Tirgoviste, intre trecut si viitor
Articol

Cu amabilitatea doamnei Carmen Vadan, directoarea Bibliotecii Judetene DimbovitaPozitie geografica

Municipiul Tirgoviste, resedinta a judetului Dimbovita, este situat pe o terasa inalta (260 m altitudine) formata de riul Ialomita, la limita dintre regiunea deluroasa si cimpie. Orasul ocupa o pozitie geografica favorabila, aproape de Muntii Bucegi, in coridorul natural format de riurile Ialomita si Dimbovita.

Datorita pozitiei geografice favorabile, Tirgoviste este punctul de plecare spre citeva trasee de o valoare deosebita pentru turismul romanesc: la numai 60 km se afla orasul Sinaia, denumit "Perla Vaii Prahovei", iar pe o varianta a acestui traseu se ajunge in masivul Bucegi. Urmind firul Dimbovitei, se patrunde in culoarul Rucar – Bran, unde frumusetea peisajului si monumentele naturale, istorice si de arhitectura au dezvoltat o retea de agroturism montan.

De asemenea, orasul se afla la numai 80 km de Bucuresti, capitala Romaniei, si este un important nod rutier, ceea ce faciliteaza contactele permanente cu toate orasele mari ale tarii, in toate domeniile si activitatile sale.

Municipiul Tirgoviste, cu o populatie de 89.429 locuitori (2009), are un teritoriu administrativ in suprafata de 4.681 hectare, din care suprafata intravilanului este de 1.966 hecatre, iar din aceasta 100,7 reprezinta zona verde.

Istoric

Sapaturile arheologice efectuate pe teritoriul si in imprejurimile orasului au dovedit ca aceasta regiune era locuita din neolitic. In muzeul de arheologie se gasesc vestigii ale culturilor de tip Stancevo–Cris, Gumelnita, Cotofeni, apoi din perioada bronzului si din epoca fierului. Bine ilustrate in muzeu sint uneltele si podoabele geto–dacice din vremea regilor Daciei, Burebista si Decebal, si ulterior monedele ce dovedesc cuprinderea zonei in aria culturii materiale daco–romane (sec. I–III), si apoi bizantina (sec. V–VI). In cartierul Suseni s–au gasit urme ale unei asezari din sec. I I–V peste care este suprapusa alta protoromana din sec. VIII–X.

Peste acestea s–a format o asezare rurala din sec. XII–XIV, din care s–a dezvoltat tirgul medieval.

Prima mentiune a orasului, la 1936, este facuta de cruciatul bavarez Johann Schiltberger. Primul act oficial, din 1406, este scris pe hirtie catre Minastirea Tismana de Mircea cel Batrin.

Cultura

Tirgovistea a fost unul din marile centre de cultura ale Evului Mediu romanesc si sud–est european.

O lunga insiruire de nume datorate Tirgovistei inseamna prioritati in cultura romaneasca. Astfel, calugarul Macarie a imprimat in teascurile Minastirii Dealu, in vremea lui Radu cel Mare, primele tiparituri din tara, in limba slavona, trei carti ecleziastice, traditia fiind continuata de Dimitri Liubovici si de diaconul Coresi. Tot de aici dateaza primele xilografuri romanesti.

Documente importante, manuscrise si carti rare pot fi vazute si studiate la Muzeul de Arheologie, Muzeul de Istorie, Muzeul Tiparului, Muzeul Scriitorilor, Muzeul pictorului Petrascu.

Denumita de unul dintre scriitorii tirgovisteni contemporani, Mircea Horia Simionescu, drept o "Florenta Valaha", Tirgoviste isi asteapta cu ospitalitate vizitatorii. Peisajele de o frumusete cuceritoare, climatul nuantat, fauna cinegetica bogata, monumentele istorice, traditia spirituala transmisa prin folclor si etnografie sint in masura sa stirneasca interesul turistilor de pretutindeni.

Casa Sindicatelor, a Tineretului, Casa de Cultura a Municipiului sint de asemenea locuri de raspindire a culturii in oras.

Invatamint

In oras sint 16 gradinite, 14 scoli si 11 licee, dintre care cele cu numele Ienachita Vacarescu, Ion Ghica, Carabella au un renume confirmat, an de an, de catre cistigatorii olimpiadelor scolare. Din anul 1991 functioneaza Universitatea Valahia, cu facultati de stiinte economice, juridice, teologice si cu profil tehnic, constructii de masini, metalurgie.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona