Degustare la Ostrov
Articol




La sfatul primarului comunei, am dat o fuga si la Ostrovit SA, sa vedem cum se fabrica celebrul vin de Ostrov.

Aici, surpriza: in curtea societatii sint expuse o serie de sculpturi, iar dna Anca Mereuta, responsabila cu controlul calitatii vinurilor, gazda noastra, ne prezinta si o expozitie de tablouri realizata de participantii la tabara de creatie ce are loc aici in fiecare an. Locul unde cultura si degustarea vinului se amesteca nu poate fi decit unul creativ.



Podgoria Ostrov este situata pe malul drept al Dunarii, pe o terasa superioara marginita la sud de frontiera cu Bulgaria. Relieful consta in interfluvii deluroase, larg ondulate, separate de vai adinci si pante accentuate. Dunarea, ca si lacurile existente in imprejurimi, dezmiarda intinderile acoperite cu vita–de–vie, oferindu–le umiditatea, caldura si luminozitatea de care au nevoie.

Doamna Anca Mereuta a tinut sa precizeze: "Instalatia s–a modernizat printr–un program SAPARD care a inceput anul trecut. Speram ca pina la inceputul campaniei de recoltare sa se termine aceasta investitie. Modernizarea se reflecta mult in calitatea vinurilor, intreaga instalatie fiind din inox, tehnologie ultramoderna conforma cu normele impuse de UE". Intr–adevar, intregul arsenal care ne–a fost prezentat este de–a dreptul impresionant: doua buncare cu o capacitate de 50 de tone de struguri, trei prese pneumatice (una de 50 de tone si inca doua de 35 de tone), cisterne. Toate au ca singur scop producerea unui vin de cea mai buna calitate.

Cu ochii pe noi, Anca Mereuta ne explica intregul proces de fabricare: se pleaca de la separarea strugurilor de ciorchini, se zdrobesc boabele, trecindu–se apoi la presarea lor, dupa care au loc racirea musturilor, deburarea, insamintarea cu drojdii si fermentarea la temperatura controlata de 18–20C. Dupa tragerea vinului de pe drojdie se desfasoara diverse lucrari de conditionare, unde hotaritor este talentul tehnologului. Pentru obtinerea vinurilor albe se aplica aceeasi tehnologie, numai ca fermentarea se face la temperatura de 25–28C, timp de cinci–sapte zile, in autovinicatoare.

Exista un singur mod de a ne convinge de calitatea vinului produs, si degustam un Pinot Noir 2008, sec. An bun, ne spunem in gind.



Vinurile produse la Ostrovit, recolta 2008

Feteasca Alba

Vin sec, cuceritor prin culoarea galbena cu reflex verzui a vinului tinar, care se transforma in galben auriu prin maturare si invechire.

Riesling Italian

Vin sec, de culoare galbena cu nuante verzui, de o remarcabila consistenta si armonie, in care aromele florilor de cimp si cele de citrice se impletesc cu savoarea proaspata, rafinata, a gustului.

Pinot Gris

Vin alb sec, plin, viguros, cu caracter. Ca vin tinar, pare usor rustic, aceasta caracteristica ii confera vigoare, iar rusticitatea dispare cu virsta. Prin invechire indelungata atinge valori calitative nebanuite.

Sauvignon Blanc

Vin sec, de culoare glaben–verzui, semiparfumat, cu o aroma discreta, suava deosebit de apreciata. Este aroma florilor de vita–de–vie, delicata, proaspata, care confera multa personalitate vinului.

Muscat Ottonel

Vin alb sec, cu buchet rafinat, cu tenta vanilata, deschis, generos, catifelat, persistenta aromatica agreabila.

Merlot

Vin rosu sec, cu iz de fructe de padure, suplu, rotund, fructuos, elegant, discret, persistenta gustativa prelungita cu tenta de nuci prajite.

Cabernet Sauvignon

Vin rosu rubiniu inchis, exprima vigoare, virilitate, forta. Are o aroma discreta de coacaze negre in simbioza cu alune prajite, fin la miros, bine structurat, placut, gust usor afinat si vanilat.





Text & Foto: Razvan Voinea
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona