vietii si activitatii lui Ady Endre, cunoscut si ca publicist, dar si ca fiind unul dintre cei mai importanti militanti pentru prietenia romano–maghiara.

Muzeul dedicat lui Aurel Lazar (1872–1930) a fost inaugurat la 1 decembrie 2008, cu ocazia implinirii a 90 de ani de la Marea Unire. Muzeul prezinta viata si activitatea marelui om politic si este gazduit chiar in casa unde a locuit acesta si unde, la 12 octombrie 1918, se semna Declaratia de independenta a romanilor transilvaneni. In luna aprilie a fost deschisa in cadrul muzeului o ampla expozitie cu titlul "Primavara reintregirii". Expozitia s–a numarat printre manifestarile organizate pentru a marca 90 de ani de la eliberarea orasului Oradea de catre armata romana. Muzeul dispune si de o sala de proiectii, unde pot fi vizionate filme documentare referitoare la evenimentele din preajma Marii Uniri.

Cei pasionati de istoria militara sau de istorie in general merita sa viziteze Muzeul Militar, unde vor gasi o multime de lucruri interesante: documente militare, harti, decoratii, brevete, uniforme, piese de echipament militar etc.

O arhitectura bogata

O plimbare prin centrul istoric al Oradei ofera, cred, o priveliste frumoasa trecatorului. Stiluri arhitectonice diferite se imbina dind in final un intreg armonios. Cele mai multe cladiri istorice sint concentrate in zona centrului: Calea RepubliciiPiata FerdinandPiata UniriiPiata 1 Decembrie, cu strazile lor adiacente. Stilul clasicist este reprezentat, de exemplu, prin Biserica reformata Orasul Nou (str. Primariei) sau Biserica romano–catolica Sf. Maria (str. General Traian Mosoiu). Stilul baroc, in afara de complexul baroc deja amintit, il putem intilni la Biserica romano–catolica a ordinului Premonstratens (str. Roman Ciorogariu), la Catedrala greco–catolica Sf. Nicolae (str. Iuliu Maniu) sau la Catedrala ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" (cunoscuta ca Biserica cu Luna, aflata in Piata Unirii). Tot in stil baroc este construita si Biserica romano–catolica Sf. Ladislau (Piata Unirii), una dintre cele mai vechi lacasuri de cult ale orasului (ridicata intre anii 1723 si 1733). Stilul neo–gotic il intilnim in cazul Bisericii romano–catolice Sf. Ana (Calea Republicii) si al Bisericii evanghelice–luterane (str. Tudor Vladimirescu). Stilul eclectic este reprezentat, de exemplu, de cladirea Primariei Oradea si cea a Episcopiei greco–catolice, ambele aflate in Piata Unirii, sau cea a Teatrului de Stat (Piata Ferdinand). Cea mai reprezentativa cladire in stil seccesion este Palatul Vulturul Negru (Piata Unirii), acelasi stil il regasim la multe alte cladiri, cum ar fi Palatul Moskovits si Casa Deutsch (str. V. Alecsandri) sau Palatul Apollo (la intersectia strazii M. Eminescu cu Calea Republicii). Stilul neoromanesc il regasim la cladirea ce adaposteste Liceul greco–catolic, aflata pe str. Iuliu Maniu. In afara lacaselor de cult apartinind diferitelor biserici crestine, in Oradea se gasesc si trei sinagogi, doua dintre acestea fiind Sinagoga Neologa (str. Independentei, pe malul sting al Crisului Repede), in stil eclectic, astazi nefolosita, dar aflata intr–o stare destul de buna, si Sinagoga Ortodoxa (str. Mihai Viteazul), cu o decoratie bogata, cu elemente apartinind artei maure, recent restaurata.

Din multimea edificiilor care impinzesc orasul voi alege trei, socotite printre cele mai reprezentative, pentru a le scoate in evidenta. Primaria Oradea, o cladire monumentala, si–a pastrat destinatia de la inaugurarea sa (1904) si pina azi. Este una dintre cele mai frumoase cladiri cu functie de primarie din tara. Un element pitoresc al constructiei este Turnul cu ceas, de unde rasuna zilnic, la ora fixa, Cintecul lui Avram Iancu. O alta cladire–simbol a orasului este Palatul Vulturul Negru, formata dintr–un complex de constructii unite printr–un pasaj de sticla ce ia forma literei "Y". A fost construita in 1907–1908 si inspirata, se pare, de Galeria Vittorio Emanuele din Milano. In prezent palatul adaposteste un hotel, sala de spectacole, cafenele, magazine. Alt edificiu emblematic este Biserica cu Luna. Piatra de temelie a bisericii a fost asezata in 1784 (anul rascoalei lui Horea, Closca si Crisan). Biserica cu Luna a fost de–a lungul timpului un centru activ al vietii si culturii romanesti din aceasta parte de tara, nu intimplator aici se afla un portret al lui Horea, considerat de multi istorici ca fiind singura reproducere autentica a chipului eroului roman. Portretul original a fost mutat la Muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea, iar in locul lui se afla azi o copie. Alt element care atrage atentia este mecanismul aflat in turnul bisericii: o sfera, vopsita in negru si auriu, care se roteste indicind permanent fazele lunii. Este un mecanism unic in Europa, care din 1793, anul in care a fost instalat in turn, si pina astazi, functioneaza fara greseala.

Ziua orasului moment de aducere aminte

O data de referinta in istoria Oradei este 12 octombrie 1918, zi in care aici, a fost adoptata Declaratia de autodeterminare nationala, act prin care era proclamata independenta natiunii romane din Transilvania fata de Imperiul Austro–Ungar. Dupa 1990, aceasta data a devenit Ziua orasului Oradea si cel mai important moment in cadrul festivalului anual Toamna Oradeana. Acestei semnificatii i s–a adaugat cea a zilei de 12 octombrie 1944, cind Oradea a fost eliberata de sub ocupatia horthysta, sub care s–a aflat intre anii 1940 si 1944.

Festivaluri & sarbatori

Cea mai importanta sarbatoare locala este Festivalul Toamnei Oradene, cuprins ca durata intre sfirsit de septembrie si mijloc de octombrie. Cu acest prilej se organizeaza activitati si manifestari in cele mai variate domenii: teatru, muzica, educatie, cultura, arte, sport etc. Este o perioada a bucuriei, a iesirii din obisnuit, o perioada in care orasul, mai mult ca de obicei, freamata de viata. Sarbatoarea cuprinde si alte manifestari, precum Festivalul Vinului, Festivalul International de Folclor si Tirgul Palincarilor. Alta sarbatoare importanta, care se desfasoara anual in luna iulie si tine trei zile, este Tirgul Mesterilor Populari. La ea participa zeci de mesteri populari (din tara, dar nu numai) care prezinta publicului produse specifice mestesugului lor: ceramica, podoabe taranesti, cojoace, tesaturi, icoane, instrumente muzicale etc. Manifestarea cuprinde, de asemenea, spectacole de muzica si dansuri populare interpretate de diferite ansambluri folclorice. La sfirsitul lunii iunie inceputul lui iulie au loc Serbarile Cetatii Oradea, care se intind pe durata a trei zile. Serbarile cuprind concerte (de muzica renascentista, folk, populara, rock, blues), spectacole de dansuri populare, vernisaje, conferinte, concursuri sportive etc. Sint de remarcat, de asemenea, Zilele Muzeului, sarbatorite anual in luna mai. Manifestarea cuprinde expozitii cu participare nationala si internationala, lansari de carte, concerte de muzica simfonica, simpozioane etc.

Cultura

Iubitorii de dramaturgie se pot bucura la Oradea de un spectacol interesant in interpretarea actorilor de la Teatrul de Stat. Sa amintim ca Teatrul de Stat Oradea are doua sectii: una de limba romana (trupa "Iosif Vulcan") si una de limba maghiara (trupa "Szigligeti Ede"). Pentru cei mici exista un teatru de copii, "Arcadia", care are de asemenea doua sectii (romana si maghiara). Nici melomanii nu sint lasati deoparte: concertele Filarmonicii de Stat Oradea vin in intimpinarea acestora.

Religie

Pentru cei care vin la Oradea, obositi fiind de zarva lumii si cautind un loc de reculegere, amintesc doua minastiri. Minastirea ortodoxa Buna Vestire este mai mica, gazduind doar sapte maici. Biserica minastirii a fost ridicata in 1936 din initiativa Armatei Romane si a fost tirnosita (sfintita) in 2007. Veti gasi aici o buna si calduroasa primire. Minastirea ortodoxa Sfinta Cruce gazduieste 80 de maici, aici putindu–se gasi si posibilitati de cazare. In cadrul acestui complex monahal poate fi admirata si o veche bisericuta de lemn (datind de la inceputul secolului al XVIII–lea), azi devenita monument istoric. In cadrul minastirii functioneaza doua ateliere, unul de croitorie si pictura unde se lucreaza vesminte preotesti si un altul in care se creeaza icoane bizantine.

Cumparaturi & divertisment

La aceasta categorie se remarca de departe Hypermarket Carrefour–Lotus, centru comercial si de divertisment unde aveti acces la zeci de magazine, dar si la diverse servicii si posibilitati de petrecere a timpului liber (restaurante, cofetarii, cafenele, cinema, cazinou, centru de infrumusetare etc.). Centrul se afla in cartierul Nufarul si dispune de parcare proprie. De amintit si Magazinul Universal "Crisul" si Calea Republicii (mai ales zona pietonala), cu o multime de magazine (dar si restaurante, terase, baruri) situate la parterul cladirilor. Pentru copii (dar si pentru adolescenti) exista un loc special amenajat unde acestia sa isi petreaca timpul liber, este vorba de "Oraselul copiilor" (cartier Rogerius, str. Corneliu Coposu). Centrul cuprinde pavilion de joaca, amfiteatru, teren de baschet, skate parc, diverse jocuri, aparate si echipamente moderne destinate copiilor incepind cu virsta de 1 an.

De vizitat in imprejurimi:

o Dealul Ciuperca (sau Dealul Oradei) este unul dintre locurile preferate de plimbare ale oradenilor. Cei care ajung sus pe deal au parte de o frumoasa panorama asupra orasului, putind beneficia si de serviciile unui restaurant, aflat aici. Fiind o zona linistita, este preferabila parcurgerea drumului pe jos (dureaza circa 40 de minute, avind ca punct de plecare Magazinul "Crisul").

o Complexul termal Baile Felix si Baile

1 Mai sint renumite pentru apele termale cu proprietati curative (aici exista hoteluri, baze de tratament, spital de recuperare, pensiuni, restaurante). Complexul este si un foarte bun loc de recreere, nu doar de tratament. Strandurile ce se gasesc aici (deschise si pe timp de iarna), climatul placut asigurat de padurea de foioase din apropierea complexului, rezervatia de nuferi termali sint motive suficiente pentru o vizita de o zi. Statiunea se afla la 8 km distanta de Oradea, iar legatura e asigurata de autobuze (plecari regulate din capatul liniei de tramvai din cartierul Nufarul).

o Hanul Pescarilor pensiune si restaurant cu specific unguresc este situat pe malul lacului Saldabagiu de Munte, la 3 km distanta de Oradea. Gasiti aici diferite posibilitati de petrecere a timpului liber: calarie, pescuit, teren de fotbal, piscina, locuri amenajate pentru picnic (mijloc de transport: autobuz 13).

Informatii utile:

Muzee

o Muzeul Memorial Iosif Vulcan, str. Iosif Vulcan nr. 36. Program cu publicul: luni: inchis; marti, joi si duminica: 10–15; miercuri, vineri si simbata: 16–18;

o Muzeul Memorial Ady Endre Parcul Traian nr. 1. Program cu publicul: luni: inchis; marti, joi si simbata: 10–15; miercuri, vineri si duminica: 10–14, 16–18;

o Muzeul Memorial Aurel Lazar, str. Aurel Lazar nr. 13. Program cu publicul: luni: inchis; marti, joi si simbata: 10–15, miercuri, vineri si duminica: 10–14, 16–18;

o Muzeul Militar National Filiala Oradea str. Armatei Romane nr. 24 A. Program cu publicul: luni–vineri: 10–16, simbata si duminica: inchis;

o Muzeul Tarii Crisurilor Bd. Dacia nr.

1–3. Momentan este inchis publicului din cauza pregatirilor pentru mutarea in noul sediu, pe str. Armatei Romane nr. 1 A.

Cultura

o Teatrul de Stat Oradea – Piata Regele Ferdinand nr. 4–6. Tel. (casa de bilete): 0259.476.568, 0259.436.592, 0359.436.380;

o Teatrul de Stat pentru Copii si Tineret "Arcadia" – Pasajul Vulturul Negru, str. Vasile Alecsandri nr. 8. Tel.: 0259.433.398, 0745.642.305 ;

o Filarmonica de Stat Oradea str. Moscovei nr. 3. Tel.: 0259.430.853, 0359.427.345;

Religie

o Minastirea ortodoxa Buna Vestire cartier Episcopia, str. Matei Corvin nr. 234A, tel. 0259.476.727;

o Minastirea ortodoxa Sfinta Cruce cartier Podgoria, str. Facliei nr. 24A, tel. 0259.471.671, email:manastire@msfc.ro, web: http://www.msfc.ro;

o Minastirea greco–catolica Maica Domnului cartier Rogerius, str. Corneliu Coposu nr. 2/A, tel. 0259.464.443, 0259.417.994.

Text & foto: Raluca Ierina
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona