Literatura si turism – Povestile Romaniei profunde
Articol
La Casa de Cultura a orasului Busteni s–a desfasurat pe data de 8 iunie conferinta "Literatura si turism – Povestile Romaniei profunde", organizata de Muzeul National al Literaturii Romane, avind ca parteneri revista "Vacante si Calatorii" si Asociatia Nationala a Cluburilor de Turism pentru Tineret, fiind moderata de poetul Florin Iaru.Pe parcursul intilnirii s–au propus nenumarate proiecte, s–au expus o serie de idei, pe care le prezentam in cele ce urmeaza.

Radu Calin Cristea, directorul Muzeului National al Literaturii Romane, a precizat ca evenimentul face parte dintr–un proiect mai larg, cuprinzind o serie de intilniri in tara si editarea unei colectii de literatura de calatorie, un gen literar din pacate abandonat sau semiabandonat. Domnia sa a tinut sa precizeze ca nu se poate construi un brand de tara decit prin punerea cap la cap a caracteristicilor comunelor. Din acest punct de vedere, trebuie urmat modelul statelor occidentale, care stiu sa isi vinda legendele, inaugurind muzee si aducind in prim–plan povestile locurilor, dezvoltind astfel un turism cultural eficace.

Constantin Stere a deplins starea in care se afla patrimoniul cultural, dind exemplu casa lui I. L. Caragiale din Ploiesti, care a fost distrusa anul trecut. Referindu–se la rolul pe care muzeele ar trebui sa il joace in viata culturala a unui oras, domnia sa a subliniat importanta transformarii lor in Centre Culturale locale cu o activitate continua. Directorul Casei de Cultura din Cimpina, Florin Dochia, a venit cu doua propuneri concrete: infiintarea unei colectii dupa modelul Editurii Sport–Turism si redactarea unor ghiduri, cu sprijinul autoritatilor, ai caror autori sa fie scriitori consacrati.

George Vulturescu, directorul Directiei de Cultura a judetului Satu Mare, a propus ca oamenii de cultura din fiecare zona sa fie consultati la redactarea ghidurilor de turism, multe dintre datele care apar acum in materialele de prezentare fiind eronate. Totodata, domnia sa a lansat doua invitatii: una echipei "Vacante si Calatorii" si una Muzeului Literaturii pentru a continua proiectul si la Satu Mare.

Initiativele expuse de Constantin Spurcaciu, directorul Casei de Cultura Busteni, se leaga de amplasarea unor placi de marmura pentru a marca locul in care s–a desfasurat un eveniment, precum si de realizarea unei tabere de creatie unde scriitorii sa dea o forma artistica poveştilor culese din diverse zone. Doua probleme practice cu care se confrunta complexele muzeale in general, aparent simple şi uşor de realizat, au fost subliniate de catre Nina Nicolae, cercetator la Muzeul I. L. Caragiale: pentru descoperirea si vizitarea unor locuri este nevoie de lucruri practice, precum indicatoarele si locurile de parcare, fara de care spatiile respective, indiferent de atractivitatea lor, nu pot fi reperate, raminind inaccesibile.

In pauza, participantii au vizitat Castelul Cantacuzino din Busteni, un loc aparte, cu numeroase povesti pe care le–a prezentat gazda evenimentului, Constantin Spurcaciu.

In cea de–a doua parte a evenimentului, moderatorul Florin Iaru a continuat sa lanseze citeva directii prin care se pot promova localitatile, intre acestea numarindu–se editarea unor CD–uri care sa fie distribuite centrelor de turism din strainatate si contractarea scriitorilor pentru a realiza materiale din zona.

Consultarea etnologilor la redactarea monografiilor localitatilor este o cerinta obligatorie, a precizat Corina Mihaescu de la Muzeul Satului, oferind detalii din experienta pe care dinsa o are in privinta scrierii unor astfel de lucrari. Nu trebuie ignorat nici rolul pe care biblioteca il are in dezvoltarea vietii culturale, a fost mesajul pe care Carmen Vadan, directoarea Bibliotecii Judetene Dimbovita, l–a transmis participantilor, mentionind oportunitatile de promovare: organizarea unor concursuri precum "Cetatea Mea" sau "Fotoreporter pentru o zi", dar şi revigorarea Centrului de Informare Comunitara si a revistei bibliotecii.

Trei solutii concrete a adus si profesorul Cornel Silviu Bota din Predeal: promovarea prin timbre, ilustrind cele mai reprezentative obiective ale zonei), intocmirea unor bibliografii cuprinzind lista autorilor care au scris despre localitatea respectiva si schimbul permanent intre casele de cultura in privinta expozitiilor de fotografie.

Anca Hogea, directoarea Centrului European de Cultura Sinaia, a subliniat rolul pe care l–a jucat regina Elisabeta in animarea vietii culturale romanesti la Peles si eforturile pe care institutia pe care o conduce le face pentru organizarea de evenimente si derularea de proiecte, precum si dificultatile pe care le intimpina in accesarea de fonduri. A fost sustinuta de Ion Ghiorghe, directorul Casei de Cultura Plopeni, care a prezentat pe larg orasul domniei sale, atragind atentia asupra unui loc care are multe de oferit in viata culturala romaneasca, desi a fost cunoscut doar datorita obiectivelor industriale.

Concluzia principala a intilnirii de la Buşteni a fost realizarea unei retele de lucru care sa valorifice poveştile expuse, o platforma de comunicare prin intermediul internetului care sa ordone contributia fiecaruia şi crearea unui circuit comercial vizibil, cu o finalitate precisa. De asemenea, revista "Vacante şi Calatorii" işi propune sa aloce pagini in numerele viitoare pentru promovarea localitatilor şi sa organizeze evenimente pe baza conceptului de marketing al comunitatilor, care sa contribuie la dezvoltarea zonelor cu potential turistic.Text: Razvan Voinea

Foto: Marcella Dragan
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona