Plopeniul, un oras cu potential turistic
Articol


Interviu cu domnul Ion Ghiorghe, directorul Casei de Cultura PlopeniOrasul Plopeni este amplasat in apropierea unor importante artere de comunicatie, de pe valea Teleajenului si a Prahovei, ce au reprezentat vechi axe de legatura intre Transilvania si Tara Romaneasca, si este strabatut de traseele cultural–turistice "Drumul Vinului" si "Drumul Sarii". Localitatea se gaseste in vecinatatea unor mari centre urbane ale tarii, la 75 km de Bucuresti, 12 km de Ploiesti, 125 km de Brasov, iar fata de orasele mai mici din jurul sau, la 20 km de Valenii de Munte, la 20 km de Cimpina, la 8 km de Baicoi si la 25 km de Slanic, si beneficiaza de o retea importanta de cai de comunicatie. Asezarea orasului Plopeni este precum un cap de pod, prin care se poate ajunge pe Valea Prahovei, Valea Teleajenului, Valea Slanicului, spre Ploiesti, Bucuresti si Brasov, spre Muntenia si Moldova, prin drumurile judetene si drumul national DN1, cu deschidere catre autostrada Bucuresti – Ploiesti – Brasov.Rep.: Prin ce credeti ca este deosebit orasul dumneavoastra?

I.G.: Asezat pe malul drept al riului Teleajen, orasul Plopeni traieste si se dezvolta in ideea integrarii europene, alternind intre cele doua simboluri, unul vechi de sute de ani padurea cu radacini in Codrul Vlasiei, si unul nou, Casa de Cultura si Biserica, ale caror edificii se inalta peste coroana batrinilor stejari.

Orasul Plopeni se gaseste situat la o altitudine medie de 232 m, ocupa un teritoriu ce totalizeaza 473 ha, din care 150,86 ha reprezinta intravilanul, si beneficiaza de un topoclimat de adapost caruia ii este caracteristic timpul senin, uscat, mai calduros, cu o durata relativ mare de stralucire a soarelui, cu ierni nu prea aspre si veri calduroase, cu o clima agreabila si vegetatie luxurianta, aer puternic ozonat si nepoluat, ceea ce i–a determinat pe multi cetateni din marile zone urbane sa vina sa locuiasca in Plopeni.

In prezent, padurea Plopeni este luata in evidenta Agentiei de Protectie a Mediului Prahova, ca o potentiala rezervatie naturala cu caracter complex, floristic si peisagistic.

Flora si fauna sint strins legate de vegetatie, clima si relief si apartin preponderent zonei central–europene, iar frumusetea peisajului este data de larga platforma a riului Teleajen si de dealul care strajuieste orasul, unde turistului i se confera un larg orizont, mai ales spre nord, unde privelistea, care se cere admirata in tihna, imbie la un scurt popas.

Padurea cu umbra deasa si aerul curat constituie un minunat loc de recreare, iar punctele de atractie turistica sint oferite de statiunile balneo–climaterice, de pe Vaile Prahovei, Teleajenului, Slanicului, Doftanei, statiunea Tintea, cu renumitele bai sarate de la Valea Stelii, Lunca Teleajenului – Recea, unde se pot face baie si plaja.

Care sint obiectivele turistice si cum sint promovate?

Ca obiective de turism cultural, in orasul Plopeni, pentru iubitoruI de arta si frumos sint: expozitiile Muzeului Judetean de Stiintele Naturii Prahova, Sectia Plopeni, cu sediul in Casa de Cultura, lucrarile de sculptura monumentala din parcurile orasului, realizate de artisti profesionisti de la cele doua Tabere Internationale de Sculptura, expozitiile cu lucrari de pictura, desen, gravura, ceramica etc., ramase in patrimoniu de la Taberele Internationale de Creatie Plastica "Vintila Facaianu".

Alte obiective sint Minastirea Zamfira, pictata de Nicolae Grigorescu, Muzeul Sarii din Slanic, Muzeul "Nicolae Iorga" din Valenii de Munte, Muzeul "Flori de Mina" din Cheia, Minastirile Suzana si Cheia, Muzeul "Iulia Hasdeu" din Cimpina etc.

Este un oras cu potential de turism cultural, dar trebuie realizata o strategie pentru promovarea turismului.

Credeti ca, in contextul actual de criza, turismul reprezinta o varianta de redresare economica si nu numai?

Da

Trimiteti un mesaj cititorilor revistei.

Excelenta revista, iar cititorilor sai, si nu numai, le dorim sa iubeasca frumosul cu inima si cu sufletul. Sa vina sa se odihneasca si sa respire un aer curat, aici la Plopeni, in padurea de stejari, plina de o vegetatie luxurianta, si sa se delecteze cu imaginile create de artistii plastici, prin lucrarile de arta expuse in foaierele Casei de Cultura si in parcurile din oras.A consemnat

Cristian Pompei
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona