Florin Iaru: "Frumoasa tara, pacat ca nu e inca povestita"
Articol

Avem de a face cu un proiect benefic pentru Romania, dar si pentru cei care anima cultura romana si, daca ne gindim la cuvintele lui Caragiale, "patria e familia cea mare, familia e patria cea mica", pentru reprezentantii locali nimic nu poate fi mai folositor decit cunoasterea intima a culturilor locale. Proiectul se datoreaza Muzeului National al Literaturii Romane, pe al carui director il avem linga noi, si partenerilor – revista "Vacante si Calatorii" si Asociatia Nationala a Cluburilor de Turism pentru Tineret.

Acum 150–200 de ani a aparut o vorba pe care o mai folosim si astazi de fiecare data cind ne suparam pe Romania: "Frumoasa tara, pacat ca e locuita". Sentimentul de rusine il traiesc de fiecare data cind aud aceste vorbe, dar ma gindesc ca locurile in care traim si in care devenim istorie pot ajunge celebre daca cineva le va spune povestea.

Sa luam un caz simplu: Romania este celebra datorita unui irlandez care a scris povestea lui Dracula. O poveste care a facut mai multe parale pentru Transilvania decit o tona de materiale propagandistice. Intr–un cuvint, povestea e cea la care sintem sensibili. Daca privim intr–un fel un copac sub care a stat un poet, povestea ne sugereaza ca am putea participa la marea istorie. Toti sintem oameni de povesti, oameni care iubesc literatura si, in acelasi timp, de contactul ei cu spatiul fizic, pietrele, casele, cartile. Cred ca dupa 200 de ani ar trebui sa inlocuim zicala de mai sus cu "Frumoasa tara, pacat ca nu e inca povestita". Povestirea ei o sa va revina dumneavoastra.

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona