"Turismul si consolidarea infrastructurii trebuie sa mearga mina in mina, nu separate"
Articol


Interviu cu Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean AradDomnule presedinte, ce rol si–a asumat Consiliul Judetean pentru dezvoltarea judetului Arad?

Consider ca reprezentam un factor important in dezvoltarea judetului. Incercam sa actionam pe doua planuri: dezvoltarea infrastructurii si a mediului economic pe de o parte, respectiv valorificarea resurselor turistice culturale, pe de alta parte.

Puteti sa ne subliniati un proiect de infrastructura important care sa completeze dezvoltarea zestrei culturale sau turistice?

Exemple ar fi mai multe. Ma voi referi la modernizarea unui tronson de drum judetean, care duce la o dezvoltare complexa a turismului aradean. Acest drum uneste Valea Muresului cu Valea Crisului Alb, scurteaza distanta fata de statiunea Moneasa cu circa 100 de kilometri si este componenta a unui proiect turistic care vizeaza mai multe judete. Acest tronson de drum judetean traverseaza trei rezervatii naturale, care astfel vor fi valorificate mult mai mult din punct de vedere turistic, dar si stiintific. Valoarea totala a investitiei este de 56.324.534 de lei, bani europeni. Un alt proiect, demarat in aceasta perioada, este cel intitulat "Drumul vinului". Judetul nostru are o traditie seculara in domeniul vitiviniculturii, iar contributia Consiliului Judetean se axeaza pe doua segmente importante: organizarea unor spectacole folclorice imbinate cu expozitii de struguri de masa si vin, respectiv reabilitarea traseului din Podgorie, intre localitatile Paulis si Siria, cunoscut sub numele de "Drumul vinului".

Exista deja confirmari, la nivel national sau international, ale activitatii dumneavoastra?

As incepe cu o confirmare internationala: prezenta judetului Arad, ca reprezentant al Romaniei, la cea de a XI–a editie a Festivalului international "Struguri de Znojmo", din Cehia, in luna septembrie a acestui an, cu produse traditionale: "Pita de Pecica", salamul de Nadlac, vinurile din Podgoria Aradului, placinte intinse de Turnu, brinzeturi de Sofronea sau tuica de Chisindia.

De ce sume dispune Consiliul Judetean Arad pentru a promova turismul?

Importanta nu este suma de care dispunem, ci fondurile pe care le putem atrage, cu predilectie fonduri nerambursabile, de la Uniunea Europeana. In acest scop am infiintat Centrul National de Informare si Promovare Turistica a judetului Arad. Acesta este elaborat in vederea obtinerii finantarii prin Programul Operational Regional 2007 2013, Axa prioritara 5 "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului". Am infiintat, de asemenea, sub directa tutela a Consiliului Judetean, si un serviciu public de tip salvaspeo. Acest serviciu functioneaza in scopul prevenirii accidentelor si a interventiei pentru salvarea persoanelor accidentate sau blocate in mediul subteran speologic. Dar, de asemenea, prin acest serviciu dorim sa promovam indirect turismul speologic, dat fiind faptul ca Aradul are 103 pesteri si avene.

Ce este mai important pentru Arad: turismul sau infrastructura?

Cel mai important este Aradul. Turismul si consolidarea infrastructurii trebuie sa mearga mina in mina, nu separate. Drept exemplu, va voi prezenta un ultim proiect: dezvoltarea urbana a orasului Lipova. Minastirea Sfinta Maria Radna, astazi Bazilica Papala Maria Radna, Biserica Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului", Bazarul Turcesc sau Muzeul Orasenesc sint doar citeva dintre atractiile Lipovei, dar nimeni nu vine in Lipova, pe un drum prost, intr–un loc fara apa sau canalizare. Deci, proiectul de promovare turistica trebuie demarat prin consolidarea... infrastructurii rutiere si edilitare.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona