Busteniul vazut de Constantin Spurcaciu, directorul Casei de Cultura
ArticolParticularitatile statiunii Busteni:

– accesul spre traseele turistice se face foarte usor, fie cu pasul, fie cu telecabina de la Silva la cabana Babele;

– situindu–se chiar sub abruptul Bucegilor, ofera cea mai spectaculoasa priveliste montana din tara si printre cele mai frumoase din lume;

– dispune de pirtia de schi Kalinderu cu cea mai moderna instalatie de transport pe cablu din tara;

– ofera cele mai generoase spatii de campare din zona atit prin intindere, cit si prin pitoresc. Pe timpul verii, pe Valea Cerbului se constituie un adevarat orasel din corturi si rulote, unde unele familii stau cite doua trei luni de zile;

– inaintea tuturor masivelor muntoase din Romania, Bucegii ofera turistilor si alpinistilor cele mai multe si mai variate trasee de stinca, de la cele mai usoare pina la cele de extrema dificultate.

Din punct de vedere turistic, orasul Busteni are o pozitie dintre cele mai incintatoare, fiind asezat chiar la poalele muntilor Bucegi, cu virfuri dintre cele mai impresionante.

Incepind dinspre miazanoapte, privirea cuprinde mai intii creasta Bucsoiului, ce duce la Virful Omu, apoi urmeaza spre sud Morarul, cu acele ciudate stinci cunoscute sub numele de "Coltii Morarului", Piciorul Morarului se termina prin Muchia lunga tocmai la DN1 (tunel). Urmeaza semeata Costila si apoi Caraimanul, indesat si impunator, ce domina Busteniul, cladit in cea mai mare parte la poalele lui. Spre sud lantul Bucegilor se continua mai intii cu Jepii Mici, cu Claia Mare, urmeaza Jepii Mari, apoi Piatra Arsa si se termina cu Furnica si Cota 1.400. La est localitatea este strajuita de muntele Zamora (1.826 m), caracterizat printr–o panta lina. Din virful cel mai inalt, Omu (2.507m), aflat in nordul masivului, se desprind radiar culmile ce alcatuiesc Bucegii: culmea principala, culmile nordice si culmea Strunga.

Din Busteni pot fi organizate excursii si drumetii catre cabanele situate in diferite locuri din masivul Bucegi (cabanele Poiana Stinii, Piatra Arsa, Virful cu Dor, Miorita, Caraiman, Babele, Pestera, Padina, Bolboci, Zanoaga, Scropoasa, Gura Diham, Diham, Poiana Izvoare, Malaiesti, Omu.

Pentru a ajunge la aceste cabane exista o multime de trasee marcate care trec prin locuri deosebit de pitoresti.

In afara de resursele naturale care au fost prezentate mai sus, statiunea Busteni dispune si de o infrastructura turistica constind in:

– capacitate mare de cazare, incepind de la vile si pensiuni pina la hoteluri si complexe hoteliere: 23% din totalul locurilor de cazare din judetul Prahova si 31% din totalul locurilor de cazare din Valea Prahovei, aflindu–se pe locul doi, cu 2.900 locuri de cazare;

– pirtia de schi Kalinderu, telescaunul debraiabil cu 4 locuri, instalatia de zapada artificiala au determinat revenirea statiunii turistice Busteni in rindul statiunilor in care sporturile de iarna se practica la cel mai inalt nivel. In perspectiva, exista preocupari din partea Consiliului Local si a Primariei pentru continuarea modernizarii domeniului schiabil cu urmatoarele obiective: pirtia Kalinderu 2, pirtie olimpica de fond, Fun Park pentru copii.

Primele doua obiective fac parte din pregatirea statiunii turistice Busteni pentru participare la Festivalul Olimpic de Tineret 2013.

Principalele puncte de atractie ce pot fi vizitate:

Casa Memoriala Cezar Petrescu, Monumentul "Ultima Grenada", Biserica Domneasca, Casa de Cultura, construita in 1886, "Crucea de pe Caraiman", Valea Cerbului cu cabana Gura Diham, pirtia Kalinderu, Parcul Central, Cascada Urlatoarea, Babele si Sfinxul.

Gradul de echipare tehnica a orasului–statiune Busteni:

– doua teleferice ce fac legatura cu platoul Bucegi, respectiv telecabina Busteni Babele si Babele Pestera;

– un telescaun (telegondola) debraiabil de mare capacitate, care deserveste pirtia omologata Kalinderu;

– 6,5 ha de pirtie de schi amenajata (Kalinderu – 1.500 m) si omologata;

– 200 structuri de primire turistica cu 2.900 locuri de cazare, autorizate si clasificate, conform normelor in vigoare, de categoria

1–4 stele;

– 44 de unitati de alimentatie pentru turism clasificate conform normelor, de categorie 1–3 stele, ce insumeaza 3.471 locuri;

– o retea densa de poteci turistice marcate, insumind peste

130 km;

– o retea de trasee mountain bike marcate, insumind 76 km;

– cea mai mare retea de trasee de alpinism si escalada din tara

(212 trasee);

– doua structuri de escalada artificiala pe gheata, pe care s–au desfasurat trei editii ale Campionatul International de Escalada pe Structuri de Gheata;

– 6 terenuri de joaca pentru copii;

– 6 amenajari si dotari pentru relaxare in aer liber (parcuri si terenuri de sport, si 5 in spatii acoperite;

– 14 sali de fitness si intretinere corporala;

– echipe salvamont;

– infrastructura de utilitati publice (apa, canal, salubritate, iluminat public, infrastructura stradala centralizate) care deserveste toti agentii economici industriali, toate unitatile de primire turistica si de alimentatie pentru turism;

– un centru cultural ce gazduieste anual numeroase spectacole de teatru nationale si internationale;

Evenimente sportive si culturale organizate in fiecare an:

– campionatul mondial de escalada pe gheata;

– campionatul european de skiboarding;

– Miss World Turism;

– Zilele Busteniului;

– Festivalul International de Film Documentar Turistic Religios "Caraiman Fest";

– Festivalul International de Muzica Sacra "Aghios o Theos";

– Festivalul National de Teatru Studentesc "Nopti in lumea Thaliei";

– Festivalul National al Teatrelor de Revista pentru Copii;

– Saptamina culturala la Busteni;

– spectacole periodice de teatru pentru copii si adulti, de muzica si dans;

– expozitii de pictura, sculptura etc.

Avind in vedere ca Busteniul este o statiune turistica, principala activitate fiind turismul, acesta este o componenta importanta pentru redresarea si cresterea potentialului economic al orasului, mai ales in contextul actual de criza.

Orasul Busteni prezinta foarte multe repere turistice si asigura spatii de cazare la cele mai inalte standarde in hoteluri, vile si pensiuni. Va invitam cu drag in orasul nostru, unde puteti petrece clipe minunate si aveti ocazia sa vizitati locuri si obiective turistice interesante, atit in oras, cit si in masivul Bucegi, zona Sfinxului si a Babelor fiind unul dintre cele mai puterice centre energetice din tara si chiar din lume.

Busteniul face parte dintr–un lant de statiuni situate pe Valea superioara a Prahovei, care cuprinde Sinaia, Busteni, Azuga si Predeal. Limita nordica a localitatii este plasata in preajma kilometrului 133 unde se gaseste tunelul taiat in pintenul Muchiei Lungi, iar cea sudica in apropierea orasului Sinaia, la kilometrul 126, in punctul numit Vadul Cerbului sau Gura Padurii. Se afla la o altitudine minima (la statia CFR) de 882 m si maxima (la ultima casa de pe strada Matei Basarab) de 980 m. Prezenta afluentilor de pe dreapta Prahovei, Valea Cerbului, Valea Alba si Valea Jepilor, a oferit vetrei statiunii posibilitatea de a se extinde de–a lungul acestor vai, pina sub abruptul Bucegilor, iar pe stinga vaii, pe plaiul piciorului muntelui Zamora, cuprinde mai multe cartiere: centrul, cartierul Cezar Petrescu, cartierul Silva, cartierul Valea Alba, Zamora Busteni, Cartierul Palanca, Piatra Arsa, Poiana Tapului.Date de acces:

Judetul Prahova.

Latitudine nordica 45025.

Latitudine estica 25033.

Distanta pina la Bucuresti, pe DN1 (E 15) si pe calea ferata – 129 km; pina la Brasov pe DN1

(E 15) si pe calea ferata Bucuresti – Brasov –

37 km.

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona