Gabriela Bostanescu: "Asteptam potentialii beneficiari sa vina cu cit mai multe proiecte"
Articol


Stam de vorba astazi cu Gabriela Bostanescu, directoarea Directiei de gestionare a fondurilor comunitare, o doamna amabila şi stapina pe sine atunci cind vine vorba de subiectul ei preferat: gestionarea fondurilor comunitare. Interviul apare din dorinta cititorilor revistei şi a participantilor la seminariile "Vacante şi Calatorii", care ne–au sugerat sa publicam materiale "la cald" legate de fondurile europene destinate dezvoltarii turistice, rezultatele dosarelor depuse pina acum şi despre urmatoarele sesiuni de proiecte.

Conform datelor de pe site–ul Ministerului Turismului, "fondurile totale pentru perioada 20072013 alocate Domeniului Major de Interventie (DMI) 5.3 Promovarea potentialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, in scopul creşterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica din POR gestionate de catre minister sint de 150,356 milioane de euro, din care 127,802 milioane de euro de la Uniunea Europeana prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR) şi 22,553 miloane de euro cofinantare nationala" Cit la suta dintre aceste fonduri s–au absorbit pina in prezent?

Din pacate, noi sintem ultimii care am lansat programul. In perioada de negociere cu Comisia Europeana, turismul era in cadrul a trei programe operationale: Programul Operational Creşterea Competitivitatii Economice (POS CCE), Programul Operational Regional (POR) şi Planul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR). Oficialii de la nivelul Comisiei Europene au solicitat, pentru o abordare unitara, mutarea Axei prioritare 5 din cadrul POS CCE in cadrul POR. Deci, acum, turismul este sprijinit din fonduri europene in cadrul a doar doua programe operationale: POR şi PNDR. Pentru ca am facut aceasta schimbare, au aparut alte proceduri, alt sistem de implementare şi am pornit totul de la zero. Cind toate programele operationale erau aprobate şi aveau un portofoliu de proiecte, noi abia stabileam liniile directoare pentru implementarea DMI 5.3. Din cauza acestor considerente am lansat cererea deschisa de proiecte abia pe 11 septembrie 2008.

In cadrul DMI 5.3 Promovarea potentialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, in scopul creşterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica, gestionat de catre directia noastra, se regasesc trei operatiuni: "Crearea unei imagini pozitive a Romaniei ca destinatie turistica prin definirea şi promovarea brandului turistic national", "Dezvoltarea si consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovarii produselor specifice si a activitatilor de marketing specifice" şi "Crearea Centrelor nationale de informare şi promovare turistica şi dotarea acestora". Pentru toate aceste trei operatiuni avem suma de care spuneati dumneavoastra (150,356 milioane de euro). Toate trei au fost lansate pe 11 septembrie. Operatiunea pentru crearea de centre nationale de informare şi promovare turistica este cu depunere continua, cu termen–limita la 1 octombrie2009, iar pentru operatiunea "b" am avut un prim apel de proiecte, cu termenul 16 ianuarie 2009. Au fost depuse, pe aceasta operatiune, 49 de proiecte, dintre care patru au fost depuse dupa expirarea termenului–limita de 16 ianuarie, ora 12.00, şi, ca urmare, 45 au intrat in evaluare. Au fost mai multe etape: evaluarea eligibilitatii şi a conformitatii administrative; evaluarea tehnica şi financiara; etapa precontractuala.

Noi acum am finalizat faza precontractuala, de vizita la fata locului, am semnat primele trei contracte de finantare: Consiliul Local Rişnov, in parteneriat cu Asociatia Rosenau Turism, Asociatia Microregiunea Turistica Muntii Bucegi, Primaria Municipiului Deva şi, in perioada urmatoare, se vor mai semna inca 16 contracte. Aşadar, in directie au intrat in procedura de evaluare 45 de proiecte, dupa prima etapa au ramas 30, dupa a doua, 19, iar contractele se semneaza in termen de zece zile de la primirea formelor finale ale contractelor de finantare de la Autoritatea de Management pentru POR (Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Locuintei).

Care au fost greşelile pentru care au fost respinse celelalte proiecte?

In prima faza, au fost depuse proiecte de la nivelul autoritatilor publice locale din mediul rural, care nu se numarau printre beneficiarii eligibili şi pe care am fost nevoiti sa le respingem. Pentru urmatoarea sesiune de depunere va fi eligibil şi acest tip de beneficiar. Alt motiv pentru respingerea proiectelor a fost depaşirea valorii maxime admise, respectiv 1 milion de lei. In a doua etapa de evaluare, realizata de evaluatorii externi, contractati de catre AM POR, s–au semnalat greşeli precum: nefundamentarea bugetului, estimarea unor preturi in neconformitate cu piata.

Citeva date tehnice: cit a durat procedura? Care e valoarea maxima a unui proiect? Care este termenul–limita?

De la depunere pina la semnarea contractelor de finantare au trecut aproximativ şapte luni, daca ar fi sa judecam dupa primele proiecte care au fost semnate. Am urgentat tot ce ne sta in putinta astfel incit sa minimizam termenul etapelor de evaluare. In cadrul etapei de evaluare şi selectie le sint cerute solicitantilor clarificari menite sa elimine neconcordantele din proiect. Fiecare solicitare are termen de raspuns intre doua şi opt zile, ceea ce poate intirzia data de semnare.

Cine finanteaza propriu–zis proiectele? Cite procente ii revin solicitantului?

Cea mai mare parte a finantarii vine de la Comisia Europeana (85%), 13 procente sint suportate de catre statul roman, iar restul, 2 %, cade in sarcina solicitantului. Exista un ordin (MDLPL 665/MEF 2.604 din 2008) in care sint detaliate toate cheltuielile eligibile pentru a nu stirni controverse, iar pentru a ajuta la demararea proiectului exista posibilitatea obtinerii prefinantarii, in cuantum de 30% din valoarea eligibila a proiectului. Toate informatiile utile potentialilor beneficiari sint disponibile pe site–ul www.inforegio.ro (Ghidul Solicitantului, Ordinul de cheltuieli eligibile, precum şi Note de informare emise de AM POR).

In final, aşteptam potentialii beneficiari sa vina cu cit mai multe proiecte şi le stam la dispozitie cu orice informatie care i–ar putea ajuta in scrierea unui proiect de calitate.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona