Mizeria si bucuria vietii de pescar in Delta
Articol
Cum de sute de ani pescuitul a fost principala activitate din zona, fie vremea cit de rea, tot se vor gasi pescari, care, minati de nevoi sau pur si simplu din obisnuinta, vor iesi, cu ce unealta le-o mai fi la indemina, la pescuit. In functie de starea vremii si mai ales dupa citirea" atenta a apei, se va alege scula" de pescuit. Cele mai des folosite sint, fara indoiala, traditionalele plase. Instalate pe sub gheata cu ajutorul unor prajini mai lungi, ele sint lasate astfel, prinse in gheata, pina dimineata cind sint scoase si verificate. Vintirele sau virsele se instaleaza aproape de stuf, pe malurile lacurilor, in locurile mai abundente in vegetatie acvatica, si sint adresate mai ales viclenei stiuci. Aruncatul" navodului este o adevarata arta si mai ales pe timp de iarna, tragerea acestuia pe sub gheata, pret de mai multi kilometri, este o activitate care poate dura chiar si o zi si este nevoie de cel putin sapte-opt oameni. Si nu de putine ori, aceasta munca titanica nu are ca scop decit prinderea citorva cozi de peste, care, impartite la tot grupul, nu fac decit sa asigure cina pescarilor si a familiilor acestora. Acestea si alte citeva unelte legale de pescuit. Altele, precum priponul, trandadaiul sau laptasul sint considerate braconaj si deci interzise. Cel mai comod si de asemenea cel mai discret este priponul - un sir lung de cirlige in care se agata momeala (in general peste viu) pentru a atrage marii rapitori. Acesta se instaleaza intre doua repere pe lac, sau intre malurile unui canal, de cu seara, si se verifica apoi dimineata. Rapid, simplu si eficient. Aruncatul" cu trandadaiul sau cu laptasul este insa treaba de virtuozitate pescareasca si nu se practica decit la Dunare, contra curentului.
Desi construite diferit, ambele functioneaza pe acelasi principiu: aceste plase cu schelet metodic se arunca pe fundul Dunarii, din barca, si apoi se tirasc pe fundul milos, contra curentului. Mai ales iarna, cind pestele trindav si amortit de apa inghetata zace in mil, aceste unelte devin extraordinar de eficiente, crapii si somnii adormiti fiind luati ca din oala". Iar atunci cind cu miinile unse cu pacura, cu pielea crapata de ger si umezeala, cu hainele ude, inghetate bocna si cu ochii inlacrimati de asprimea vintului, pescarii trag de funia taioasa si simt zvicnetul lent al pestelui, bucuria pescuitului, oricit ar fi ea de mizerabila, ii capata adevarata valoare. Asemeni celor care arunca prostovolul in unghere tainice dintre curenti, cei care trag la trandadai sau la laptas, pot avea bucuria unei barci pline de bucati" zdravene in mai putin de o ora. Daca nici una dintre variantele de mai sus nu va este pe plac, nu va ramine decit sa iesiti la o plimbare peste intinderea pustie si inghetata a lacurilor. Cu barca. Dupa ce v-ati ales o calauza buna cunoscatoare a locurilor, nu va ramine decit sa urcati pe bancheta din fata a barcii. Astfel instalati in acest vehicul amfibiu, dotat cu sine montate pe fundul barcii si tras de ciini sau (cel mai adesea) impins de vintul puternic ce umfla pinza artizanala, va puteti lasa condusi, fara griji, catre o adevarata aventura polara.
Cu vintul in spate, veti descoperi ca barca aluneca mai usor pe gheata decit pe valuri si, o data iesiti din stufarisul des al canalelor, veti zburda cu o viteza uluitoare pe intinderile nesfirsite ale lacurilor inghetate, care par imagini din alta lume. Daca veti cobori pinza si va veti strecura pe jos, la marginea lacurilor, pe sub bratele salciilor seculare, puteti descoperi farmecul nemiscat al padurilor inecate, zone vestite prin splendoarea canalelor ce le strabat si a paienjenisului luxuriant al vegetatiei acvatice. Doar astfel si doar iarna veti putea descoperi aceasta fata nevazuta a exoticei" noastre Delte.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona