Descoperiti civilizatia Maya!
Articol

Plecam pret de jumatate de ora intr–o calatorie in Mexic, Guatemala, Belize si Honduras, pe urmele unei civilizatii fascinante, destul de puţin descoperita de catre calatorii romani. O civilizatie care pare mult mai atragatoare prezentata de Cristi Hristea si mult mai aproape, prin ARTE.O civilizatie la care nu doar se ajunge greu, dar, de multe ori, poti fi in preajma ei, dar sa nu faci ceea ce trebuie. Poti ajunge pe plaja de la Cancun si de acolo sa faci o excursie doar la Chichen Itza, dar asta nu inseamna ca ai cunoscut civilizatia Maya, una dintre cele mai fabuloase, cu toate ca are o perioada destul de scurta de existenta. Radacinile ei apar inca din Antichitate, dar, vorbind despre ceea ce a insemnat primul Imperiu Maya, ne referim la o perioada destul de scurta (317–1697). De fapt, noul Imperiu se termina la 1694, insa pina la 1697 este o perioada de dezintegrare, in care spaniolii cuceresc ultimul bastion Maya. Ca sa descoperi civilizatia Maya trebuie sa umbli mult in zona Americii Centrale, in primul rind in peninsula Yucatan si apoi sa cobori in Guatemala, Honduras si in Belize. Civilizatia Maya nu a insemnat numai marile cetati, ci si cele mai mici, care pleaca de la munte, din aceasta zona a Guatemalei, a Hondurasului, chiar El Salvadorul de astazi, si ajunge in zona de cimpie peninsula Yucatan.

Primele obiective

Programul excursiei este destul de lung: 23–24 zile, punctul de plecare fiind Cancun, de unde se ajunge la Valladolid, si de acolo se viziteaza prima cetate: Cetatea Jaguarului, unde iei un prim contact cu tot ceea ce inseamna civilizatia Maya, drumul Maya (alb, pietruit), cu arborele sacru Maya, yaxche. De ce este yaxche arborele sacru? Pentru ca se spune ca simbolizeaza prin alcatuirea sa intreaga structura a universului: 13 ceruri, reprezentate de coroana lui, pamintul, simbolizat de tulpina, si lumea de dincolo (cele 9 ceruri), care este reprezentata de radacini. Este de un verde intens, ceea ce inseamna viata.

Luam un prim contact cu palatele in care traiau nobilii care se ocupau cu administrarea unei cetati, dar si cu celebrele calcule astronomice. Ei au reusit sa calculeze eclipsa solara cu un secol inainte de a se produce. Mayasii aveau doua calendare: unul lunar si unul solar, 365 de zile, 24 de minute, 21de secunde. Au reusit sa faca un calcul al timpului pe o perioada de 400 de milioane de ani. Acum se vorbeste de acel faimos 5 decembrie 2012, care in mod eronat a fost interpretat drept sfirsitul lumii intr–un mod eronat: este ciclul Maya care se termina, nicidecum sfirsitul lumii.

De asemenea, se mai afla situl Ek Balam (Jaguarul Negru), unde, pentru prima oara, intilnesti celebra bolta Maya, care da o perspectiva din interior asupra exteriorului, un exterior in care se gaseste piramida in care intilnim "Monstrul Pamintului. Tot aici s–a gasit si mormintul divinului senior, cum era denumit conducatorului cetatii.

Este o piramida destul de interesanta, se poate urca pe ea, dar cu grija pentru ca treptele sint din stuc, nefiind foarte sigure (mayasii foloseau destul de mult acest material si mai toate cetatile lor aveau decoratii in stuc). Tot aici intilnim si terenul jocului cu mingea, pe care se intreceau doua echipe care se infruntau pe un teren cu un inel, nu orizontal ca la baschet, ci vertical. Era punctul prin care trebuia trecuta o minge de 4 kg. Şi culmea, echipa invingatoare dadea supremul sacrificiu: comandantul echipei, fiind cel mai brav, putea sa trimita solie la zei.

Chichen Itza miracolul mayas

De la Ek Balam, drumul merge la Chichen Itza, poate una dintre cele mai mari cetati Maya, cu piramida El Castillo sau Templul lui Kukulkan, toate aceste trepte care urca sint marginite de statui reprezentind serpi, unul dintre personajele principale ale mitologiei mayase. Dar ceea ce e interesant aici, cu toate ca numai o mica parte a cetatii este scoasa de sub vegetatia tropicala si de sub pamintul care s–a asezat pe ea de–a lungul timpului, este pasarea sacra a mayasilor Quetzalul (de unde vine şi numele monedei nationale din Guatemala). Este o pasare cu coada care traieste in zona de munte. Ei bine, daca te duci in fata piramidei si bati intr–un anumit fel din palme, o bataie prelunga, vei auzi sunetul Quetzalului. E o chestie fabuloasa. Fantastica. Nu iti vine sa crezi.

Terenul jocului cu mingea este mult mai mare decit la Ek Balam, si tot aici intilnim locul unde erau infipte capetele celor invinsi (acum sint desenate figuri), precum si celebrele Cenote puturi in care se stringea apa de ploaie sau apa subterana. Dar acestea s–au folosit pentru sacrificii, erau aruncati tineri de vii, fie barbati, fie femei, şi a devenit celebru printr–un fapt: dupa razboi, un american, Edward Thompson, a cumparat zona, a facut scufundari in aceste cenote, gasind foarte multe obiecte mayase de o valoare inestimabila, pe care le–a scos si le–a valorificat in America pe o suma exorbitanta. Cred ca e cazul sa amintesc ca Chichen Itza face parte din patrimoniul UNESCO si este considerata una dintre cele şapte minuni ale lumii contemporane.

Spiritualitate si viata cotidiana

Calugarii franciscani si dominicani au fost primii pelerini care au luat contact cu civilizatia mayasilor de aceea cele mai multe biserici la ora actuala au apartinut acestor ordine (predominant franciscan). Printre cei care au condus zona, cardinalul Diego de Landa Caldern reprezinta unul dintre catolicii cei mai controversati: pe de o parte, a ars cartile mayase, dar a si redactat un manuscris in care se pastreaza date importante despre aceasta cultura. Dintre codicele mayase s–au pastrat doar doua, cel mai important fiind Popol Vuh un fel de carte a facerii descoperit la Chicen Itza.

Ca trasaturi fizice, clasa dominatoare putea sa ajunga la 1,80 m inaltime, traind pina spre 80 ani, pe cind populatia obisnuita ajungea la maximum 40–45 ani, avind o inaltime nu mai mare de 1,40 m. In general se casatoreau la 12–13 ani, faceau copii imediat, dezvoltind un concept interesant legat de frumusete copilului i se puneau de mic niste atele din lemn la craniu ca sa fie tuguiat si margele din ceramica sclipitoare in jurul leaganului pentru a suferi de strabism. Copilul era purtat de mama in spate, in asa fel incit i se cracanau picioarele. Cracanati si cu capul tuguiat, acesta era idealul de frumusete mayasa.

Uxmal Palenque Antigua Guatemala Copan Quirigu

Ei bine, de la Merida, in apropiere se afla Uxmal unde exista o serie de temple, care sint construite exact pe axa solstitiului de vara. Pacat ca nu am prins momentul acesta, pentru a vedea exact cum cade lumina pe aceste temple! La Uxmal apare un obicei care poate fi considerat cauza decaderii mayasilor: membrii clasei dominante se casatoreau intre ei, astfel, din cauza unei degenerescente accentuate si au inceput sa apara boli ale singelui care au avut drept consecinta aparitia unor oameni schiopi, mutilati, mici de statura, mai ales din clasa bogata.

Ne indreptam apoi spre cetatea de la Palenque, unde este ingropat unul dintre cei mai mari divin seniori din istoria civilizatiei, Kinich Janaab Pakal (Pakal cel mare). Piatra de mormint cintareste citeva tone si nu a fost scoasa din piramida tocmai din cauza pericolului distrugerii. Multi au interpretat figura lui Pakal ca fiind a unui extraterestru (fiind foarte buni in astronomie, s–a speculat ca mayasii ar fi fost si de origine extraterestra). Ei bine, nu e asa! Sint pur si simplu motive florale, care impreunate cu imaginea lui Pakal dau aceasta imagine. Interesante sint si alte constructii, precum Templul Crucii. Intr–adevar, exista in simbolistica mayasa crucea de culoare verde care da impresia ca este cea crestina.

De la Palenque se merge intr–un oras care se numeste San Cristobal de Las Casas, tipic colonial spaniol: piata spaniola, catedrala franciscana este ca si cum ar fi venit spaniolii ieri. De aici se merge intr–o zona importanta: San Juan Chamula si Zinacantan. Sint doua sate a caror populatie este mayasa, in care oamenii traiesc sub aceleasi cutume mayase. In San Juan Chamula, care e la 2.500 m altitudine, nu ai voie sa porti bijuterii si ceasuri, pentru ca localnicii vin si le cer si, daca nu le dai, incepe scandalul, in timp ce autoritatile, partinitoare, le vor da cistig de cauza. De asemenea, nu trebuie sa te duci sa ii privesti in ochi sau sa ii filmezi daca faci asta, trebuie sa fii foarte discret. In biserica nu trebuie sa intri nici cu aparat de fotografiat, nici cu aparat de filmat fara a avea permisiunea. In locaşul de cult, totul este acoperit cu frunze de pin, de un verde deschis, iar samanii oficiaza slujbele.

Şi aici e o problema nu au loc casatorii in afara satului, si incepe deja sa se vada si la ei degenerarea: mici de statura, slabi, esti intr–o alta lume. Peste munte, la Zinacantan, se traieşte altfel, dupa alte norme, motiv pentru care au voie sa se casatoreasca in satele din jur, altfel privesc lumea. Biserica este aproximativ la fel, aceeasi cultura maya, dar oamenii ne–au invitat la ei acasa, teseau foarte frumos fie covoare, fie imbracaminte. Din porumb (porumbul fiind una dintre plantele pe care mayasii le–au cultivat, fiind luat de spanioli si adus in Europa), fac foarte multe bauturi, din care am si gustat, plus ca am mincat tortilla. Aceasta nu e acea piinica pe care o vedeti. Se pune in ea si calciu, o piatra de calcar ce se freaca iesind un fel de faina.

De aici, din zona aceasta mergem in Guatemala spre Antigua Guatemala, fosta capitala, inconjurata de doi vulcani, care a fost distrusa in 1718 din cauza unui cutremur teribil. Orasul a fost refacut, dar capitala a fost mutata. E un oras colonial, superb, interesant, cu foarte mult advocado (sint citeva sute de tipuri). De acolo mergem la celebrul sit Copan. Din pacate, nu se ajunge si la Mayapan trebuie sa mergi o saptamina pe jos sau cu calul prin jungla, ceea ce pentru noi este imposibil. Traseul de la Copan continua la Quirigu cea mai bine conservata zona de staele, ridicaturi din piatra pe care sint sculptate scene din viata de zi cu zi. Situl a fost descoperit prin defrisarea unei zone de vegetatie pentru largirea plantatiei de banane.

De la Quirigu am petrecut o perioada de relaxare pe Rio Dolce, unde am avut citeva zile ca sa ne refacem, si am trecut apoi granita in Honduras, cu destinatia Tikal, unde se afla o scara care are numeroase inscriptii legate de viata mayasa de o valoare inestimabila. Americanii au mai luat din ea si au dus in muzeele lor pentru conservare, dar scara se mentine extraordinar. Este linga Templul Jaguarului. De la Tiqal am trecut in zona Belize, unde exista foarte multe cetati, dar de dimensiuni mai mici, reintorcindu–ne la Cancun.Program turistic

Civilizatia Maya

Mexic Honduras Guatemala Belize

Perioada: 1–23 iulie 2009Traseul: Cancun Ek Balam Valladolid Chichen Itza Izamal Merida Uxmal Campeche Palenque Misolha Agua Azul San Cristobal de Las Casas San Juan Chomula Zinacantan Huehuetenango Qetzaltenango Atitlan Antigua Guatemala Copan Quirigua Rio Dulce Tikal San Ignacio Cahal Pech Bocalar Playa del Carmen Cancun

Cost: 3.600 euro / persoana

In pret sint incluse:

l Bilete avion Bucureşti Cancun si retur

l 22 nopti cazare cu demipensiune in hoteluri de 3*, 4*;

l Transferuri aeroport – hotel aeroport;

l Transport auto pe toata durata excursiei;

l Transport naval pentru obiectivele care sint in program si necesita acest gen de deplasare;

l Taxele locale si federale;

l Asistenta profesionala pe toata durata excursiei;

l Ghid insotitor roman;

l Intrarile la obiectivele turistice cuprinse in program.Tarif sejur/circuit: 3.600 de euro

Nu sint incluse in pret asigurarea medicala şi bauturile alcoolice

ARTE

Agentia

Romana

de Turism

si EvenimenteTelefon: 021.312.58.40; 021.311.11.68

Fax: 021.312.58.40;E–mail: arte@gm.ro

Web: www.vacantesicalatorii.roPiata Walter Maracineanu

1–3, etaj 1, camera 127, Sector 1, Bucuresti
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona