"Nu putem face turism fara o infrastructura de calitate!"
Articol
Interviu cu dl. Nicolae Dragomir, primarul comunei OstrovNicolae Dragomir este un primar care se gindeste ca fara o infrastructura de calitate nu poate face mare lucru: "Avem destule de prezentat, problema e cum ajungem in locurile vizate, unde ne cazam, ce harti prezentam turistilor si cum ii facem sa se simta bine".Rep.: Domnule primar, sa incepem prin a prezenta citeva date despre comuna pe care o conduceti.

Nicolae Dragomir: Comuna Ostrov se afla situata in sud–vestul judetului Constanta, la o distanta de 130 km de municipiul Constanta si la15 km fata de municipiul Calarasi. Sintem foarte aproape de granita cu Bulgaria, mai exact de orasul Silistra, de care ne desparte o distanta de zece minute, circa 7–8 km. Comuna are o populatie de 5.600 de locuitori si dateaza din cele mai vechi timpuri. Din ultimele date pe care le avem reiese ca pe teritoriul comunei existau asezari satesti datind din perioada Hallstat–ului timpuriu, iar vatra a fost locuita permanent, descoperindu–se marturii (necropole, material numismatic, cuptoare de ars ceramica) din perioada romana. Am putea spune ca ostrovenii sint aici dintotdeauna.

Daca am ajuns la capitolul de istorie, prezentati–ne cele mai interesante obiective turistice pe care le putem vedea. Turistii cunosc doua dintre cele mai importante: Baile Romane si fosta cetate bizantina Vicina situata pe insula Pacuiul lui Soare.

Nu numai aceste doua obiective sint pe teritoriul comunei noastre, mai avem un al treilea foarte important, este vorba de un cavou dacic care, din pacate, nu se poate vizita pentru ca nu au fost intrunite conditiile conservarii si pastrarii sale. Linga comuna Ostrov se afla Minastirea Dervent si ruinele cetatii Dervent, vizavi de Pacuiul lui Soare. Printre curiozitatile de la Ostrov se numara o plantatie de kiwi (s–a reusit pe parcursul anilor aclimatizarea acestor fructe de catre societatea Ostrovit) si locul numit "7 izvoare", de unde tisnesc izvoare cu apa de cea mai buna calitate, captate si valorificate la Silistra. Insa cele mai importante sint, asa cum ati mentionat: cetatea de pe insula Pacuiul lui Soare, cetate bizantina aflata la confluenta Dunarii cu bratul Ostrov, si Baile Romane ale vechii cetati Durostorum.

Turistii au ce vizita, dar ce spatii de cazare le sint puse la dispozitie?

Din pacate, nu avem prea multe locuri unde pot opri, dar, de curind, un investitor a creat citeva locuri de cazare in comuna noastra, avem o minipensiune cu sapte–opt camere, unde turistii pot veni, lua masa si odihni fara niciun fel de problema. De asemenea, Minastirea Dervent ofera cazare turiştilor şi pelerinilor.

Ce perspective aveti din punct de vedere turistic? Cum doriti atragerea vizitatorilor?

La inceputul mandatului m–am axat in special pe dezvoltarea proiectelor de infrastructura, pentru ca nu putem face un turism fara o infrastructura de calitate. Pe linga drumurile pe care am incercat sa le amenajam in functie de posibilitatile noastre financiare, dezvoltam si proiectele legate de agroturism. Un fapt inedit este ca in zona Ostrov s–a creat o asa–zisa microdelta a Dunarii, unde turistii pot veni si practica un turism fluvial pe insulele si canalele existente se pot admira peisaje spectaculoase la bordul unui vapor care pleaca de la Calarasi ("Print Constantin"). Mai exista posibilitatea ca turistii sa practice pescuitul sportiv pe lacul Buceag, iar cei care iubesc aerul curat pot alege o plimbare in padurea de la Esechioi.

O precizare legata de SC Ostrovit. Am inteles ca acolo este ceva special.

Intr–adevar, spre fericirea noastra, avem pe teritoriul comunei o mare plantatie viticola, renumita prin strugurii de masa si de vin. Patronul societatii e un iubitor de frumos, asa incit in fiecare vara se organizeaza cite o tabara de pictura si sculptura unde sint prezenti multi artisti de mare valoare. Se pot vizita exponatele prezentate in sala de degustari, sau sculpturile aflate in gradina societatii.

La sfirsit, un mesaj adresat cititorilor revistei Vacante & Calatorii.

Ii asteptam cu mult drag la Ostrov si promitem sa nu ii dezamagim.A consemnat

Razvan VoineaFoto: Razvan Voinea
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona