Plopeni, dincolo de industrie
ArticolText publicat cu amabilitatea domnului Ion Ghiorghe, directorul Casei de Cultura PlopeniSituat la 65 km de Aeroportul "Henri Coanda" Otopeni–Bucuresti, la 12 km de Ploiesti, unul dintre cele mai important orase ale tarii, si la numai 8 km de autostrada Bucuresti–Brasov, orasul Plopeni este foarte usor accesibil, atit pe calea ferata, cit si pe drumuri modernizate.Scurt istoric

Actul de nastere a orasului Plopeni poarta data de 1 iulie 1968, moment in care satul Stejarul, fosta colonie muncitoreasca Margineanca, devine amintire. Cele mai vechi marturii ale locuirii acestor meleaguri le semnaleaza Constantin Zagorit in anul 1940, in urma sapaturilor arheologice din punctul "Movila", ocazie cu care s–au descoperit urmele unei cetati hallstatiene din secolele IV–V i.Hr. de origine traco–daca, zona cunoscuta prin cetatea de la Valea Humei, dupa numele piriului ce curge la marginea nordica a dealului Gageni.

Anul 1938 reprezinta un moment important in istoria localitatii, concretizat prin construirea fabricii de munitie Margineanca, in jurul careia vor fi construite primele ansambluri de locuinte. Lucrarile incep in anul 1940, cu actualul sediu al Primariei, care la inceput a avut statut de comandament al consilierilor germani.

Ziua de 31 august 1944 s–a inscris in cartea de onoare prin luptele dintre muncitorii fabricii si soldatii germani din divizia a V–a aflati in retragere spre Transilvania.

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona